Karácsonyi almás püspökkenyér
Hozzávalók: 1 kg alma, 30 dkg cukor, 2 tojás, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, ízlés szerint: dió, mazsola, aszalt gyümölcsök, csokidarabok, fahéj, reszelt citrom-, narancshéj
Elkészítése:
A magvakat és aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk és lisztben megforgatjuk.
Az almát lereszeljük, elkeverjük benne a cukrot és a tojásokat. Ebbe a masszába tesszük a tetszés szerinti finomságokat.
Külön összekeverjük a lisztet a sütőporral és jól összedolgozzuk a fenti keverékkel. Sütőpapírral kibélelt, vagy vajjal kikent, lisztezett hosszúkás sütőformába öntjük. Közepesen meleg sütőben megsütjük. (A hőfokot ne vegyük feljebb, mert akkor megég az alja, a közepe pedig nyers marad. Ha a teteje nagyon pirul, fedjük le alufóliával.)
Ha megsült a kenyerünk, kiborítjuk a formából és hűlni hagyjuk. Fehér- vagy étcsokoládé mázzal is bevonhatjuk. Tálalás előtt 1 cm vastag szeletekre vágjuk, de becsomagolva is sokáig eláll.
|