Rakott mákos palacsinta
Hozzávalók: A palacsintához 12,5 dkg liszt, 1 tojás, 1,5 dl tej, szódavíz, 1 kanálka cukor, csipet só, olaj a kisütéshez; a töltelékhez 20 dkg darált mák, 1 citrom, 3-4 alma, kevés tej, barackíz; a mártáshoz 3 dl tej, 3 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg kristálycukor, barackíz
Jól dolgozd össze a palacsintatésztát, kis ideig hagyd állni, majd forró olajban a hagyományos módon süss 12 db palacsintát.
A darált mákot kevés tejben 1-2 percig főzd, majd a tűzről levéve reszeld bele a citrom sárga héját és nagyobb lyukú reszelőn az almákat. A tölteléket jól keverd össze.
A palacsintákat egyenként vékonyan kend meg barackízzel, aztán az elosztott máktöltelékkel. Göngyöld össze, és kivajazott tűzálló tálban csigaalakban fektesd le őket.
A 3 tojássárgáját a tejjel és a vaníliás cukorral habverővel keverd simára, és ezzel a mártással öntsd le a palacsintát. A tálat tedd előmelegített sütőbe, és a tartalmát addig süsd, amíg a mártás meg nem kocsonyásodik.
Közben a tojásfehérjéket kristálycukorral verd kemény habbá, ízesítsd egy fél citrom levével meg 2 evőkanál barackízzel. A habot simítsd a palacsinta tetejére, és alacsony hőmérsékleten süsd tovább, de csak addig, amíg a teteje halvány rózsaszínűre nem pirul. Melegen tálald!
|