Jó C-vitamin- és káliumforrás.
A karalábé oldható rostjai csökkentik a vér koleszterinszintjét, oldhatatlan rostjai pedig székrekedés ellen hasznosak.
A karalábéban található izotiocianátok a vastagbél- és a végbélrák ellen lehetnek hatásosak.
Az indolokról pedig azt tartják, hogy mérséklik a női nemi hormon hatását s ezáltal az emlőrák kockázatát.
Mivel a káposztafélék általában felfúvódást okoznak, a káposztás étket olyan fűszerekkel tanácsos ízesíteni, melyek a felfúvódást ellensúlyozzák. Ilyen fűszerek a fokhagyma, a köménymag, a majoránna, a tárkony, a babérlevél, és az ánizs.
A karalábé kétségtelenül közép-európai zöldség. Felhasználási lehetősége nem annyira bőséges, mint maga a zöldség minősége. A karalábé akkor legértékesebb, ha friss és kisebb, mint az öklünk. Ha ezt a nagyságot meghaladja, már nem élvezhető, mert fás. Ha a saját kertünkből használjuk, néha ezt a nagyságot sem várjuk meg, hiszen ez az első zöldségféle termés a kertünkből a tavaszi saláta után. Míg zsenge, főleg levesnek használjuk, később azonban csak az ízéért tesszük a levesbe. Fogyaszthatjuk nyersen, mint a sárgarépát, vagy kicentrifugázott levét. A karalábé értéke a zsengeségében van. Minél fiatalabb a növény, annál nagyobb a vitamin és az ásványtartalma.
Tartalma: A karalábé mindazt tartalmazza, ami egy koratavaszi zöldségre jellemző. Legtöbb benne a kálium, de jó az elosztás aránya a kalciummal és a magnéziummal, hogy egymás felszívódását segítsék. Tartalmaz még számos ásványt, valamint jelentős mennyiségű A és B-vitamint.
Gyógyhatása: Gyógyhatását ugyan a vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetjük, de értékük növeléséhez hozzájárulnak a benne levő enzimek is, amelyek elősegítik az emésztést.
Vértisztító: A benne levő nagy mennyiségű kálium teszi lehetővé, hogy a tavaszi nagytakarításból alaposan kivegye a karalábé a részét. A tél folyamán savasba hajló vért kiegyensúlyozza, lúgosabbá teszi. Ezzel válik lehetővé, hogy kissé felszabadul a máj is a teher alól és ellenállóbbá válik az egész test a tavaszi betegségekkel szemben.
Antibiotikum hatása: A karalábéval sikeresen harcolhatunk mindazon betegségek ellen, melyek leküzdéséhez antibiotikumok szükségesek. Ezek a gyulladásos betegségek, melyekkel szemben a leghatásosabbak a természetes gyógyszerek. Karalábé többek között a benne levő ásványoknak és az A-vitaminnak köszönheti ezt a tulajdonságát.
Kinyitja a légutakat: A karalábéval hatunk a légzőszervekre. Mint tudjuk, az A-vitamin jótékonyan hat a légzőszervi nyálkahártyákra, valamint az allergikus megbetegedésekre. A benne levő kálium a vért tisztítja meg, azzal is segítve azok zavartalan működését.
Nehezen gyógyuló sebek gyógyítására: (Ide sorolhatjuk a cukorbajból eredő nyitott sebet, a lábak visszereiből eredő szivárgó sebet vagy egyéb gennyesedő és gyógyulni nem akaró sebeket is.) Két fontos ásvány találkozásának, és az abból eredő hatalmas gyógyító erőnek lehetünk tanúi, amikor a kálium és a kén elemek adagolását kezdjük meg a gyógyíthatatlannak tűnő sebek gyógyítására. Természetesen, a többi ásványra és vitaminra is szükség van, ami megtalálható a karalábélében. A kálium és a kén enzimje valamint a C és az A-vitamin találkozása olyan erős antibiotikum hatást vált ki a szervezetben, amely sikeresen és folyamatosan hajtja ki a fertőző baktériumokat. Természetesen ilyen helyzetben külsőleg és belsőleg is használni kell a karalábét. Hogy minél hatékonyabb gyógyító hatást érjünk el, naponta fogyasszuk el a lét, esetleg adhatunk hozzá egy negyed pohár sárgarépalét, külsőleg azonban a seb lemosáshoz tisztán használjuk a karalábé levét, esetleg péppakolást is tehetünk a sebre.
Elkészítési mód: Mossuk meg alaposan a teljes növényt, a gyökér eltávolítása után. Daraboljuk össze és centrifugázzuk ki a levét. Keverhetjük sárgarépalével, vagy petrezselyemlével. Fontos, hogy a leveleket is felhasználjuk, ugyanis abban található a kalcium nagyobb része, ami a sebgyógyuláshoz fontos, valamint a vér számára a klorofil. Ha gyógyíthatatlannak hitt, régóta nyitott sebünk van, a napi táplálkozásunkkal is segíthetjük a seb gyógyulását. Minél több zöldlevű zöldséget fogyasztunk, annál jobban lúgosítjuk a vérünket, ami elősegíti a seb tisztulását.
|