Hozzávalók 4 személyre: 4 báránycsülök (20-25 dkg-osak), 1 citrom, só, bors, 2 közepes fej hagyma, 1 kis fej fokhagyma, 3-4 szál rozmaring, 2+2+2 ek. olaj, 50 dkg ceruzabab, 10 dkg füstölt szalonna, 10-15 bazsalikomlevél, 25 dkg hosszú szemű rizs, 1 kk. kurkuma vagy curry, 1 erőleveskocka, néhány fodros salátalevél
Elkészítése:
A báránycsülköket bedörzsöljük citromlével és fél órát pihentetjük. Felitatjuk róluk a nedvességet, bedörzsöljük sóval, borssal és sütőtálba tesszük.
Melléjük dobjuk az elnegyedelt hagymákat, 6 gerezd fokhagymát, a rozmaringszálakat és meglocsoljuk 2 evőkanál olajjal. Letakarjuk, 180 fokos sütőben puhára pároljuk, majd fedetlenül pirosra sütjük.
A zöldbabot megtisztítjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük.
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, megpirítjuk. 2 gerezd áttört fokhagymával, a felaprított bazsalikommal, sóval, borssal ízesítjük, végül beleforgatjuk a leszűrt babot, és fedő alatt melegen tartjuk.
2 evőkanál forró olajban megpirítjuk a rizst, elkeverjük a kurkumával/curry-vel, felöntjük 5 deci vízzel, belemorzsoljuk a leveskockát és felforraljuk. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, időnként megkeverve 10 percig főzzük, azután lehúzzuk a tűzről, és fedő alatt további 12 percig puhítjuk.
A báránycsülköket salátalevelekkel bélelt tálra rendezzük, a rizzsel és a szalonnás zöldbabbal körítve tálaljuk.