Uborkasaláta télire
Hozzávalók: 3 kg uborka, 1 kg vöröshagyma, 2 kis fej fokhagyma, 50 dkg cukor, 20 dkg só, 6 dl 10 %-os ecet, 2 kk. mustármag, 2 kk. szalicil, 2 kk. borkénpor
Elkészítése:
Az uborkákat alaposan megmossuk, majd héjastól felkarikázzuk és egy nagy műanyag tálban a sóval, cukorral, ecettel és a többi fűszerrel együtt jól összekeverjük. 3 órát állni hagyjuk, közben néhányszor átforgatjuk, így finom, fűszeres levet enged.
Ezután hozzáadjuk a vékonyra karikázott vöröshagymát, az összezúzott fokhagymát és alaposan összekeverjük. Enyhén kicsavarva kb. fél literes üvegekbe nyomkodjuk úgy, hogy minél kevesebb légbuborék maradjon közte. A visszamaradt lével teljesen felöntjük az üvegeket, majd lezárjuk a fedéllel.
A borkénportól mindig friss ropogós marad az uborkánk, a szalicilnek köszönhetően nem romlik meg, így télen is uborkasalátát varázsolhatunk az asztalra.
|