Görög húsvéti kalács
Hozzávalók: 1 koszorúformához 1 élesztőkocka, 1 teáskanál + 3 evőkanál cukor, 2,5 dl langyos tej, 3 tojás, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1 teáskanál ánizsmag, 2 evőkanál ánizspálinka, 75 dkg finom búzaliszt, 10 dkg vaj, 1 evőkanál mandulaforgács, 1 tojássárgája, 2 evőkanál cukor, 5 kemény piros tojás, liszt, vaj
Az élesztőt szétmorzsoljuk, és 1 teáskanál cukorral a fele tejben elkeverjük. Letakarva 15 percig pihentetjük.
A maradék tejet a tojásokkal, a citromhéjjal, az ánizzsal, a 3 evőkanál cukorral és ánizspálinkával elkeverjük.
A lisztet tálba szitáljuk, és beleöntjük az élesztős, tojásos tejet. A vajat hozzáadjuk, az egészet 10 percig dagasztjuk. Szükség esetén adunk hozzá még egy kis lisztet. A tésztát kerekre formáljuk, és letakarva 2 órát kelesztjük.
A formát kivajazzuk, a tésztát átgyúrjuk, és a formába nyomkodjuk. Meleg helyen letakarva 45 percig kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük, közben a mandulát serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk.
A kalácsot 200 fokos sütőben 40 percig sütjük, majd kivéve a tepsire borítjuk, megkenjük a tojássárgájával, megszórjuk mandulával és cukorral.
A keményre főtt tojásokat belenyomkodjuk a koszorúba, majd még 10 percig sütjük.
|