Tonhalas rizs Hozzávalók 4 személyre: 1 szál sárgarépa, 1 karalábé, 1 doboz olajos tonhal, 1 citrom, 2 paradicsom, 1 kemény tojás, csokor petrezselyem, 25 dkg rizs, 3 ek. olaj, 1 ek. kapribogyó (elmaradhat)
Elkészítése:
A répát és a karalábét megtisztítjuk és apróra vágjuk. Sós vízben megfőzzük, leszűrjük, a levét félretesszük.
A tonhalat leszűrjük, villával összetörjük.
A főtt tojást megpucoljuk, felaprítjuk.
A rizst a zöldség levében megfőzzük, lecsepegtetjük, 2 evőkanál olajjal ízesítjük, és hagyjuk kihűlni.
A tonhalat, a répát, a karalábét, a citrom levét és reszelt héját, valamint a kaprit a rizshez adjuk. Borssal ízesítjük, és tálra rakjuk.
A rizst körberakjuk paradicsomgerezdekkel, és megöntözzük a maradék olajjal. A tojásdarabkákkal és a petrezselyemszálakkal díszítve tálaljuk.
Tojáspástétom Hozzávalók: 6 főtt tojás, 1 közepes fej vöröshagyma, só, bors, 2 ek. zselatin, 1 kis tubus majonéz, 2 dl tejföl, 3 virsli
Elkészítése:
A főtt tojásokat felkockázzuk, hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát, virslit.
A zselatint áztatás után felforraljuk, hűlni hagyjuk, majd összekeverjük a majonézzel, végül a tojás, hagyma és virsli keverékébe forgatjuk.
Fóliával kibélelt formába öntjük és 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Tavaszi pórés tekercs Hozzávalók: 2 szál vastag póréhagyma, 20 dkg friss kecskesajt, 1 ek. szezámmag, 10 dkg lucerna csíra, 1 doboz vörös kaviár, só, bors, fogpiszkáló, szójaszósz
Vágjuk le a póréhagyma gyökérfelőli végét. A másik vége felől nyissuk szét, bontsuk le egyenként az egymást ölelő leveleket. Ha szükséges hideg víz alatt öblítsük le a leveleket.
Egy nagyobb fazékban forraljunk sós vízet. A szét választott leveleket egészben engedjük a lobogó vízbe, és 4-5 percig blasírozzuk. Ezalatt a levelek kissé megpuhulnak, de nem főnek szét.Ezután szedjük ki a póréleveleket, csöpögtessők le és tegyük hideg víz alá, hogy gyorsan hűljön le és zöld színét megőrizze.
A pórés tekercs töltelékéhez villával törjük össze a kecskesajtot. Aki túl erősnek érzi a kecskesajtot, keverje felerészben natúr krémsattal. Ha pedig egyáltalán nem szereti az ízét, juhtúró és krémsajt keverékét használja a töltelékhez. A villával felllazított krémhez adjuk hozzá a szezám magot és a lucerna csírát is. Kevés frissen őrölt borssal még pikánsabbá tehetjük. Végül a kaviárt is adjuk a krémhez, egy kanálnyi kivételével. A többit dolgozzuk bele laza mozdulatokkal, hogy a szemek ne sérüljenek meg a töltelékben. Ha még szükségét érezzük, sózzuk, borsozzuk a tölteléket.
Szedjük a póréleveleket egy konyharuhára, egyenként szárítgassuk le. A kisimított levelek végére halmozzunk egy-két kanálnyi tölteléket, és hosszában tekerjük fel. A keskenyebb leveleket kis átfedéssel fektessük egymásmellé, így azokból is megfelelő méretű lesz a tekercs. Fogvájóval rögzíthetjük is a tekercseket.
A kimaradt leveleket vágjuk vékony csíkokra, tálaláskor ezeket takarosan a tányérra rendezzük, és erre sokakoztatjuk a tekercseket. A póré metélt-alapot kigyöngyözzük díszítéshez félretett kaviárral.
Sonka és spárga tojásos zöldfűszermártással
Hozzávalók: 1 kg főtt füstölt sonka, 1 csomag spárga (fehér vagy zöld), 1 db tojás, 2 dl olaj, 5-6 nagy evőkanál majonéz, 1-2 kiskanál cukor, 1-2 kiskanál mustár, 1-2 evőkanál citromlé, 3-4 evőkanál tejszín vagy tejföl, só, bors, 1 evőkanál vágott petrezselyemzöld, 1 evőkanál snidling, 1 kiskanál kapor, 1 evőkanál kis kockára vágott ecetes uborka, 1-2 levélke tárkony (kihagyható)
A spárgát megtisztítjuk, és kevés sós vízben, egészben megpároljuk.
Míg a tojást keményre főzzük, elkészítjük a mártást. A majonézbe keverjük bele az ízesítőket, a cukrot, a mustárt, a citromlét, a tejszínt, a sót, a borsot és az összes zöldfűszert.
