Sütőtökös pite (Pumpkin pie)
Hozzávalók: 17,5 dkg finomliszt, 1 mk. só, 1 ek. kristálycukor, 12 dkg vaj, 3-4 ek. hideg víz; a forma kikenéséhez: 2 dkg vaj; a töltelékhez: 40 dkg tökpüré (sült, átpasszírozott sütőtök), 3 tojás, 1,25 dl főzőtejszín, 10-12 dkg barna cukor, 1 csapott kk. őrölt fahéj, 1 mk. őrölt gyömbér, 1 kis kk. őrölt szegfűszeg, 1 mk. só, 20 dkg dió
Elkészítése:
A tésztához a lisztet a sóval és a cukorral összeforgatjuk, majd a vajjal gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, a vízzel pedig tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük 30 percen át.
Ezután egy 23 cm átmérőjű, kivajazott, alacsony peremű tortaformát kibélelünk vele úgy, hogy egy kis pereme is legyen. Hűtőszekrényben újabb 30 percen át pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A tojást a tejszínnel együtt kissé felverjük, a cukorral megédesítjük, a fahéjjal, a gyömbérrel és a szegfűszeggel fűszerezzük, megsózzuk, majd összekeverjük a tökpürével.
A diót durvára vágjuk, a tésztára szórjuk, és rásimítjuk a tölteléket.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.
|