Borsókrémes borjúrolád
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg borjúhús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 30 dkg mélyhűtött zöldborsó, 1 dl fehérbor, 3 dl húsleves, 1 tojásfehérje, 10 dkg juhtúró, só, bors, néhány mentalevél, olívaolaj
Elkészítése:
A húst megsózzuk és borsozzuk. Kevés olajon megpirítjuk a felaprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, aztán hozzáadjuk a zöldborsót, kevés bort, majd lefedve puhára pároljuk. Ha megpuhult a borsó, a serpenyő tartalmát összedolgozzuk a tojásfehérjével és az így elkészült tölteléket a húsra kenjük, megszórjuk az apróra tépkedett mentalevelekkel és a morzsolt juhtúróval. Aztán felgöngyöljük, átkötjük és belisztezzük a húst, majd kevés olajon, a fokhagymával együtt minden oldalán megpirítjuk. Közben meglocsoljuk egy pohár borral (ha ez kevés, akkor jöhet rá a húsleves is). Amikor megpuhult a hús, még 10 percig pihentetjük.
A sütésből megmaradt szaftot elkeverjük kevés húslevessel, majd leszűrjük és a tálaláshoz félretesszük.
A felszeletelt pecsenyét a szósszal meglocsolva, juhtúródarabkákkal, mentalevelekkel megszórva kínáljuk.
Elkészítési idő: 100 perc
Kalóriaérték: 465 kcal/adag
Szalonnás sertéssült
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg sertésszűzérme, 15 dkg szeletelt bacon, 1 dl fehérbor, 1 fej vöröshagyma, 1 fokhagyma, olívaolaj, zsálya, rozmaringág, só, bors
Elkészítése:
A szalonnaszeletekkel körbetekerjük a húst, majd szorosan átkötözzük spárgával, aztán tepsibe tesszük a felkarikázott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával és a kevés olajjal együtt. A zsályaleveleket és a rozmaringot benyomkodjuk a kötözőspárga és a hús közé. A tepsibe öntjük a bort is, majd 20 percig 220 C°-fokon sütjük. Utána lefedjük az egészet alufóliával, és további 1 órán keresztül sütjük a húst, sűrű locsolgatások mellett.
Ezután levesszük az alufóliát, és a húst még további 20 percig sütjük. Közben megfordítjuk, hogy mindkét oldalán egyenletesen süljön. Mindeközben húslevessel vagy vízzel locsolgatjuk, nehogy nagyon kiszáradjon.
Amikor elkészült, 15 percig pihentetjük, leszedjük róla a spárgát, és szeletelve tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 120 perc
Kalóriaérték: 470 kcal/adag
Citromos, szögletes fánk
Hozzávalók 40 darabhoz: 25 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 4 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 tojás, 2 ek. rum, 1 csipet só, bő olaj a sütéshez; 2 ek. porcukor a tálaláshoz
Elkészítése:
A megolvasztott vajat keverjük habosra a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal. Dolgozzuk bele a tojást, a rumot, meg egy csipet sót, végül keverjük bele a lisztet is.
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk 3 mm vastagra, vágjunk belőle rombusz alakú darabokat (ha van, használjunk recés szélű derelyevágót).
A felforrósított olajban (fritőzben 170 C°-fokra) a fánkokat oldalanként egy-két perc alatt süssük aranyszínűre. A kész darabokat szedjük konyhai papírtörlőre, és tartsuk melegen, amíg a többi is elkészül. Porcukorral megszórva, frissen tálaljuk.
Elkészítési idő: 35 perc
Egy darab: 51 kcal
Hagyományos lekváros fánk
Hozzávalók kb. 20 darabhoz: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 5 dkg porcukor, 6 tojássárgája, 6 dkg vaj, 1 ek. rum, 1 csipet só, bő olaj a sütéshez; 30 dkg eper- vagy baracklekvár, vaníliás porcukor a tálaláshoz
Elkészítése:
Az élesztőt és egy kiskanál porcukrot keverjük el 1dl langyos tejben. A lisztet szitáljuk tálba, a közepébe nyomott mélyedésbe öntsük az élesztős tejet, a szélekről egy kevés lisztet keverjünk hozzá, majd letakarva hagyjuk a kétszeresére nőni (kb. 15 perc).
A maradék langyos tejben keverjük el a maradék porcukrot, egy csipet sót és a tojássárgáját, adjuk a liszthez, dolgozzuk össze. 2-3 részletben dagasszuk bele a margarint, a rumot, és konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesszük a kétszeresére (kb. 30 perc).
