Húsos forró kifli Hozzávalók 4 személyre: 8 db kifli, 1 kis doboz vagdalthúskonzerv, 5 dkg margarin, 2 ek. tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1 tojás, só, bors
Elkészítése:
A vagdalthúskonzervet villával jól szétnyomkodjuk, összekeverjük a megpuhított margarinnal, a tejföllel, a reszelt sajttal, a tojással, és sóval, borssal ízesítjük.
A kifliket hosszában kettévágjuk, félujjnyi vastagon megkenjük a keverékkel, majd tepsibe egymás mellé rakva az előmelegített, forró sütőbe tesszük. Kb. 3 percig sütjük, majd kivesszük és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
Házi készítésű ketchup Hozzávalók 15 db 1,2 dl-es üveghez: 4,5 kg paradicsom, 2 csípős pirospaprika, 2 nagy vöröshagyma, 4 piros színű paprika, 1 nagy sárgarépa, 5 szál angol zeller (szálzeller, halványító zeller), 25 bazsalikomlevél, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 ek. zsályalevél, 6 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, 2 ek. cukor, 2,5 dl almaecet, 4 ek. olívaolaj, néhány szem szegfűszeg, kukoricakeményítő, őrölt fahéj, só
Elkészítése:
A kimagozott paradicsomokat a fokhagymával 45 percig kis lángon főzzük, majd átpasszírozzuk.
A hagymát felszeleteljük, a zellerszárat, sárgarépát felkarikázzuk, és serpenyőben, forró olajban 5-6 percig pirítjuk.
A paprikákat szeletekre vágjuk, és a zöldségekhez adjuk, majd ráöntjük az átpasszírozott paradicsomot, beletesszük az összevágott zsályát, a babérleveleket, a szegfűszeget és a fahéjat, és kis lángon 1 óráig főzzük, utána a szegfűszeget
kiszedjük.
Beletesszük a durvára vágott bazsalikom és petrezselyem leveleket, majd az egészet újra átpasszírozzuk. Forrásig hevítjük, gyakori kevergetéssel főzzük, míg sűrűsödni kezd. Sóval, cukorral ízesítjük, belekeverjük az ecetben feloldott keményítőt, ha szükséges, utófűszerezzük, és habverővel vagy botmixerrel addig verjük, amíg sűrű és krémes nem lesz.
Fehérboros alma-őszibarack befőtt Hozzávalók: 1,5-1,5 kg alma és őszibarack, 5 dl száraz fehérbor, 50 dkg cukor, 1 tasak befőtt-tartósító, 1 tk. szegfűszeg
Elkészítése:
A gyümölcsöket hámozás után 8 gerezdre vágjuk. 1 liter vízben a cukrot és a tartósítót felforraljuk, beledobjuk a szegfűszeget. Hozzáadjuk a gyümölcsöket, és újra felforraljuk. A bort beleöntjük, és ismét egyet forralunk rajta. A tűzről levéve üvegekbe töltjük, szobahőmérsékleten kihűtjük.
Bécsi szelet Hozzávalók: borjúcomb, liszt, tojás, zsemlemorzsa, só, olaj, a díszítéshez: citromkarikák
Elkészítése:
Az igazi bécsi szelet borjúcombból készül.
A szeleteket jól kiverjük. Sózzuk, majd lisztbe, tojásba és morzsába bundázzuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük. Citromkarikával díszítve tálaljuk.
,
Kelkáposztás szafaládé Hozzávalók 4 személyre: kb. 50 dkg-os kelkáposzta, 4 kisebb szafaládé, 10 dkg edami vagy parmezán (jellegű) sajt, 1 kis fej újhagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, őrölt bors, só, 2 ek. olaj
Elkészítése:
Egy kb. félkilós kelkáposztafejet öt percig lobogva forró sós vízben főzünk, majd alaposan lecsepegtetve, leveleire szedjük. Úgy rakjuk félig egymásra, hogy a végén négy nagy levelet kapjunk, és mindegyiket reszelt sajttal megszórjuk. (Kb. 10 deka edami vagy parmezán ízű sajt kell hozzá.) Mindegyikre 1-1 rövid szafaládédarabot fektetünk, és először a levél két végét hajtjuk rá, majd összegöngyöljük, cérnával átkötjük.
Két evőkanál olajon egy kicsi fej apróra vágott újhagymát megpirítunk, egy kevés kelkáposzta-főzővízzel felengedjük, és egy kis doboz paradicsompürét belekeverve, sóval meg őrölt borssal ízesítjük. A kelgöngyölegeket beletéve, fedő alatt kb. 20 percig pároljuk, elfőtt levét mindig csak egy kevés kelfőzővízzel pótoljuk.
