Mézeskalács (3)
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 12,5 dkg méz, 10 dkg barnacukor, 5 dkg mogyoró, 2 evőkanál tej, 2,5 dkg vaj vagy margarin, 1 kávéskanál kókuszzsír, 2 dkg cukrozott citromhéj, 1 evőkanál fahéj, 1-1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, kardamom és koriander, étcsokoládés bevonó
Elkészítése:
A cukrozott citromhéjat vágd kis kockákra. A mézet, cukrot, zsiradékot és fűszereket keverés mellett melegítsd fel, míg a zsiradék fel nem olvad. A cukrozott citromhéjat keverd bele, majd pihentesd a masszát. Szitáld bele a lisztet és az egészet jól gyúrd össze. A kókuszzsírt oldd fel a tejben és a legvégén add a tésztához. A tésztát pihentesd egy éjszaka lefedve.
A sütőt melegítsd elő 180 °C-ra. Egy sütőlemezt bélelj ki sütőpapírral. A mogyorót vagdosd félbe. A tésztát oszd három részre és adagonként nyújts fél cm vastagra, majd vágd 2x4 cm-es csíkokra. Tedd rá a sütőlemezre és a félbe vágott mogyoróval díszítsd. Körülbelül 12 perc alatt süsd aranybarnára. Óvatosan emeld le a sütőlemezről és hűtsd ki. Ízlés szerint csokibevonóval díszítheted.
* A tésztából lisztbe mártogatott a kiszúróval különböző figurákat süthetsz. Ha karácsonyfadísznek szánod, akkor sütés előtt szúrj lyukat a tésztába. A mézes tészta mélyhűtőben akár hónapokig eláll.
|