Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet fehér tengeri halfilé, 1 kis darabka gyömbér, 1 db piros (jalapeno) csilipaprika, 3 gerezd fokhagyma, 1 friss lime vagy citrom, 6 db friss bazsalikom levél, 2 dl kókusztej, 3 dkg vaj, 1 ek. szójaszósz, 2 ek. mogyoróolaj (v. olivaolaj), só, őrölt színesbors; a tésztához: 50 dkg tagliatelle tészta (szélesmetélt), 1 csomag bazsalikom, 1 csomag petrezselyem, 1 csomag citromfű, 1 csomag koriander, 8-10 mogyoróhagyma (vagy 1 nagy fej lilahagyma), 1 gerezd fokhagyma, só
Elkészítése:
A gyömbért és a fokhagymát lereszeljük és a csilipaprikát apróra vágjuk, majd összekeverjük.
Szárazra letörölgetjük a halfiléket, és besózzuk, beborsozzuk, majd a fokhagymás, gyömbéres csilivel bedörzsöljük, és citromhéjat reszelünk rá. Olajjal meglocsoljuk és hűtőbe rakjuk 1-2 órára.
A halat kevés vajon mindkét oldalán megsütjük és kivesszük a serpenyőből.
A visszamaradt vajra ráöntjük a kókusztejet, a szójaszószt és a durvára darabolt bazsalikom levelet, sózzuk és borsozzuk. Egy fél citrom levét ráfacsarjuk és összeforraljuk a mártást, majd levesszük a tűzről.
A körethez roppanósra főzzük a tésztát.
A wokba vagy serpenyőbe kevés olajat teszünk, felhevítjük, mogyoróhagymát és aprított fokhagymát rakunk bele.
A friss bazsalikomot, citromfüvet, petrezselymet és koriandert durvára vágjuk, rádobjuk a hagymás olajra és pár másodpercig pirítjuk. A kifőzött tésztát rádobjuk a fűszerekre, jól összekeverjük és pár perc alatt összepirítjuk.
Tálaláskor a tányérra helyezzük a halfilét, majd rámerjük a forró mártást és mellé rakjuk a pirított tésztát.
Lime vagy citromkarikát adunk hozzá.