MANDARIN
A mandarinról már kétezer évvel ezelőtt is tudtak, talán nem ebben a méretben termett, de hasonló célt tölthetett be. A mandarin nagyon kedves gyümölcs, könnyen hámozható és sohasem csalódunk ízében. Akit a magja nem zavar kellemes táplálékot talál benne. A mandarinnak hátránya, hogy puha, ezért nehezebben tűri a szállítást, mint rokonai a citrom vagy a narancs.
Tápértéke: A mandarin rengeteg A- valamint C-vitamint tartalmaz, de B-vitaminok is találhatók benne. Különösen sok benne a folsav, továbbá a bioflavon és a szelén is. Egyik legértékesebb összetevője a szilikon, ami hozzájárul ahhoz, hogy szervezetünkben erős csontozat fejlődjön ki.
Gyógyhatása: Mint fentebb említettük, a mandarinban megtalálhatók a bioflavonok:-- a hesperidin: erős baktérium- és víruspusztító képességű;-- a nobelitin: meggátolja a vérrög képződést;-- rutén: csökkenti a kapilláris vérerek törékenységét, nyugtatólag hat a szívre, idegrendszerre és az agyra;-- tangeretin: erősíti az immunrendszert.
A P-vitamin, illetve a bioflavonok védik a C-vitamint az oxigén szabadgyökök rombolásától. A mandarin természetes antioxidáns a benne levő A- és C-vitaminokkal, valamint a flavonokkal. Tartalmaz továbbá fitoösztrogént is.
Hormonterápia: A többi citrusfélékhez hasonlóan, a mandarinban is van fitoösztrogén, amely fogyasztásával megelőzhetjük, illetve késleltethetjük a szervezetben jelentkező hormonelégtelenséget. A hormonelégtelenséget hormonterápiával gyógyítják, egyeseknél azonban jobban hat a természetes ösztrogén, amely megtalálható egyes növényekben, mint a mandarinban is.
Hasmenés: Ha a szervezetünk valamit nem hajlandó megemészteni, kilöki magából. Annak, hogy valamit a szervezet ne fogadjon magába, több oka lehet: ételérzékenység, de baktérium elszaporodás következménye is. A mandarinnak nagy a baktériumölő képessége, így a hasmenéses belekre tisztítólag, nyugtatólag hat.
Tüdőgyulladás: A C-vitamin az egyik leghatékonyabb baktérium és vírus elleni szer, segít előállítani a természetes vírus elleni gyógyszert, valamint képes támogatni az immunrendszer munkáját. Az A-vitamin is hasonló feladatot teljesít. Segíti az immunrendszer munkáját, valamint gyógyítólag hat a légzőszervekre. Sikeresen gyógyítja továbbá a gyulladásos betegségeket. Tüdőgyulladásnál jó ha a mandarinnal veszünk be egy kanál búzacsíraolajat, hogy eredményesebb legyen az A-vitamin felszívódása.
Megfázásos megbetegedés: A megfázásos betegségek köhögéssel, tüsszögéssel járnak együtt. A legjobb felkészülni a vírusok fogadására, citrancs- vagy citromlével, kevés vízzel felhígítva. A mandarint csak később érdemes fogyasztani, amikor megzaboláztuk a vírusokat. A mandarinban levő C-vitamin hozzásegít az általános gyógyuláshoz, valamint az A-vitamin a gyulladások maradványait küzdi le.
Gyógyítja a nyálkahártyát: A mandarin levét akkor is hatásos fogyasztani, amikor már régóta köhögünk vagy tüsszögünk. A mandarin ugyanis sok A-vitamint tartalmaz, hogy védje és gyógyítsa a nyálkahártyát. A mandarinlé hatására csökken a nyálkahártya ingerérzékenysége, valamint az A-vitamin hatására rövidebb idő alatt átesünk a legkritikusabb szakaszon.
Csonterősítő: A táplálékunkban nagyon kevés növény tartalmaz szilikont. A mandarinban előfordul. Nem nagy mennyiségben, de nem is sok kell a szervezetnek. Az erős csontfelépítéshez szükség van a szilikonra, a csont kötőszövetében, különösen a növekedésben levő gyerekeknek. Jelen van az artériák falában. Hiánya merevebb, kevésbé rugalmas artériákat eredményez.
Csökkenti a vérrögképződést: A bioflavon tartalmának köszönhető, hogy a trombózisban szenvedőknek gyógyszer lehet a mandarin. A nobelitin nevű flavon meggátolja a vérrögképződést az erekben. S a mandarinfogyasztás következtében erősödnek és rugalmasabbak lesznek a véredények.
Koleszterin-csökkentő: A vér és a máj tisztításához a mandarin alaposan hozzájárul. Az A- és C-vitamin a vér hordalékának csökkentésében játszik szerepet.
Természetes antioxidáns: Minden citrusféle természetes antioxidáns, mert jócskán tartalmaznak A- és C-vitamint, valamint flavonokat és szelént. Az antioxidánsok együtt dolgoznak, egymást támogatják az oxigén szabadgyökökkel való harcban.
Elkészítési mód: A mandarint sokféleképpen felhasználhatjuk. Fogyaszthatjuk egyszerűen csak meghámozva, azonban betegnek jobb, ha csak a levét adjuk. Ha nem vírusos betegséget gyógyítunk, fogyaszthatjuk a levét hígítás nélkül is. Meghűlés esetén keverhetjük citromlével. Gyerekeknek más gyümölccsel keverve gyümölcssaláta formájában is adhatjuk.
|