Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Augusztus
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
 

 

Új receptek

Káposztás libahát

Hozzávalók 4 személyre: 1 db libahát, 1 közepes vöröshagyma, 25 dkg tarhonya, 60 dkg savanyú káposzta, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, olaj

Elkészítése:

A libahátat feldaraboljuk, és az apróra vágott hagymával egy kanál olajban, kevés vizet töltögetve alá, fedő alatt pároljuk, sóval, őrölt borssal és zúzott fokhagymával ízesítjük.

Közben egy kanál olajon megpirítjuk a tarhonyát.

Ha a libahát félig megpuhult, hozzáadjuk a savanyú káposztát, a tarhonyát, felöntjük 4 dl vízzel, és lassú tűzön, fedő alatt addig pároljuk, amíg a káposzta megpuhul és a tarhonya is felissza a nedvességet.


LIBA(FAR)HÁT

Töltött sertésborda párolt káposztával, újburgonyával

Hozzávalók 4 személyre: 4 db sertésborda, 1 db áztatott zsemle, 1 db tojás, 12 dkg darált sonka, só, őrölt bors, 1/2 cs. petrezselyemzöld, 1 dl olaj, 3 dkg paradicsompüré, 2 dkg liszt, 1 dl olaj, 2 dkg kristálycukor, 1/2 dkg köménymag, 3 dkg vöröshagyma, 50 dkg szeletelt káposzta, ecet, 50 dkg újburgonya, olaj a sütéshez, 1/2 cs. petrezselyemzöld

Elkészítése:

A felszúrt, vastag sertésbordát darált sonkás, zsemlés, intenzíven fűszerezett töltelékkel betöltjük. Letűzzük fogvájóval, és lisztbe mártás után kevés olajon elősütjük.

A sütőolajban a paradicsompürét lepirítjuk, lisztet szórunk rá, majd vízzel felöntjük, s kiforraljuk. A töltött bordákat a natúr szaftban megpároljuk.

Körete a párolt káposzta. Olajban cukrot karamellizálunk, kipattogtatjuk a köményt, s a szeletre vágott hagymát áthevítjük. Ebben az alapban a szeletelt káposztát ételecettel roppanós puhára pároljuk.

A tisztított újburgonyát olajban pirosra sütjük. Apróra vágott, friss  petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.


SERTÉSKARAJ/BORDA

Tormás marhasült

Hozzávalók: marhafelsál, fehérbor, vöröshagyma, zsír; a töltelékhez: torma, tejföl, zsemlemorzsa, só, porcukor

Elkészítése:

Az egyben hagyott felsált megsózzuk, forró zsírban átforgatjuk, majd karikákra vágott vöröshagymát mellé helyezve és kevés fehérbort aláöntve puhára pároljuk.

Közben elkészítjük a tölteléket. A reszelt nyers és egyszer leforrázott tormát összekeverjük tejföllel, kevés morzsával, sóval és egy kávéskanál porcukorral.

Amikor a hús megpuhult, akkor "felszúrjuk" és megtöltjük a tormakrémmel. Hústűvel összetűzzük és saját levében még kb. 15 percig pároljuk.

Vajas, főtt zöldséggel tálaljuk.


MARHAFELSÁL, LENGYEL

Sólet

Hozzávalók: 1/2 kg bab, 1 kis mellső füstölt csülök, 40 dkg marhalábszár, 1 db libacomb, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek. liszt, pirospaprika, 2 ek. olaj, a díszítéshez: 4 tojás

Elkészítése:

Fél kiló babot egy éjjelen át vízben megáztatunk.

Másnap egy levesesfazékban két evőkanál olajban megpirítunk egy kis fej apróra vágott vöröshagymát, késhegynyi pirospaprikával meghintjük, majd a bab felét a pirított hagymára öntjük. Belerakunk egy kicsi mellső füstölt csülköt, 40 deka marhalábszárat nagyobb darabokra vágva és egy nagy, két darabba vágott, nyers libacombot, meg 3-4 gerezd fokhagymát. A maradék babot a tetejére öntjük, és annyi vízzel öntjük le, hogy a babot egyujjnyira ellepje. Egy csapott evőkanál lisztet a tetejére szórunk, de csak a víz felső rétegével keverjük el, a babot nem bolygatjuk meg. A fazekat lefedve az előmelegített sütőbe toljuk és ha a sólet felforrt, a lángot takarékra állítjuk. Így főzzük legalább egy fél napon keresztül, időnként megvizsgálva, hogy a levét mennyire főtte el: ha kell, egy kevés vízzel pótoljuk, de a végén nem szabad levesesnek lennie.

Négy tojást megmosunk, és ha már a bab meg a hús megpuhult, a babba "ágyazzuk". A fazekat ismét lefedve még legalább 15 percre a sütőbe visszatoljuk.

A forró tálat a sűrű babbal alapozzuk, a feldarabolt húst a tetejére fektetjük és a meghámozott, ketté vágott kemény tojásokkal díszítjük.


BAB

Gyors húspogácsa

Hozzávalók 2 személyre: 1 db vagdalthús konzerv, 1 db tojás, őrölt bors, petrezselyemzöld, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

Egy doboz készen kapható vagdalthús konzervhez 1 egész tojást, egy kevés zsemlemorzsát, törött borsot és finomra vágott zöldpetrezselymet adunk. Húspogácsákat formázunk belőle, és forró olajban kisütjük.

