Hozzávalók 4 személyre: 24 dkg fagyasztott vagy konzerv kagylóhús, 6 dkg finomliszt, 2 darab tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, 3 evőkanál étolaj a sütéshez, 25 dkg vöröshagyma, 15 dkg marinált paprika, 2 dl víz, 0.5 csomag petrezselyem, 3 evőkanál porcukor, 1 evőkanál só, 1 csipetnyi őrölt fekete bors, 5 evőkanál 10 %-os ételecet, 5 evőkanál étolaj
A fagyasztott kagylót szobahőmérsékleten fölengedjük, majd meleg vízben megmossuk, jól lecsöpögtetjük. Ha konzervet használunk, csak lecsöpögtetjük. Ezután egyenként a lisztben, a felvert tojásban meg a zsemlemorzsában megforgatva bundázzuk.
Serpenyőbe jó ujjnyi magasan olajat töltünk, jól megforrósítjuk. A kagylót beleszórjuk egyszerre csak a felét és 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük. Szűrőlapáttal kiemelve papírszalvétára szedjük, jól lecsöpögtetjük.
A hagymát megtisztítjuk, egyenként kettévágjuk, majd vékonyan fölszeleteljük.
A marinált paprikát lecsöpögtetjük, 3-4 milliméter széles csíkokra vágjuk.
A vízbe először a fölaprított petrezselymet szórjuk, majd a porcukorral ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, az ecetet meg az olajat belecsorgatjuk. Végül a hagymát, meg a marinált paprikát is belekeverjük.
A rántott kagylót inkább csak tálaláskor rakjuk bele, nehogy elázzon.