Őszi fügedzsem
Hozzávalók kb. 4 liter dzsemhez: 2 kg részben meghámozott, nyolcadokba vágott füge 75 dkg cukor 125 ml víz 2 citrom (lehetőleg vegyszermentes, de legalábbis jól megmosott)
A citromok végeit levágom, és a gyümölcsöket hosszában elnegyedelem. Ezután keresztben is elvágom a negyedeket, majd a darabokból eltávolítom a magokat.
A fügét, a cukrot, a vizet meg a citromot egy nagy, vastag falú lábasba teszem, és megkavarom, hogy jól elegyedjenek. Mérsékelt tűzön felforralom az egészet, és kb. 25 percig főzöm, amíg a lé be nem sűrűsödik egy kicsit. Még ekkor is hínak fog tűnni, de ha a dzsem kihűl, akkor a szirup tovább sűrűsödik.
A dzsemet üvegekebe töltöm, és előírás szerint lezárom.
Megjegyzés: A fügét csak részben hámozom meg, mert a rajta hagyott héj kemény ugyan, de izgalmas állagot ad a dzsemnek. Ráadásul szép, sötét rózsaszín is lesz tőle. Az érett füge rendkívül édes, ezért csak minimális cukrot kell hozzáadni, hogy gazdag, finom dzsem legyen belőle. Viszont éppen az alacsony cukortartalom miatt jól le kell zárni, hogy sokáig eltartson. Ha kétségeink vannak a zárás biztonságát illetően, tegyük a dzsemet hideg helyre, és minél hamarabb fogyasszuk el.
|