Lisztezett munkalapon gyúrjuk át a tésztát, lapítsuk el, és 6-8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. Letakarva ismét kelesszük a kétszeresére. A tésztakorongok közepét hüvelykujjal nyomjuk be.
A nem túl forró olajban (fritőzben 160 C°-fokon) 4-5 percig fedő alatt, majd megfordítva, fedő nélkül süssük aranybarnára. Szedjük papírkendőre, hagyjuk kicsit hűlni.
A lekvárt kanalazzuk hegyes végű nyomózsákba, és a fánkok oldalán beszúrva nyomjunk keveset mindegyik közepébe. Porcukorral megszórva, a maradék lekvárral azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra 45 perc
Egy darab: 179 kcal
Sajtgömbök körtemártással
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobb körte, 25 dkg márványsajt, 10 dkg reszelt gouda sajt, 20 dkg szeder (mélyhűtött), 5 dkg pirított, vágott mandula, 5 dkg vágott pisztácia, 1 kis csokor menta, 1/2 dl narancslé, 2 szegfűszeg, 1 kk. fahéj, 5 cl narancslikőr, 1/2 citrom reszelt héja, porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
A szedret hagyjuk kiengedni. A körtét meghámozzuk, négybe vágjuk, magházát kiemeljük, és a húsát apróra vágjuk, és a narancslével, a szegfűszeggel és a fahéjjal kis lábosban, fedő nélkül 5 percig főzzük. A szegfűszeget kidobjuk, a körtét összeturmixoljuk vagy villával áttörjük, belekeverjük a narancslikőrt és hűlni hagyjuk.
Az áttört márványsajtot a reszelt sajttal, a citrom héjával, a mentával alaposan összedolgozzuk. A masszából 12 kis golyócskát formázunk. Felét megforgatjuk a mandulában, a másik felét a pisztáciában.
A körtemártást szétosztjuk 4 tányérra, ráteszünk 2-2 sajtgolyót, szederrel díszítjük, megszórjuk porcukorral, és tálaljuk.
1 adag: 615 kcal, elkészítési idő: 30 perc
Tejszínes csokoládékrém
Hozzávalók 6 adaghoz: 15 dkg étcsokoládé, 3 dl tej, 3 tojássárgája, 10 dkg cukor, 1 ek. zselatinpor, 2 dl tejszín
Elkészítése:
A csokoládét összetörjük, és kis lábosban összekeverjük a tejjel. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg a csokoládé megolvad és a tej forrni kezd. Ekkor levesszük a tűzről.
A tojássárgáját keverőtálba tesszük a cukorral és fehéredésig keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a csokoládés tejet, habverővel alaposan összekeverjük. Egy tiszta edénybe öntjük, és lassú tűzön, kevergetve gyöngyözve főzzük (ne forraljuk fel!), amíg a krém annyira besűrűsödik, hogy megtapad a kanálon. Vegyük le a tűzről.
Egy kis tűzálló tálba tegyünk két evőkanál vizet, egyenletesen szórjuk bele a zselatint, és várjunk, amíg megkocsonyásodik. Öntsük bele a forró csokoládékeverékbe, és addig keverjük, amíg elolvad, majd tovább keverve hagyjuk a krémet kihűlni, de ne várjuk meg, amíg teljesen megköt. Habverővel lazán keverjük bele a tejszínt is.
Öntsük hat pohárba, és tegyük több órára, akár egész éjszakára a hűtőbe, amíg teljesen megszilárdul.
Elkészítési idő: 35 perc + hűtés
Mandulás csokoládépohár
Hozzávalók 4 személyre: 3 dl tejszín, 1 ek. zselatinpor, 15 dkg étcsokoládé, 4 jégkocka, 1,5 dl tej, 5 dkg cukor, 1 kk. mandulaaroma, tejszínhab és pirított hántolt mandula a díszítéshez
Elkészítése:
A tejszín felét teflonbevonatos edénybe öntjük, rászórjuk a zselatinport, és 5 percig állni hagyjuk. Majd közepes lángon, gyakran kevergetve addig főzzük, míg a szélén apró buborékok jelennek meg, és a zselatin teljesen feloldódik.
A csokoládét összetörjük vagy felaprítjuk. A még forró zselatinos keveréket turmixgépbe öntjük, hozzáadjuk a tört csokoládét, és addig turmixoljuk, amíg a csokoládé elolvad. Ezután a jégkockákat a keverékhez adjuk, beletesszük a tejet, a cukrot, a mandulaaromát és a megmaradt tejszínt, majd az egészet simára turmixoljuk.
A keveréket négy pohárba vagy kehelybe töltjük, s lefedve 4 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen. Tejszínhabrózsával és hántolt, pirított mandulával díszítjük.
