Pljeskovica
Hozzávalók: darált birkahús (esetleg marha, vagy sertés), vöröshagyma, só, őrölt bors, pirospaprika, olaj
Elkészítése:
Kizárólag olajjal készül, nem terheli meg a gyomrot és természetesen faszén parázson sül. Eredetileg birkahús az alapja, de készülhet marha- vagy sertéshúsból is.
A darált húst sóval, kevés paprikával és több borssal fűszerezve finomra vágott vöröshagymával meg étolajjal összegyúrjuk, és hűtőben egy-két napig érleljük.
10-15 dkg-os, 5-6 mm vastagságú lepényeket készítünk belőle, és faparázson vagy teflonedényben megsütjük.
Köretnek apró kockákra vágott nyers hagyma való, amit sokféleképpen - például tejfellel, vagy sült paprikából, paradicsomból és törökparadicsomból készült (a paprikakrémhez hasonló) ajvárral, vagy tejföllel - ízesíthetünk.
|