JAPÁN : Lazacos-uborkás és sonkás-uborkás maki sushi |
Lazacos-uborkás és sonkás-uborkás maki sushi
Hozzávalók: 3 db nori-alga tekercshez: 20 dkg hosszú szemű rizs. Az öntethez: 3 evőkanál rizsecet, 2 evőkanál cukor, 2 kiskanál tengeri só, ezt keverd össze. Lazacos-uborkás tekercshez: 1 doboz füstölt lazackonzerv, fél darab uborka hosszú csíkokba vágva, 1 kiskanál Tahini (szezámpasta), sushi rizs, nori (alga lap) , Kikkomen szójaszósz. Sonkás-uborkás tekercshez: 1-1 vékony szelet böllér sonka, vagy prágai, vagy bármi más, ½ uborka hosszú csikba vágva, sushi rizs, nori (alga lap), Kikkomen szójaszósz
A rizst többször mosd át, majd kétszer annyi vízben főzd puhára. Terítsd szét egy bambuszrácson, hogy a felesleges nedveség elpárologjon belőle és locsold meg az öntettel.
A nori-lapot nedvesítsd be vízzel, és fektesd a bambusztekercsre. Vékonyan kend szét rajta a főtt rizst úgy, hogy az egyik végén legalább kétujjnyira üresen maradjon a nori lap.
Tedd rá egy csíkban egymás mellé a sonkát és az uborkát, illetve az uborkát és a lazacszeleteket, kend meg vékonyan szezámkrémmel, és a bambusztekercs segítségével tekerd fel szorosan.
Tálalás előtt pihentesd a hűtőszekrényben, és csak ezután vágd fel.
Szósz-tippek: japán-típúsú szójaszószt (soju, vagy Kikkonen) keverd össze egy kiskanálnyi, kevés vízben feloldott Wasabi-porral.
|