SPANYOL : Ajo blanco (andalúz fokhagymaleves) |
Ajo blanco (andalúz fokhagymaleves)
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg szikkadt bagett, 4 ek. borecet, 3 gerezd fokhagyma, 20 dkg blansírozott mandula, 2,5 dl olívaolaj, 6 dl víz, só, a tálaláshoz félbevágott szőlőszemek
Elkészítése:
A bagettszeleteket vágd kockákra, locsold meg az 1 dl vízzel elkevert ecettel. Hagyd fél órát állni, majd add hozzá a pépesített fokhagymát, a mandulát, 1 dl olívaolajat és még 1 dl vizet, majd sózd meg. Lefedve tedd hűtőbe, néhány óra múlva turmixold össze, és lassan csurgatva jól keverd bele a maradék 1,5 dl olajat. Hígítsd 4-5 dl vízzel, hűtsd be további 2 órára.
Tálaláskor cseppents rá egy kevés olívaolajat, tegyél mellé (vagy keverj bele) szőlőszemeket. (Almával, mazsolával és sárgadinnyével is nagyon finom.)
|