PALACSINTA : Csőben sütött epres palacsinták (Gönczi Gábor, Vacsoracsata) |
Csőben sütött epres palacsinták (Gönczi Gábor, Vacsoracsata)
Hozzávalók: 350 g liszt, 4 db tojás, 1 evőkanál porcukor, 6 dl tej, 1 csipetnyi só, olaj a sütéshez. Töltelékhez: 2 dkg vaj, 50 dkg eper, 3 dl tejszín, 4 db tojássárgája, 1 evőkanál citromlé, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítési mód:
Egy keverőtálba üssük bele az egész tojásokat, adjuk hozzá a tejet, a sót és a porcukrot. Habverővel állandó kevergetés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a szitált lisztet. Ügyeljünk, hogy ne legyen csomós. Ha a palacsintatésztát túl sűrűnek találjuk, szódavízzel hígíthatjuk.
Palacsintasütőben hevítsünk fel egy kevés olajat, öntsünk bele a tésztából annyit, hogy szép vékonyra el tudjuk teríteni, majd vékony palacsintákat süssünk belőle. Egy kevéske reszelt citromhéjat keverhetünk a tésztába, érdekesebb lesz tőle az íze.
A töltelékhez tegyük egy kis tálba a tejszínt, üssük bele a tojások sárgáját, adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot. Tegyük vízgőz fölé, majd állandóan kevergetve addig melegítsük, még besűrűsödik. Vegyük le a gőzről és hagyjuk kihűlni.
Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, majd tegyük bele a megmosott és lecsepegtetett eperszemeket, erős lángon hevítsük körülbelül fél percig és utána keverjük a tejszínes krémhez.
A megsütött palacsintákat töltsük meg az epres töltelékkel, tekerjük fel, majd tegyük egy vajjal kikent tűzálló tálba. Tetejére kanalazzunk a töltelékből, szórjuk meg porcukorral és szeletelt mandulával. Forró sütőben 20 perc alatt süssük pirosra.
A töltelékek alapját elkészíthetjük vaníliás pudingkrémből is!
|