LEVESEK : Zöldséges tengerihal-leves |
Zöldséges tengerihal-leves
Hozzávalók: 25 dkg fagyasztott tonhal, 1 kis doboz paradicsomos (bármilyen) halkonzerv, fél citrom reszelt héja és kicsavart leve. 25 dkg sárgarépa, 25 dkg zöldbab, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, 2 dl kefir, 1 evőkanál finomliszt, 10 dkg cérnametélt, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál koriander és ugyanennyi mustármag, ízlés szerint só, csipet cukor
Elkészítés
A halat szobahőmérsékleten hagyom felengedni, majd vékony csíkokra vágom és megsózom.
A zöldségeket megtisztítom, és egyforma nagy darabokra aprítom.
2 evőkanál olajat felforrósítok, rászórom a zöldségeket, és fedő alatt, saját levében, egy pohár vizet aláöntve, félpuhára párolom.
Leveses fazékban a maradék olajon a halcsíkok mindkét oldalát lepirítom, ezután a citromlével meglocsolom és ráöntök egy liternyi vizet. A koriandert és a mustármagot beleszórom egy teatojásba, amit belelógatok a levesbe, hogy annak elkészülte után ne kelljen halászgatni a fűszereket.
A reszelt citromhéjat, a törött borsot, a curryport és a megtisztított és zúzott fokhagymát beleszórom a levesbe, majd beleöntöm a már majdnem puha zöldségeket is, levével együtt.
Külön, egy másik edényben megfőzöm a cérnametéltet, ezután leszűröm, és melegen tartom.
A paradicsomos halat villával összetöröm, és levével együtt beleteszem a levesbe. Az egészet fölforralom.
Közben a kefirben simára keverem a lisztet, egy deci vizet és a mustárt, végül a levesbe öntve készre főzöm. Az ételbe belekeverem a főtt tésztát, és forrón tálalom.
|