Somlói galuska
Hozzávalók: 30 dkg világos piskótatészta, 30 dkg sötét (kakaós, esetleg diós) piskótatészta; töltelék: 1 l tej, 15 dkg liszt, 15 dkg cukor, 2 dkg zselatin, 8 db tojássárgája, 8 db tojásfehérje, 20 dkg kristálycukor
Elkészítése:
A tejből, lisztből, tojássárgájából, cukorból és a zselatinból sárga krémet főzünk. A fehérjéből cukorral kemény habot verünk és a sárga krém alá keverjük. (A krémet rumba áztatott mazsolával, aprított aszalt gyümölcsökkel és pirított dióval gazdagíthatjuk.)
Cukoroldat: 50 dkg cukor, 7 dl víz, 2 dl rum, 2 citrom reszelt héja
A cukrot felfőzzük a vízzel és a citromhéjjal, hűlni hagyjuk, majd rummal ízesítjük.
Csokiöntet: 20 dkg keserű csokoládé, 2,5 dl víz, 1/2 dl rum, kakaópor, tejszínhab és csokiöntet az összeállításhoz, tálaláshoz
A csokit a vízzel felfőzzük, hűlni hagyjuk, majd rummal ízesítjük.
Mély tálba tesszük a világos piskóta felét, bőven meglocsoljuk a cukoroldattal és rákenjük a krém harmadát. Most jön a csokis piskóta, ismét öntözés, ismét krém, majd a világos piskóta, öntözés és krém. Megszórjuk kakaóporral, majd hűtőben tároljuk.
Tálalás előtt egy jó kanálnyi halmot teszünk a tányérra, tejszínhabbal és csokiöntettel tálaljuk.
Brassói aprópecsenye
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertéskaraj vagy -comb, 1 dl olaj, 2 fej közepes vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, ízlés szerint őrölt bors, ízlés szerint só, 1/2 dl fehérbor, burgonya
Elkészítése:
A húst kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A finomra aprított vöröshagymát olajon üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a húst, és a zúzott fokhagyma felét. Amikor a hús már a pirítástól megfehéredett, alá öntünk egy kis vizet (maximum fél dl-t), sózzuk, borsozzuk, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a víz elpárolgott, fél dl bort öntünk alá. Hozzáadjuk a zúzott fokhagyma másik felét. A húst készre sütjük.
Köret: Apró kockákra vágott, olajban sült burgonya. A kész húst és a sült burgonyát összekeverjük, és 2 percig együtt pirítjuk.
,
Lucskos káposzta
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sertéslapocka, 1 kg fejeskáposzta, 2 db vöröshagyma, 5 dkg liszt, 3 dl tejföl, 15 dkg császárszalonna, 2 gerezd fokhagyma, 1 cs. kapor, ízlés szerint tárkony, kevés ecet, 1 dl olaj, 1 mk. só
Elkészítése:
A húst sós vízben félpuhára főzzük. A káposztát 10-12 cikkre vágjuk és a húshoz adjuk. Tárkonnyal, kaporral és fokhagymával fűszerezzük. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, ecettel ízesítjük, és puhára pároljuk.
A káposztát a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, felforraljuk. Tálra szedjük a káposztát, tetejére rendezzük a felszeletelt húst és a ropogósra sült szalonnát.
Franciasaláta
Hozzávalók 4 személyre: 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1/2 kg zöldborsó, 1 db vöröshagyma, 1 db alma, 1 nagy tubus majonéz, 1 pohár tejföl, ízlés szerint só, ízlés szerint bors, kevés porcukor, 2 ek. mustár
Elkészítése:
A répát, zöldséget megtisztítjuk, felszeleteljük, megfőzzük, és hagyjuk kihűlni. A zöldborsót is enyhén sós vízben megfőzzük. Az almát lehámozzuk, és felkockázzuk. A hagymát apróra vágjuk. Az egészet összekeverjük, és tartármártással elkeverjük.
A tartármártás: egy majonézt elkeverünk egy tejföllel, és mustárral, sóval, borssal, citrommal, porcukorral ízesítjük.
,
Csontleves gombával, cérnametélttel
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg marhacsont, 40 dkg leveszöldség, 10 dkg gomba, 5 dkg kelkáposztalevél, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1,5 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, ízlés szerint só, 10 dkg cérnametélt
Elkészítése:
A csontot jól megmossuk és 2-3 órán keresztül főzzük.
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret hosszába, a karalábét, hagymát, gombát szeletekre vágjuk és a zsírban lepirítjuk. A többi zöldséggel együtt a csontokhoz adjuk és együtt főzzük. Leszűrjük, majd finommetéltet főzünk bele.
