Rebarbarazselé
Hozzávalók: 3 kg rebarbara, 1,8 kg cukor, 2,5 dl fehérbor, víz
Elkészítése:
Három kiló rebarbarát megmosunk, a héját lehántjuk, és a húsát 2-3 centis darabokra vágjuk. Öt deka cukrot adunk hozzá, és egy negyed liter vízzel meg egy negyed liter száraz fehérborral öntjük le. Addig főzzük, amíg a rebarbaradarabok szét nem esnek, akkor batisztruhán vagy gézdarabon keresztül egy másik edénybe öntjük a levét. A ruhát összefogva, a gyümölcsből alaposan kinyomkodjuk a levét. Összesen kb. egy és háromnegyed liter levet kapunk, ha nincs annyi, vízzel pótoljuk. Egy és háromnegyed kiló cukrot öntünk bele, és kevergetve 40 percig főzzük. Tányérra cseppentve belőle meggyőződünk róla, hogy megkocsonyásodik-e, majd előmelegített háromdecis üvegekbe töltjük. Azonnal lekötve száraz gőzbe rakjuk, ott hagyjuk kihűlni.
Gyümölcstorta bevonására igen jó, amikor is egy kevés vízzel feloldjuk a zselét, úgy öntjük a torta tetejére.
|