Póréhagymás lepény
Hozzávalók: 18 dkg liszt, 12 dkg vaj, 1-2 evőkanál víz, 15 dkg zsomborlevél, 1 evőkanál olaj, 1 nagy póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 1 dl tejszín
A sütőt előmelegítjük 120 °C-ra, közben a zsombort megmossuk, megszárítjuk, és finomra aprítjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, eldolgozzuk benne a vajat, hozzáadjuk a vizet, és lágy tésztát készítünk, majd lisztezett felületen simára gyúrjuk. Fóliával letakarva 30 percre a hűtőbe tesszük.
Ha lehűlt, 2 fólia között kinyújtjuk úgy, hogy befedje a sütőlemez alját (sütőpapírral fedjük le). 10 percig sütjük a tésztát, majd levesszük a papírt, s még 5 percig sütjük 180 °C-on.
Serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a póréhagymát és a fokhagymát, s kevergetve 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a zsombort, még 1 percig pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A hagymás keveréket a tésztára simítjuk.
Egy tálban kikeverjük a tojást, a tejet és a tejszínt. A hagymás szószra ráöntjük a tejszínes keveréket és 180 °C-on 50 percig sütjük.
Parmezánlevéllel vagy bazsalikommal meghintjük.
|