Céklás rizottó (Falusi Mariann - Vacsoracsata)
Hozzávalók: 500 g cékla, 3 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 30 dkg rizottó rizs, 1,2 liter zöldség alapleves, só, darált bors, 1 csokor zöldpetrezselyem, 12 dkg lágyabb kecskesajt, 50 g vaj
A céklákat mossuk meg alaposan, majd sós vízben főzzük puhára. Tisztítsuk meg és vágjuk apró kockákra.
Egy nagy lábasban hevítsük fel az olívaolajat, tegyük bele az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, majd pároljuk pár percig.
Tegyük hozzá a rizottó rizst és az alapleves egyharmadát, állandó kevergetés mellett kezdjük el főzni. Amikor elfőtt a leve, adjunk hozzá egy keveset az alaplevesből. Kóstoljuk meg a rizsszemeket, és ha nem elég puhák, akkor a leírt mennyiségű folyadék mellett egy kevés vizet is adjunk hozzá.
Keverjük bele az összekockázott céklát és pár percig forraljuk össze. Morzsoljuk rá a friss vajat, majd óvatosan keverjük bele.
Tálaláskor szórjuk rá a friss kecskesajtot és az összevágott petrezselyemzöldet. Akkor a legfinomabb, ha a rizottónk folyós, mint egy főzelék.
Kitűnő hús nélküli étel, de sült csirkével és grillezett hallal is fogyasztható.
|