Túrós derelye
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg liszt, 25 dkg krumpli, 10 dkg túró, 15 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 5 dkg vaj, 2 ek. olaj, só, bors
Elkészítése:
A lisztet összegyúrjuk az egyik tojással és a másik tojásfehérjével, egy kevés sóval, és annyi vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk, majd fél órán át állni hagyjuk.
A főtt krumplit még melegen áttörjük, hozzáadjuk a túrót, a vajat, egy csipet sót, borsot, majd jól összedolgozzuk.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, egyik felére egyenlő közökben halmokat rakunk a túrótöltelékből, a másik felét ráhatjuk, a tészta üresen maradt részét ujjunkkal lenyomkodjuk, és derelyemetszővel kockákra vagdaljuk.
Forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és egy olajjal kikent tűzálló tálra rétegesen, mindig egy kevés reszelt sajttal megszórva lerakjuk.
Forró sütőben a sajt megolvadásáig sütjük.
|