Thai tavaszi tekercs
Hozzávalók 12 nagy vagy 36 kicsi tekercshez: 1 cs. mirelit tavaszi tekercs- vagy réteslap, 12 dkg darált sertés- vagy csirkehús, 5 dkg üvegtészta, 1/2 tk. apróra vágott fokhagyma, 1 vastagabb szál finomra vágott újhagyma, 1 kisebb szál sárgarépa finomra reszelve, 1 apróra vágott káposztalevél, 4 szárított kínai gomba, 1 ek. finomra vágott korianderlevél és -szár, 5 dkg finomra vágott bambuszrügy, 10 dkg apróra vágott szójababcsíra, 1 evőkanál halmártás, a sütéshez olaj
Elkészítése:
Ruhával letakarva felengedjük a mélyhűtött tavaszi tekercs lapot.
20 percre forró vízbe áztatjuk az üvegtésztát, majd leszűrjük, és 4 cm-es darabokra vágjuk. A szárított kínai gombát is 20 percre forró vízbe áztatjuk, leszűrjük, majd a kalapokat finomra vágjuk. (A szárát más ételhez használjuk fel.) A gombát és a tésztát a megtisztított, előkészített zöldségekkel és a hússal összekeverjük, hozzáöntjük a halmártást, és egyenletesen elkeverjük.
Ha kis tekercseket szeretnénk készíteni, a lapokat négy kisebb négyzetre vágjuk, szétválasztjuk, és ruhával letakarjuk. Egy adag tölteléket a lap sarkára helyezve felhajtjuk a sarkot, majd a négyzet két oldalát is behajtva, teljesen feltekerjük. A szélét megnedvesítjük és leragasztjuk.
Ha nagyobb tekercseket akarunk készíteni, nem kell négy darabba vágni a tekercslapokat.
Az olajat serpenyőben vagy wokban felforrósítjuk, és előre odakészítjük a konyhai törlőpapírral letakart rácsot is, amire a tekercseket kiszedjük. Három-négy tekercset a forró olajba csúsztatunk. Ha aranysárgára sült, az előkészített rácsra szedjük.
A tavaszi tekercseket koriander- vagy petrezselyemágacskával díszítve tálaljuk. Thaiföldi édes chilimártást kínálunk mellé.
|