Baconos kifli
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 2 tojássárgája, 3 dkg élesztő, 1 kockacukor, kb. 1/2 dl tej, 1 ek. vaj/margarin, só; a töltelékhez: sliced bacon, sajt; a kenéshez: 1 tojássárgája, 1/2 dl sós tej; a tetejére: reszelt sajt
Elkészítése:
Az élesztőt a kockacukorral édesített langyos tejben felfuttatjuk.
A lisztet a vajjal a tojássárgákkal, a sóval, a felfuttatott élesztővel és annyi tejjel dolgozzuk össze, hogy puha, ruganyos tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán azonnal kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra és cikkekre vágjuk. Mindegyik cikkre 1-1 szelet előre kisütött vékony szelet szalonnát és sajtot teszünk. Kifli formára összetekerjük, tepsibe tesszük, jó távolságra egymástól, mert legalább duplájára nő! A tetejét megkenjük tojássárgájával és jól megszórjuk reszelt sajttal, majd legalább egy órát kelesztjük.
Előmelegített sütőben, kb. 200 fokon aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve megkenjük a sós tejjel és még 1-2 percre visszatesszük.
Ízlés szerint a szalonnát sütés előtt vékony csíkokra is vághatjuk, és úgy tehetjük a kiflibe.
|