Szalonnás burgonyával kínáljuk.
Viking sonka Hozzávalók 2 személyre: gépsonka, 10 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 1/2 doboz szardínia, citromlé, liszt, tojás, zsemlemorzsa, só, olaj
Elkészítése:
Gépsonkaszeleteket az alábbi töltelékkel kenünk meg: 10 dkg juhtúrót elkeverünk 5 dkg vajjal és egy fél doboz jól lecsurgatott szardíniával, pár csepp citrommal és sóval.
A megkent sonkaszeletekből roládot készítünk, és lisztbe, tojásba, majd morzsába mártva bundázzuk. Óvatosan forgatva bő, forró zsiradékban ropogósra sütjük.
Feltétként is, de tartármártással önálló ételként is tálalhatjuk.
,
Szőlőbefőtt Hozzávalók: szőlő, kristálycukor, szegfűszeg
Elkészítése:
Szép, nagy szemű, ropogós szőlőt veszünk hozzá (jól mutat a piros és fehér vegyesen). A fürtöket leöblítjük, majd a szemeket kis ollóval úgy vágjuk le róla, hogy azért pici szár maradjon. Kis üvegekbe töltjük, mindegyikbe 1-1 evőkanál kristálycukrot és 2-3 szem szegfűszeget szórva. Az üvegeket forró vízzel feltöltjük, és lekötve vízfürdőben a gyöngyözéstől számítva öt percig gőzöljük. Akkor jó, ha a szőlőszemek nem repednek meg.
Diós tortlett Hozzávalók a tésztához: 30 dkg finomliszt, 20 dkg margarin, 1 tojássárgája, 1 ek. porcukor, csipetnyi só; a töltelékhez: 4 tojássárgája, 4 ek. cukor, 1/2 citrom leve és reszelt héja, 10 dkg darált dió, 5 tojásfehérje, a tetejére dió
Elkészítése:
30 deka finomlisztet 20 deka margarinnal, egy evőkanál porcukorral, csipetnyi sóval, egy tojássárgával, meg annyi hideg vízzel gyúrunk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Cipót formázunk belőle, folpackba csomagoljuk, és legalább egy órára, de még jobb, ha egy éjszakára a hűtőszekrénybe rakjuk.
Másnap 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és nagy - lehetőleg cakkos szélű - fánkszaggatóval korongokat vágunk ki belőle. Kis kerek formákat (vagy alufóliából kapható kis formákat) bélelünk ki vele, és sütőlemezre egymás mellé rakjuk.
Négy tojássárgáját négy evőkanál cukorral habosra keverünk, majd egy fél citrom reszelt héját meg levét, 10 deka darált diót, meg öt habbá vert tojásfehérjét (egy a tésztából maradt) adunk hozzá. A tésztával bélelt formákba töltjük, és mindegyikre 1-1 szép diódarabot fektetünk. A forró sütőbe toljuk, és öt percig erős, majd takarék lánggal addig sütjük, amíg a töltelékbe szúrt tűre már nem tapad ragacsos massza.
A formákban langyosra hűtjük, majd utána a szélüket késsel meglazítjuk, úgy csúsztatjuk tálra. Sokáig frissen eláll.
Gránátos kocka Hozzávalók: burgonya, kockatészta, vöröshagyma, pirospaprika, só, őrölt bors, zsír
Elkészítése:
Személyenként egy db burgonyát megtisztítunk, kockákra vágjuk és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, majd áttörjük.
Olvasztott zsírban megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, meghintjük pirospaprikával és kis lángon eldolgozzuk az áttört burgonyával. Ugyancsak beleforgatjuk az időközben kifőzött kockatésztát.
Sóval, törött borssal ízesítjük.
Mustáros sertéscomb Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sertéscomb, 1 dl tejföl, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 db erőleveskocka, 1 ek. mustár, 1 ek. liszt, 2 ek. olaj
Elkészítése:
A combot apró kockákra vágjuk. A zsiradékot megforrósítjuk, és a húst fedő nélkül megfuttatjuk benne. Beletesszük az apróra vágott hagymát, és együtt megpirítjuk. Felöntjük 2 dl vízzel, majd amikor forr, beletesszük az erőleveskockát, és petrezselyemzölddel ízesítjük. Lefedve, kis lángon kb. 25 percig főzzük.
Amikor a hús puha, a lisztből a saját levével habarékot keverünk, beletesszük a tejfölt, a mustárt, és a húshoz keverve egyszer megrotyogtatjuk. Párolt rizzsel tálaljuk.
|