Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb citrom, 1 csomag vaníliás cukor, 40 + 80 g kristálycukor, só, 4 dl tej, 120 g kerek szemű rizs, 500 g sárgabarack, 1 dl fehérbor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 evőkanál étkezési keményítő, 2 + 1 dl tejszín
Elkészítése:
A citrom levét kinyomkodjuk, héját felcsíkozzuk.
A vaníliás cukrot a 40 g kristálycukorral, a citromhéjjal és 1 csipet sóval együtt a tejhez adjuk, felforraljuk. Beleszórjuk a rizst, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve puhára-ragacsosra főzzük. Hideg vízfürdőben kihűtjük, végül kiemeljük belőle a citromhéj darabokat.
80 g kristálycukrot aranybarnára pirítunk, felöntjük a borral és 2 evőkanál citromlével.
Beletesszük a megtisztított, kimagozott sárgabarack szeleteket (8-10 szép barackot félreteszünk a díszítéshez), megszórjuk a fűszerekkel, élénk tűzön 2-3 percig főzzük.
Hozzáadjuk a 2 evőkanál hideg vízben elkevert étkezési keményítőt, éppen csak összeforraljuk (1 perc), majd hideg vízbe állítva kihűtjük.
2 dl tejszínt kemény habbá verünk. A rizshez keverjük előbb a maradék 1 dl felveretlen, majd a habbá vert tejszínt.
A barackmártással felváltva rétegesen kelyhekbe simítjuk, és legalább 2 órára behűtjük.
Tálalás előtt a félretett sárgabarackkal díszítjük.