Csokoládékrémes fatörzs
Hozzávalók a piskótához: 8 tojássárgája, 15 dkg cukor, citrom reszelt héja, 4 tojásfehérje, 8 dkg liszt, 2 dkg étkezési keményítő; a krémhez: 3 dl tejszín, 1,5 dl rum, 30 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj
Elkészítése:
A tojássárgákat habosra keverjük 1 evőkanál cukorral és a citromhéjjal.
A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük és beleforgatjuk a tojássárgás masszába. Rászórjuk a lisztet, és azt is beleforgatjuk. A masszát egy 30x40 cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, és 230 fokra előmelegített sütőben a középső sínen 8-10 percig sütjük.
Porcukorral megszórt konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, és a konyharuha segítségével azonnal-forrón, szorosan feltekerjük. Betakarjuk egy másik, benedvesített konyharuhával és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tejszínt felforraljuk, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a rumot és a darabokra tördelt csokoládét. Amint a csoki elolvad, a krémet addig verjük, amíg a térfogata a duplájára nő. Egy órára hűtőbe tesszük, aztán a puha vajat hozzáadva, újra felverjük.
A kihűlt tésztát kitekerjük, megkenjük a krém harmadával. Feltekerjük, bevonjuk a maradék krémmel és villával megcifrázzuk. 1-2 szeletet levágunk belőle, és a fatörzshöz támasztjuk.
Ízlés szerint díszítjük.
|