Elkészítési idő: 35 perc + 4 óra hűtés
Csirkemelles tészta wokban
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg vékony spagetti, 30 dkg csirkemell, 25 dkg kínai kel, 4 szál újhagyma, 3 zellerszár, 1 hegyes erős paprika, 2 gerezd fokhagyma, 5 evőkanál olaj, 25 dkg garnélarák, 2,5 dl csirkehúsleves (kockából), 2 evőkanál szójaszósz, 3 liter víz a tésztafőzéshez
Elkészítése:
A forró, lobogó, sós vízbe beletesszük a tésztát, egyszer megkeverjük, és 10 perc alatt roppanósan puhára főzzük. A csirkemell filét megmossuk, megtörülgetjük, és 1 centis csíkokra vágjuk. A kifőtt tésztát leszűrjük, lecsöpögtetjük és félretesszük. A megtisztított, megmosott kínai kelt csíkokra metéljük. A megtisztított újhagymát karikára vágjuk. Az erős paprikát megmossuk, a magházát kiemeljük, a paprikát felkockázzuk. A megtisztított fokhagymát felaprítjuk, a megmosott zeller levelét letépkedjük, a szárát felaprítjuk. Wokban 4 evőkanál olajat forrósítunk, 2 perc alatt megsütjük benne a húst, és kiszedjük. A visszamaradt olajon a felaprított zöldségeket pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a rákot, visszatesszük a húst, aztán felöntjük szójaszósszal és húslevessel. Megsózzuk, és kis lángon pár percig pároljuk. A maradék olajat egy másik edényben felforrósítjuk, és átmelegítjük benne a tésztát, majd összekeverjük a zöldséges hússal, és azonnal tálaljuk.
Olcsóbbá tehetjük az ételt, ha a rákot elhagyjuk, nélküle is nagyon finom.
Elkészítési idő: kb. 50 perc
430 kcal/adag
,
Gombás sertéskaraj
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg (10 szelet) sertéskaraj, 10 dkg sampinyon gomba, 1 dl fehérbor, 1 ek. paradicsompüré, vöröshagyma, petrezselyemzöld, liszt, só, zsiradék
Elkészítése:
1 kiló sertéskarajt veszünk. Felszeleteljük tíz szeletre, úgy, hogy a gerinccsontot levágjuk, csak a bordacsontokat hagyjuk meg. A karajszeleteket megmossuk, kissé kiverjük, megsózzuk, és lisztbe forgatva, serpenyőben, forró zsírban, mindkét oldalon pirosra sütjük. Majd az átsütött karajszeleteket kiszedjük egy lábasba.
A serpenyőben visszamaradt zsírban egy evőkanál lisztet kissé megpirítunk. Adunk hozzá egy evőkanál paradicsompürét, egy deci fehérbort, két deci vizet. Felforraljuk, majd ráöntjük a lábasba szedett karajszeletekre, s azokat fedő alatt pároljuk.
Közben finomra vágott vöröshagymát pirítunk, egy evőkanál zsírban. Adunk hozzá 10 deka, felszeletelt sampinyon gombát. Meghintjük finomra vágott zöldpetrezselyemmel, és fedő alatt pároljuk. Mikor a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a gombát, és együtt pároljuk tovább.
Tálalásnál a karajszeleteket a mártással leöntve, sült krumplival körítve adjuk asztalra.
Liptói rakott krumpli
Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg krumpli, 25 dkg túró, 8 dkg húsos füstölt szalonna, 10 dkg vaj, 1 kis csomó kapor, 1 kis csomó metélőhagyma, só, zsemlemorzsa
Elkészítése:
A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és karikákra vágjuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk, kisütjük, és a pörcöt is, a zsírját is a túróhoz öntjük. Hozzáadunk a túróhoz 7 deka olvasztott vajat is, majd a finomra vágott kaprot és metélőhagymát. Ízlés szerint sózzuk, jól összedolgozzuk, s lazán összekeverjük a főtt krumplival, lehetőleg úgy, hogy ne nagyon törjük össze. A tepsit vagy tűzálló tálat kikenjük a maradék vajjal, körbehintjük zsemlemorzsával, beleöntjük a túrós krumplit és közepesen forró sütőben 20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Aki ezt az összeállítást túl zsírosnak találja, az a szalonna helyett használhat apróra vágott főtt füstölt sonkát, de azzal már a liptói rakott krumpli szalonváltozatát készítettük el. Adhatunk hozzá hagymás, köménymagos káposztasalátát, vagy csak egyszerűen savanyú káposztát.
|