Bőrös mangalicaderék Pékné burgonyával, csomboros káposztával
Hozzávalók 4 személyre a húshoz: 4 szelet bőrös mangalicakaraj, flekken fűszerkeverék, 10 dkg mangalicazsír; a burgonyához: 50 dkg héjában főtt, tisztított burgonya cikkekre vágva, 10 dkg cikkekre vágott vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 cs. petrezselyemzöld; a káposztához: 50 dkg vecsési savanyú káposzta, 5 dkg zsír, 3 dkg vöröshagyma, 5 dkg cukor, 1 dl Chardonnay, csombor (borsikafű)
Elkészítése:
Közvetlen tálalás előtt felhevített zsírban szép pirosra sütjük a bőrénél bevagdalt bordákat, amelyeket flekken grillfűszerkeverékkel ízlés szerint beszórunk.
A sütőzsírban először a cikk vöröshagymát üvegesre hevítjük, majd rátesszük a főtt burgonyacikkeket és átpirítjuk őket. Ha szükséges megsózzuk, majd friss, vágott petrezselyemzölddel meghintjük.
A csomboros káposztát már előre elkészíthetjük. Zsírban a cukrot karamellizáljuk, s azonnal hozzáadjuk a szeletelt vöröshagymát. Áthevítjük, majd rátesszük a vecsési savanyú káposztát és a csombort. Ráöntjük a Chardonnay-t és kb. 1 dl vizet. Roppanós puhára pároljuk. Mire a káposzta felpuhul, a folyadék elpárolog.
Tálaláskor gazdagon körítjük, és esztétikusan mellétesszük a sült mangalicaderekat.
|