Zöld kókusztej longan gyümölccsel (Vacsoracsata) Hozzávalók: 4-5 db friss kókusz, 1,5 kg thai longan gyümölcs
Elkészítése:
Vágjuk be bárddal a friss kókusz tetejét.
Hámozzuk meg a friss longan gyümölcsöt, majd tegyük bele a kókuszba.
Találás előtt feltétlenül tegyük be a hűtőbe, majd szívószállal és kiskanállal szervírozhatjuk.
Zöld-curry-s csirke (Vacsoracsata) Hozzávalók: zöld curry paszta, 2 doboz kókusztej, 1 kg csirkemell filé, padlizsán, 1/4 kg zöldborsó, szárított chili, 1 csomag édes thai bazsalikom, 1 csomag friss koriander, friss kaffer citrom levél vagy szárított, halszósz, 2 db kaliforniai paprika, pálmacukor
Elkészítése:
A csirkemell darabokat vágjuk kockára, majd hevítsünk egy kis olívaolajt közepes lángon, ezután tegyük bele a curry pasztát (kb. 2-3 evőkanálnyit) és dinszteljük meg. Tegyük hozzá a csirkét és forgassuk meg, amíg fehérre nem pirul.
Öntsük rá a kókusztejet, majd tegyük bele a kaffer citrom levét, a kockákra vágott paprikákat és a zöldborsót. Még adjuk hozzá a pálmacukrot és ízesítsük ízlés szerint halszósszal is. Majd tegyük bele a szárított chilit és a thai padlizsánt.
Az édes bazsalikomot és a koriandert csak a végén, tálalás előtt adjuk hozzá.
Jázmin rizzsel tálaljuk.
Thai savanyú csirkeleves (Vacsoracsata) Hozzávalók: 1/2 kg csirkemell, 2-3 db sárgarépa, 2 fej vöröshagyma, 2 db zöld citrom leve, 2-3 szál friss citromfű, tom-yam paszta, chili, kafer citrom levél, hallé, friss zöld koriander, galanga gyökér (thai gyömbér)
Elkészítése:
A tom-yam pasztát egy picit dinszteljük meg olívaolajon, de csak annyira, hogy a paszta feloldódjon, ez két percnél nem több. Majd rakjuk hozzá a csirkemellet és forgassuk át egyszer-kétszer, hogy fehér színe legyen. Ezután öntsük fel 1,5 és 2 liter vízzel, majd rakjuk bele a kaffer citromot, az 5-6 db citromfűt – de előtte mindenképpen törjük össze bárddal - és a 3-4 cm hosszú karikákra szelt galangát. Hagyjuk sülni, de ha habzik, kanállal szedjük le róla.
Ha felfőtt, vegyük takarékra a lángot és tegyük hozzá a cikkekre vágott hagymákat és a felkockázott répákat. Ha sótlan, nyugodtan sózzuk meg, de a pikáns íz kedvéért inkább hallével ízesítsük. Ha ezzel végeztünk, dobjuk be a cikkekre vágott paradicsomot, majd amikor megfőtt, öntsünk még hozzá egy egész lime levét.
Az ínyencek tehetnek bele csiperke gombát is, de akkor mindenképp 3-5 perccel azelőtt rakják bele, mielőtt megfőne a leves.
A friss koriandert csak tálaláskor rakjuk rá, azonban ha van gyökere, akkor azt felkarikázva, apróra vágva belefőzhetjük a levesbe zöldségként.
A végén az opálos szín kedvéért és hogy lágy legyen a levesünk, rakjunk még hozzá kókusztejet.
Gyümölcsös túró Fél kg túrót kikeverünk feldarabolt gyümölcsökkel (málna, eper, cseresznye…) és adunk hozzá egy kevés édesítőt, valamint 3-4 evőkanál felvert tejszínhabot.
A krémet elterítjük egy jénai tálban, majd a tetejét gyümölccsel díszítjük.
3 dl vízben tortazselatint készítünk, és amikor langyosra hűlt, leöntjük vele az édességet, majd hűtőszekrénybe tesszük.
Csirkés-kukoricás ragu Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csirkemell, 30 dkg morzsolt csemegekukorica (mélyhűtött vagy konzerv), olaj, 10 dkg prágai sonka, 2 dl tejföl, 10 dkg trappista sajt, só, bors
Elkészítése:
A csirkemellet kicsontozzuk, 2x2 cm-es kockákra vágjuk, majd a felforrósított olajon megpirítjuk.
Hozzáadjuk a felkockázott prágai sonkát és a kukoricát. Kevergetve összepároljuk, beleöntjük a tejfölt, megsózzuk, megborsozzuk.
