Éva-sütemény Hozzávalók: a tésztához: 45 dkg rétesliszt, 13 dkg cukor, 1,5 ek. méz, 7 dkg margarin (+ a tepsihez), 2 tojás, 1 kk. szódabikarbóna, 1 ek. kakaópor; a krémhez: 1-1 cs. vaníliás és csokoládés pudingpor, tej, 1 cs. vaníliás cukor, 1 ek. kakaópor; a tetejére: 2 ek. kakaópor, 2 ek. cukor, 2 dkg vaj
Elkészítése:
Két egész tojást 13 deka cukorral, hét deka margarinnal, egy kiskanál szódabikarbónával meg másfél evőkanál mézzel habosra keverünk, majd habverővel gőz fölött addig verjük, amíg meg nem melegedett, és beleverünk 45 deka réteslisztet. A gőzről levéve tovább keverjük, és háromfelé osztjuk. Az egyik részbe egy púpos evőkanálnyi kakaót is keverünk, hogy barna legyen. Ezután közepes nagyságú, kizsírozott tepsiben külön-külön három tésztalapot sütünk, és deszkára borítva hűtjük ki.
Közben az előírásnak megfelelően megfőzünk egy vanília ízű meg egy csokoládé ízű pudingot, de csak fele annyi tejet adunk hozzá, mint amennyi a tasakon szerepel, és kihűlni hagyjuk. A vaníliás ízűt egy csomag vaníliás cukorral, a csokoládésat még egy evőkanál kakaóval erősítjük.
Alulra egy sárga tésztalapot fektetünk, ezt a csokoládékrémmel kenjük meg, erre a barna lap kerül, amit a vaníliással vonunk be, majd a tetejére a másik sárga színű tésztalap kerül.
Végül két evőkanál kakaóból két evőkanál cukorral meg egy kevés vízzel sűrű mártást főzünk, és a tűzről levéve két deka vajjal kikeverjük, majd a tésztát ezzel a mázzal bevonjuk. Csak másnap szeleteljük hosszúkás darabokra.
Göngyölt gombóc Hozzávalók 2 személyre: 20-20 dkg darált sertés- és marhahús, 1 tojás, szalonna (sliced bacon), fokhagyma, só, őrölt bors, őrölt köménymag, pirospaprika, olaj
Elkészítése:
20 dkg sertés- és 20 dkg marhahúst kétszer átdarálunk. Eldolgozzuk 1 tojással, ízesítjük sóval, törött borssal, pirospaprikával és fokhagymával, finomra vágott köménymaggal. A masszából kis gombócokat formálunk és papírvékonyra vágott szalonnaszeletekbe göngyöljük. Fogpiszkálóval átszúrjuk, hogy a szalonna ne essen le. Bő, forró olajban 2 percig sütjük. Lecsepegtetve azonnal tálaljuk.
Párolt káposzta illik mellé.
Paradicsomlé Hozzávalók: paradicsom, tartósítószer
Elkészítése:
Szép nagy, érett paradicsom héját lehúzzuk, és a húsát cikkekre vágva teljesen szétfőzzük. Utána áttörjük, újra felforraljuk, egy kevés tartósítószert belekeverve üvegekbe töltjük. Azonnal lekötjük, és szárazgőzbe rakjuk.
Rakott padlizsán Hozzávalók 4 személyre: 1 kg padlizsán, sajt, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, só, olaj
Elkészítése:
Egy kiló padlizsánt vásárolunk, megmossuk, ujjnyi vastagon felszeleteljük, megsózzuk, és egy fél óráig állni hagyjuk.
Utána a nedvességet leitatva róla, teflonserpenyőben, olajban a szeleteket szép pirosra sütjük. Tűzálló tálba fektetjük, és a sorokat mindig egy kevés reszelt sajttal meghintjük. Ha a tál megtelt, két deci tejföl meg egy tojássárga keverékével bevonjuk, és a forró sütőbe tolva szép pirosra sütjük.
Bernát szendvics Hozzávalók: debreceni, tojás, tejföl, vöröshagyma, mustár, só
Elkészítése:
Húsdarálón személyenként 15 dkg debrecenit 1 főtt tojással együtt átdarálunk. Elkeverjük 2 evőkanál tejföllel, kevés mustárral, sóval, csipetnyi reszelt vöröshagymával.