A rántott szelethez hasonlóan bundázva is készíthetjük.


LÖNCSHÚS, VAGDALTHÚS

Csipkeszörp

Hozzávalók: csipkebogyó, cukor, nátirumbenzoát

Elkészítése:

Akkor jó a csipkebogyó, amikor késő ősszel a dér már megcsípte.

A szemek két végéről a száraz részeket kis ollóval lecsípjük, és a bogyókat húsdarálón megdarálva megmérjük. Nagy uborkásüvegbe rakva kilónként három liter meleg vízzel leöntjük, és időnként megkeverve egy napig állni hagyjuk.

Vékony batisztruhába kötve kinyomkodjuk, a levet hűvös helyre félretesszük.

A kendőben maradt pépet egy liter vízzel fölmelegítjük, de nem forraljuk fel, és ezt is egy napig pihentetve, kendőn keresztül az előző napi léhez préseljük. Ekkor a levet megmérjük, és azonos súlyú cukorral összekeverjük, majd ismét átszűrjük. A szörp összsúlyához kilónként egy gramm nátriumbenzoátot keverünk, és üvegekbe töltve bedugaszoljuk.


SZÖRP

Téli málnahabszelet

Hozzávalók: a tésztához: 10 dkg rétesliszt, 4 tojás, 15 dkg kristálycukor, 1 cs. vaníliás cukor, szódabikarbóna, citromhéj, só; a töltelékhez: 4 dl tejszín, 1 cs mirelit málna, porcukor, 1 ek. zselatin, málnalekvár; a tetejére: citrommáz

Elkészítése:

Négy tojásfehérjét négy evőkanál hideg vízzel elkeverjük, és egy órára hűtőbe tesszük, majd kemény habbá verjük. Csipetnyi sóval, egy citrom reszelt sárga héjával, egy csomag vaníliás cukorral, meg 15 deka kristá1ycukorral ízesítjük, utána a tojások sárgáját, 10 deka réteslisztet és késhegynyi szódabikarbónát keverünk bele. Sütőpapírral bélelt, közepes nagyságú tepsibe töltjük, és úgy sütjük meg, mint a piskótát. Deszkára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és ha kihűlt, két lapba vágjuk. Az egyik lapot málnalekvárral megkenjük, és a tölteléket rásimítjuk.

A töltelékhez négy deci tejszínt kemény habbá verünk, és egy doboz felengedett, lecsepegtetett málnát keverünk bele, ízlés szerint porcukorral ízesítjük.

Egy evőkanál zselatint a maradék málnalével meg egy kevés vízzel simára keverünk, egy fél percig kevergetve forraljuk, majd kihűtve a málnás habba szűrjük.

A második tésztalapot a tetejére fektetjük, málnaízzel megkenjük, és citrommázzal bevonjuk. Amikor félig megdermedt, a szeletek helyét késsel bejelöljük.


TEPSIS SÜTI

Debreceni tokány

Hozzávalók: debreceni, füstölt szalonna, zöldpaprika, paradicsom, vöröshagyma, pirospaprika, őrölt bors, só

Elkészítése:

A debrecenit csíkokra vágjuk. A szintén csíkokra vágott füstölt szalonna zsírjában finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk és hozzáadjuk a húst. Pirospaprikával megszórjuk, és kevés vízzel felengedjük. Sózzuk, borsozzuk és mellétesszük a kockákra vágott zöldpaprikát, paradicsomot. Együtt puhára pároljuk.

Hagymás tört burgonyával tálaljuk.


LECSÓKOLBÁSZ, DEBRECENI

Sült makaróni

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg makaróni, 10 dkg margarin, 3 dl tej, 5 dkg reszelt sajt, 1 ek. liszt, 3 tojás, 1 ek. zsemlemorzsa, 1 ek. olaj, só

Elkészítése:

A makarónit forrásban lévő, 1 evőkanál olajjal elkevert vízben kifőzzük.

Közben kevés margarinból és a lisztből világos rántást készítünk, a tejjel feleresztjük, simára keverjük, megsózzuk, és amikor kicsit kihűlt, beletesszük a reszelt sajtot és a tojások sárgáját.

Egy tűzálló tálat margarinnal kikenünk, ebbe tesszük a vízből leszűrt makarónit, elvegyítjük a sajtos mártással, tetejét meghintjük zsemlemorzsával, és a többi margarint megolvasztva rálocsoljuk. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje megbarnul.


MAKARÓNI

Narancsos tonhal

Hozzávalók: tonhal, narancslé, citromlé, petrezselyemzöld, só, őrölt bors, vaj

Elkészítése:

A mélyhűtött és felengedett tonhalszeleteket sózzuk és borsozzuk. A szeleteket kivajazott tűzálló tálba helyezzük és citromlével ízesített narancslével leöntjük úgy, hogy az a halakat éppen ellepje. Meghintjük finomra vágott petrezselyemmel és előmelegített sütőben kb. 25 percig pároljuk.

Főtt burgonyával tálaljuk.


TONHAL, IZLANDI

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!