Rizskörettel, reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
Lencseleves kolbásszal Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg lencse, 2 sárgarépa, 1 zeller, 20 dkg hámozott paradicsom vagy 1-2 dl paradicsomlé, 1 gerezd fokhagyma, 1 l zöldségleves (leveskockából), 2 dkg füstölt szalonna, 20 dkg kolbász vagy szafaládé, olaj, só, őrölt bors; a díszítéshez: salátalevelek
Elkészítése:
A lencsét 12 órára hideg vízbe áztatjuk.
Az olajban megpirítjuk a kockára vágott szalonnát, majd hozzáadjuk a a megtisztított zöldségeket, a zúzott fokhagymát, a lencsét, a forró zöldséglevest, és lefedve, kis lángon majdnem puhára főzzük.
Ezután hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot/lét, és összefőzzük.
Kockára vágjuk a kolbászt/szafaládét, majd összeforraljuk a levessel.
Tálakba merjük, közepére salátaleveleket teszünk, és kevés borssal megszórva, forrón tálaljuk.
Gyömbéres körtedesszert (Vacsoracsata) Hozzávalók: 4-5 evőkanál cukor, ½ teáskanál gyömbér (őrölt), kevés víz, hogy folyós legyen tőle a cukor, 5-6 körte, vanília fagylalt
Elkészítése:
A körtét hámozzuk meg, vágjuk kétfelé és vájjuk ki a magházát.
Majd egy nagy serpenyőbe szórjunk cukrot és hevítsük addig, míg aranybarnára nem pirul. Tegyük bele a félbevágott körtéket, a felszeletelt gyömbért és a citromkarikákat. Öt-hat percig pároljuk lassú tűzön, majd óvatosan fordítsuk meg egy villával. Ezután pedig addig pároljuk, amíg a karamell be nem vonja a gyümölcsöt.
A körtét nagy tányérba tálaljuk és kanalazzunk mellé vanília fagylaltot, majd az egészet csorgassuk le gyömbéres karamelles pároló szósszal.
Zöldséges mártogatós (Vacsoracsata) Hozzávalók: 4 sajtkrém, snidling, 4 gerezd fokhagyma, ½ liter tejföl
Elkészítése:
A 4 tömlős sajtkrémet nyomjuk bele egy mély edénybe, majd vágjuk apró darabokra és keverjük össze snidlinggel.
A 4 összenyomott gerezd fokhagymát is keverjük bele és néhány óráig hagyjuk állni.
Addig a répákat pucoljuk meg, vágjuk fel hosszában és áztassuk vízbe, nehogy kiszáradjon.
Tejszínes rák (Vacsoracsata) Hozzávalók: 60 dkg királyrák, 1 koriander, 1 csipetnyi fehérbors, 1 lime héja, 1-1 szelet kaliforniai paprika (sárga-piros-zöld), olívaolaj, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 dl főzőtejszín, biorizs
Elkészítése:
A rákokat áztassuk 20 percig hideg vízbe. Azután hámozzuk le, középen pillangószerűen vágjuk be, majd csöpögtessük le és forgassuk meg a pácban (koriander, fokhagyma, olívaolaj, reszelt lime héja, apróra vágott paprikák, összetört fokhagyma, fehér bors). Majd tegyük be a hűtőbe és hagyjuk állni egy óráig.
Aztán pici olívaolajban forgassuk meg és tejszínnel öntsük le, majd 1-2 percig hagyjuk sülni.
A megmaradt korianderrel díszítsük és fél adag rizzsel tálaljuk (barna, hosszúszemű biorizs).
Különleges lazacfilé (Vacsoracsata) Hozzávalók: 5 szelet lazacfilé, 5 db nagy burgonya, 1 doboz krémsajt, 1 csomag friss snidling, friss zsályalevél, só, reszelt trappista sajt, 1 lime reszelt héja, csorgatott méz
Elkészítése:
A lazacfilét sózzuk meg, majd hagyjuk a hűtőben állni.
A burgonyát jó alaposan mossuk meg tiszta szivaccsal, majd sóval dörzsöljük be, aztán egyenként csomagoljuk be alufóliába és tegyük be a sütőbe. Kb. 1 óra alatt megpárolódik.
Vegyük ki és hagyjuk kihűlni, majd hosszában vágjuk ketté, karalábévágóval a közepét kanalazzuk ki, töltsük meg snidlinges sajtkrémmel és szórjuk meg reszelt sajttal. Majd 5-10 perc alatt süssük készre a grillen vagy a sütőben.
A lazacot olívaolajban süssük meg. Alufóliába, mely hajó alakú, tegyük bele és kenjük be mézzel, majd 4 szelet zsályalevelet simítsunk rá és 5-10 percig grillezzük a sütőben.
|