Pirítós kenyérre kenve, zöldpaprikával, paradicsommal, retekkel tálaljuk.
Firenzei sárgarépa Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag mirelit sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, cukor, 1,5 ek. olaj
Elkészítése:
A hagymát apró kockákra vágjuk, és az olajban megpirítjuk. Hozzátesszük a zúzott fokhagymát és az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd beletesszük a mirelit sárgarépakockát. Ízlés szerint megfűszerezzük, pár percig pirítjuk, majd felöntjük kb. 2 dl vízzel, és puhára pároljuk.
Tükörtojással kínáljuk.
Ír raguleves Hozzávalók: birkahús, burgonya, kelkáposzta, sárgarépa, vöröshagyma, babérlevél, petrezselyemzöld, egész bors, só
Elkészítése:
Egy nagy fazékba beletesszük a kockákra vágott birkahúst és 1 liter vízzel kb. 1 órát főzzük. Az első habját leszedjük, sózzuk.
Ezután hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a kelkáposztát, a szemes borsot, babérlevelet, a félbe vágott vöröshagymát, a kockázott sárgarépát. Együtt puhára főzzük.
Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
,
Kalocsai rántott csirke Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy csirkemell, 15 dkg paradicsom, 4 db zöldpaprika, 2-3 db tojás, 5 dkg húsos füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika; a bundázáshoz és a sütéshez: liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj; a tetejére: 5 dkg sajt
Elkészítése:
Apróra vágunk, kiolvasztunk öt deka húsos füstölt szalonnát, majd megpirítunk rajta egy nagy fej, apróra vágott vöröshagymát. Meghintjük késhegynyi pirospaprikával, és belefolyatunk 15 deka apróra vágott paradicsomot meg négy cső kicsumázott, szintén kis kockákra vágott zöldpaprikát. 1-2 gerezd fokhagymával ízesítjük, megsózzuk, és fedő alatt először puhára pároljuk, majd fedő nélkül a zsírjára sütjük. Ekkor hozzáadunk 2-3 nyersen simára kevert tojást, és híg rántottát sütünk belőle.
Amíg a lecsó fő, négy nagy csirkemellet lebőrözünk, és úgy csontozunk ki, hogy a húsa egyben maradjon. Ezt a négy nagy húsdarabot szeletekké verjük, és mindegyikre tojásos lecsót simítunk. Először a hússzeletek két végét hajtjuk rá, majd összegöngyöljük, és alaposan megtűzzük, nehogy szétnyíljanak. A szokott módon lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába bundázzuk, és bő, forró olajban mindkét felüket megsütjük. Először fedő alatt, majd a másik oldalát fedő nélkül sütjük, de mindvégig takaréklángon. Papírszalvétára szedjük a nagy rántott húsgöngyölegeket, és 5 deka sajtot reszelünk a tetejükre.
Petrezselymes újburgonya illik hozzá.
,
Dagadt paprika Hozzávalók: paprika, darált hús, rizs, tojás, liszt, zsemlemorzsa, vöröshagyma, fokhagyma, pirospaprika, só, bors, olaj
Elkészítése:
A szokásos töltött paprikához való tölteléket készítünk és megtöltjük vele a magházuktól megtisztított paprikákat. Liszttel elkevert tojásba, majd morzsába forgatjuk és bő, forró olajban kisütjük.
Paradicsommártással tálaljuk.
Citromdzsem 2 Hozzávalók: citrom, cukor, tartósítószer
Elkészítése:
Közepes nagyságú citromok héját vékonyan lehántjuk, a fehér bundát lefejtjük, eldobjuk, a citromok húsát felszeleteljük. A héjat és a citrombelsőt annyiszor negyed liter vízzel öntjük le, ahány citromunk volt, és egy napig állni hagyjuk.
Másnap a felére befőzzük, majd citromonként 20 deka cukrot hozzáadva, kevergetve, takaréklángon 30 percig forraljuk. A tűzről lehúzva késhegynyi tartósítószert keverünk bele, és kis üvegekbe töltjük. Csak másnap kötjük le.
|