Marhahúsleves
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg marhafartő, 50 dkg marhacsont, 1 db velős csont, 2,5 liter víz, ízlés szerint só, 1/2 fej káposzta, 1/2 db zeller, 1/2 db karalábé, 2 db sárgarépa, 2 db petrezselyemgyökér, 7 szem egész bors, 1 db paprika, 1 db paradicsom, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, pár szem gomba, ízlés szerint petrezselyemzöld, ízlés szerint gyömbér, 8 dkg levestészta
Elkészítése:
A húst, a csontot felengedjük a vízzel, sózzuk, és lassú tűzön 1/2 órán át főzzük. (A velős csont két végét kenjük be sóval, hogy ne főjön ki a velő.) Közben többször leszedjük a habját. A hagymán rajtahagyunk 1 barna héjat, és a fokhagymát is belső héjával tesszük a levesbe.
1 óra elteltével az előkészített zeller, zellerlevél, karalábé, bors, gyömbér kerül bele. (Amennyiben fagyasztott és blansírozott a zöldség, elég fél órával a leves elkészülte előtt betenni.) Lassú tűzön 1 órát főzzük, akkor a többi zöldséget is beletesszük, és addig főzzük, amíg a hús puha nem lesz. (A megpuhult zöldséget vegyük ki időben a levesből.)
Egy evőkanálnyi hideg vizet locsolunk a levesre, majd átszűrjük. Beleszórjuk a petrezselymet.
Marhahús-leveskockával készített lébe kifőzzük a levesbetétet (csigatészta, eperlevéltészta, grízgaluska stb.). A velőhöz pirítós kenyeret adunk, sózzuk, paprikázzuk ízlés szerint. A főtt húshoz ecetes tormát vagy gyümölcsmártást adhatunk.
|