Hozzávalók 4 személyre: 350 g tarkabab, 1 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 100 g gyökér, 100 g sárgarépa, 100 g zeller, 0.5 dl olaj, 60 dkg füstölt csülök csont nélkül, 2 db babérlevél, 1 kávéskanál köménymag, 10 g fűszerpaprika, só, ízlés szerint erős paprika, 2 dl tejföl, 150 g Gyermelyi 8 tojásos Gyufatészta
Elkészítés:
A babot beáztatjuk előző este.
A csülköt megmossuk és feltesszük főni a babérlevéllel. Amikor már félig puha a csülök, de az sem baj, ha puhább, beletesszük a lemosott babot.
Kevés olajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát, majd rádobjuk a köménymagot és a zúzott fokhagymát, elkeverjük, és beleöntjük a fövő babhoz. Ha a bab félig puha, beletesszük a tisztított kockázott zöldségeket.
Amikor megpuhult a csülök kivesszük, kicsit várunk, hogy hűljön, és összevágjuk kisebb kockákra, majd félretesszük.
A babon pótoljuk az elfövő vizet, ha szükséges sózzuk, erős paprikát tehetünk bele, és rászórjuk a fűszerpaprikát.
Amikor megpuhult a bab, beleszórjuk a tésztát, és készre főzzük.
Az elkészült levesbe visszatesszük a félretett összevágott csülökhúst.
Tálaláskor tetejére tejfölt teszünk.
(A tésztát külön is ki lehet főzni sós vízben, és tálaláskor beletenni.)