Hozzávalók a csokoládés tekercshez: 17 dkg étcsokoládé, 2 ek. kakaópor, 1,5 dl forró erős kávé, 6 tojás, 6 ek. cukor, 1 tk. vaníliaaroma; a ganache krémhez: 4,5 dl tejszín, 50 dkg étcsokoládé, 1 ek. vaníliaaroma; a töltelékhez: 20 dkg fehér csokoládé, 4,5 dl tejszín, 2 ek. brandy vagy csokoládélikőr
Elkészítése:
A ganache bevonathoz lassú tűzön, állandóan kevergetve, felmelegítjük a tejszínt. A tűzről levéve hozzáadjuk az összetördelt csokoládét, majd simára keverjük. Hűlni hagyjuk, és hűtőszekrénybe tesszük, de 10 percenként megkeverjük. Kb. 1 óra múlva már kenhető állagú lesz.
A tekercshez a kávét a kakaóval krémesre keverjük.
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét és a kakaós kávét.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral és a vaníliaromával. Óvatosan a csokoládés masszába forgatjuk, majd egy 38x26x2,5 cm-es, kivajazott, sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Kakaóval megszórt konyharuhára borítjuk, leszedjük róla a sütőpapírt, és a konyharuha segítségével felcsavarjuk.
A töltelékhez egy kis edényben 1 deci tejszínnel, állandó kevergetés mellett felolvasztjuk az apróra feldarabolt fehér csokoládét, majd hagyjuk kihűlni.
Kemény habbá verjük a maradék tejszínt a brandyvel, majd a kihűlt csokoládékrémmel összeforgatjuk.
A piskótatekercset szétterítjük, megkenjük a krémmel, majd a hosszabbik szélénél fogva ismét feltekerjük. A negyedénél elvágjuk, és a tekercseket úgy rendezzük el egy tálon, mintha két farönk lenne.
A ganache-t hagyjuk szobahőmérsékletűre felmelegedni, majd alaposan elkeverjük. Bevonjuk a tekercseket, villával megcifrázzuk a felszínét, mintha fakéreg lenne, és porcukorral beszórva, tetszés szerinti karácsonyi dekorációval díszítjük.