Őszibarackdzsem
Hozzávalók: 3 kg őszibarack, 1,5 kg cukor, 1 tasak dzsemfix
Az a legjobb, ha két féle barackból készítjük. 1,5 kg puha őszibarack és 1,5 kg kemény őszibarack.
A barackokat átválogatjuk, megmossuk, meghámozzuk.
A puha barackot, a cukrot és a kemény barackot rétegezve lábasba helyezzük - egy sor puha barack, egy sor cukor, egy sor kemény barack, egy sor cukor -, 24 óráig állni hagyjuk.
Másnap a barackvelőt és a darabos barackot kb. 30 percig óvatosan kevergetve főzzük, hogy a keményebb barack ne törjön össze (akkor jó, ha a puha barack szétfőtt, de a kemény még egyben van és puha). Majd hozzáadjuk az 1 tasak dzsemfixet és további 5 percig forraljuk. Ez idő után a dzsemet forrón szélesszájú üvegekbe töltjük, azonnal légmentesen lezárjuk; egymás mellé helyezve, pokrócokkal letakarva másnapig állni hagyjuk, hogy lassan hüljön ki!
Amennyiben biztosra akarunk menni, hogy ne romoljon meg a lekvár és akár évekig eltartható legyen, akkor a dzsemfix hozzáadásakor egy késhegynyi Nátrium-benzoátot is adjunk hozzá.
|