PULYKAMELL : Nádas György pulykamellfiléje gombaábrándokkal (Vacsoracsata) |
Nádas György pulykamellfiléje gombaábrándokkal (Vacsoracsata)
Hozzávalók: 4 db tenyérnyi pulykamell, 1/2 l tej, 1 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 25 dkg champion gomba, 2 dl száraz fehérbor, 15 dkg reszelt sajt, világos vagy dijoni mustár, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, só, fehérbors, babérlevél, liszt
Elkészítési mód:
A fokhagyma felét apróra vágjuk, s a tejbe aprítjuk, majd belehelyezzük a 4 lecsontozott pulykamellet és a hűtőben 2-3 óráig állni hagyjuk. Közben a vajat alufix edényben felhevítjük, majd a fenti idő elteltével a pulykamelleket megpirítjuk benne úgy, hogy csak a külseje piruljon meg, ezután a pulykamelleket félrerakjuk.
A kockára vágott vöröshagymát és a maradék fél fokhagymát vajban üvegesre pirítjuk, majd hozzátesszük a fűszereket (bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, babérlevél), s ezt körülbelül 8-10 percig lefedve lassú tűzön pirítjuk.
Ezután apró kis kockára vágjuk a meghámozott gombát és hozzátesszük a hevülő fűszerekhez. Mikor már levet eresztett a gomba, akkor megszórjuk fehérborssal és sóval ízesítjük.
Ezután ízlés szerint hozzáadjuk a mustárt, majd kevergetve besűrítjük liszttel a mártást, lefedve körülbelül 4-5 percig lassú tűzön hagyjuk, majd felöntjük a fehérborral, s ismét körülbelül 4-5 percig lassú lángon, fedő alatt hagyjuk. Ezután a kivajazott tepsibe helyezzük egymás mellé a pulykahusikat, utána nyakon öntjük a gombás mártással és a tetejét megszórjuk a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 150 C fokon körülbelül 15-20 percig aranybarnára sütjük.
|