BORJÚ : Szárított gyümölcsökkel töltött borjúnyelv |
Szárított gyümölcsökkel töltött borjúnyelv
Hozzávalók 4-6 személyre: 1 borjúnyelv, 2 l húsleves, 2,5 dl vörösbor, 20 dkg ízlés szerinti szárított gyümölcs, 1,5 dl portói bor, 1/4 tk. őrölt chili, só, frissen őrölt bors, olvasztott vaj
Elkészítése:
A nyelvet megmossuk és egy hosszú, hegyes késsel felszúrjuk a vastagabb vége felől.
Kis kockákra vágjuk a szárított gyümölcsöket és kb. 20 percre beáztatjuk a portóiba. Utána lecsepegtetjük és összekeverjük a chilivel, a sóval és a borssal. A felszúrt nyelvbe töltjük a keveréket, majd szorosan összevarrjuk a nyílást.
A húslevest és a vörösbort összekeverjük egy fazékban, majd beletesszük a nyelvet. Felforraljuk és 20 percen át főzzük, majd kivesszük a húst, lecsepegtetjük és óvatosan lehúzzuk róla a bőrt (arra figyeljünk, hogy a varrást ne sértsük meg).
Felhevítünk egy-két evőkanál olvasztott vajat egy kuktában, minden oldalán megpirítjuk benne a húst, majd lejjebb vesszük a lángot, és felöntjük 1,5 dl főzőlével, utána pedig lefedve 40–50 percig főzzük. Időnként megfordítjuk, és szükség esetén pótoljuk a főzőlevet. Jó alaposan megsózzuk és megborsozzuk. Felszeleteljük a húst és zöldségágyon tálaljuk.
|