ZELLER : Zelleres burgonyaropogós |
Zelleres burgonyaropogós
Hozzávalók: 30 dkg zellergumó tisztán mérve, 30 dkg héjában főtt burgonya, 4 dkg vaj (vagy margarin), 1-2 dl tej, 2 db egész tojás, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 púpozott teáskanál vegeta, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, olaj a sütéshez
Elkészítés
A zellert gondosan megtisztítom és darabokra vágva kevés sós vízben puhára párolom.
Ha megpuhult, a tejjel három decire egészítem ki a folyadékot és a meghámozott, darabokra vágott burgonyával együtt turmixban péppé zúzom. Ezután keverem hozzá az egész tojásokat és a fűszereket, majd a hűtőszekrénybe teszem, hogy megdermedjen.
Ha már hideg, nedves kézzel (legjobb másnap) kis hengereket formálok belőle és a zsemlemorzsában megmártva bő, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütöm. (Ha a massza túl lágy, akkor kevés zsemlemorzsát vagy lisztet keverek hozzá.) A felesleges olajat lecsöpögtetem róla, és valamilyen pikáns mártással vagy salátával tálalom.
|