Vaníliás, gyömbéres és köményes keksz
Hozzávalók az alaptésztához: 50 dkg liszt, 30 dkg margarin, 20 dkg cukor, 2 tojássárgája; a vaníliáshoz: 1 rúd vanília, 2 zacskó vaníliás cukor, 8 dkg csokoládé; a gyömbéreshez: 1 kk. gyömbérpor, 1 tojássárgája; a köményeshez: 1 kk. őrölt kömény, 2 ek. kristálycukor
Elkészítése:
A cukrot és a tojássárgát mixelővel elkeverjük, hozzáadjuk a margarint, majd végül kézzel összegyúrjuk a liszttel. A tésztát három részre osztjuk.
A vaníliarudat kettévágjuk, kikaparjuk a belsejét és hozzágyúrjuk az egyik tésztaadaghoz. Körülbelül 4 cm átmérőjű hengerré formáljuk és vaníliás cukorban meghempergetjük.
A második adag tésztát gyömbérrel gyúrjuk össze, a harmadikat a köménymaggal. Mindegyiket hűtőszekrénybe tesszük legalább 1 órára.
A vaníliásból körülbelül 3 mm vastag szeleteket vágunk, tepsibe fektetjük és közepes tűzön megsütjük.
A gyömbéres tésztát kinyújtjuk szintén 3 mm vastagra, formákat szúrunk ki belőle, tojássárgával bekenjük és megsütjük.
A köményes süteményt is hasonlóan készítjük el, a kiszúrt formákat megszórjuk egy kevés kristálycukorral.
A csokoládét pár csepp vízzel gőz felett megolvasztjuk, és a vaníliás kekszek felét ebbe mártjuk.
Riói csirke
Hozzávalók: csirke, fokhagyma, vöröshagyma, babérlevél, köménymag, só, ecet, vaj
Elkészítése:
Az összezúzott fokhagymát finomra vágott babérlevéllel, köménymaggal, sóval, reszelt vöröshagymával és kevés ecettel elkeverjük.
A félbevágott csirkéket sózzuk és a fűszerkeverékkel bekenjük. Kb. 2 óráig állni hagyjuk, majd kivajazott tűzálló edényben forró sütőben, saját levével gyakran locsolgatva puhára sütjük.
Rizi-bizi körettel tálaljuk.
,
Fehérspárga morzsával és sonkával
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg fehérspárga, 5 dkg vaj, 5 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg füstölt sonka, 3 szál csombor, 3 szál tárkony, 3 szál kakukkfű, 1 citrom, só, cukor
Elkészítése:
A fehérspárgát vékonyan meghámozzuk, és az alsó végét levágjuk. Ezután a spárgát enyhén sós, cukros, citromos vízben kb. 2 percig főzzük.
A vajon a zsemlemorzsát a finomra vágott fűszernövényekkel együtt megpirítjuk. A sonkát apró kockára vágjuk, és szintén kipirítjuk.
A spárgát lecsepegtetjük, tálra szedjük. A tetejét megszórjuk a vajas morzsával és a sült sonkával.
Almás vagdalt hús
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg vegyes darált hús (25-25 dkg sertés és marha), alma, 5 dkg reszelt sajt, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 tojás, 2 ek. zsemlemorzsa, 2 ek. tej, 1 ek. ketchup, só, őrölt bors, szerecsendió, olaj
Elkészítése:
25 dkg sovány sertéshúst 25 dkg marhahússal meg egy nagy fej vöröshagymával együtt átdarálunk, és egy nyers tojással, két evőkanál zsemlemorzsával, két evőkanál tejjel, egy evőkanál ketchuppal, sóval, őrölt borssal és csipetnyi reszelt szerecsendióval összedolgozzuk. Nyolcfelé osztjuk, és nyolc húspogácsát formázunk belőle. Kissé ellapítjuk, és egy serpenyőben, ujjnyi olajban, erős lángon mindkét felüket szép pirosra sütjük.
Egy tűzálló tálra a húspogácsákat sorba rakjuk, és mindegyikre 1-1 ujjnyi vastag almaszeletet fektetünk. A sütőben addig sütjük, amíg az alma meg nem puhul, majd öt deka reszelt sajtot rászórva már csak addig hagyjuk a sütőben, amíg a sajt ráolvad. Burgonyapürével tálaljuk.
Böllérszendvics
Hozzávalók: sertés- vagy libamájkrém, kenyér, paradicsom, sajt
Elkészítése:
A megvajazott kenyérszeleteket készen kapható sertés- vagy libamájkrémmel vastagon megkenjük. Paradicsomkarikákat helyezünk rá és sajtszeletekkel befedve néhány percre forró sütőben sütjük.
|