A kihűlt keménytojást tisztítsuk meg, vágjuk apró kockákra, és adjuk a zöldfűszermártáshoz.
Tálaláskor a lecsepegtetett spárgák mellé füstölt sonkaszeleteket teszünk, és a mártással tálaljuk.
Hallal töltött paradicsom Hozzávalók 4 személyre: 35-40 dkg főtt, kicsontozott halhús, 10 db közepes nagyságú paradicsom, 1 dl tartármártás, 2 savanyú uborka, 8 dkg főtt cékla, 2-3 főtt tojás, zöldsaláta, só, bors
Elkészítése:
A szálkamentes főtt halat apróra összevágjuk és elkeverjük a tartármártással.
A paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héjukat, tetejüket levágjuk, a magjukat és a leveses részt kivágjuk, belsejüket enyhén megsózzuk, megborsozzuk, és megtöltjük a majonézes hallal.
Üvegtálon úgy tálaljuk, hogy a töltött paradicsomokat körberakjuk salátalevelekkel, arra karikára vágott savanyú uborkát és főtt céklát, valamint negyedekre vágott főtt tojást teszünk.
Az egészet tálalás előtt hűtőszekrényben lehűtjük.
Fűszervaj
1 nagy csokor metélőhagymát keverjünk össze 15 dkg vajjal, jódozott sóval, 1 kk. őrült borsfűvel, majd töltsük jégkockatartókba, és fagyasszuk le.
Burgonyapüré, párolt zöldség, sültek, de sima barnakenyér ízesítésére is kiválóan alkalmas.
Zöldséges lepény Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 25 dkg sárgarépa, 20 dkg vöröshagyma, 15 dkg zöldbab, 1 dl olaj, só, bors, szerecsendió, 6 tojás
Elkészítése:
A megtisztított zöldségeket kockára vágjuk, a zöldbabot két centis csíkokra. A sárgarépát és a zöldbabot tót vízben előfőzzük.
Nagy serpenyőben olajat forrósítunk, és a hagymát meg a burgonyát kb. 10 percig sütjük, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük. Hozzáadjuk a sárgarépát és a zöldbabot, majd a jól felvert tojásokat. Elkeverjük, és középmeleg sütőben 5-10 percig sütjük.
Ha készen van, kiborítjuk, és cikkekre vágjuk.
Tejfölös paradicsom zöldpaprikás rántottával Hozzávalók 4 személyre: 12 közepes paradicsom, 4 húsos zöldpaprika, 1 fej saláta, 8 tojás, 1 csokor metélőhagyma, 1/2 citrom, cukor, só, bors, 1 ek. olaj
Elkészítése:
A paradicsomokat megtisztítjuk és lapjában kettévágva üveg- vagy porcelántálon a zöld salátalevelekre rakjuk úgy, hogy a vágott felület legyen felül. Megsózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával. Citromlével ízesítjük.
A tejfölt csipetnyi cukorral ízesítjük, majd ráöntjük a paradicsomokra. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.
Közvetlenül a tálalás előtt elkészítjük a zöldpaprikás rántottát. A zöldpaprikákat vékony szeletekre vágjuk, kevés zsiradékon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felvert, sózott tojásokat. Az egészet összekeverjük.
A rántottát forrón tálaljuk a hideg, tejfölös paradicsom mellé.
Tavaszi omlett-torta
Hozzávalók: 9 tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 piros kaliforniai paprika, 200g snidling, 200g vaj vagy margarin, 100g ementáli sajt, só, bors, pirospaprika ízlés szerint
Fejtsd le a vöröshagyma levelét, mosd meg, majd szeld vékony karikákra.
Mérsékelt tűzön olvaszd föl a vajat vagy a margarint, tedd bele a hagymát, és folyamatos kevergetés mellett várd meg, míg puhára párolódik. Adj hozzá egy evőkanál meleg vizet, fedd le, és párold további 10 percig.
Tisztítsd meg és vágd vékony csíkokra, majd kis kockákra a kaliforniai paprikát és aprítsd föl a snidlinget.
Vegyél elő három tálat, mindegyikbe üss bele 3 tojást, ízesítsd sóval, borssal kedved szerint, és egy villával alaposan keverd ki. Az első tálba keverd bele a párolt vöröshagymát, a másodikba a kaliforniai paprikát, a harmadikba pedig a snidlinget.
Melegítsd elő a sütőt 150 fokra, majd reszeld le a sajtot. Egymás után süss omlettet kiolajozott serpenyőben a zöldséges tojásból (nem kell megfordítani, akkor jó, ha a felső rész közepe kissé krémes marad), a három omlettet tedd egymásra, tetejét szórd meg a reszelt sajttal, és told be a sütőbe. Ha a sajt megolvadt, vedd ki, és tálalás előtt szeld tortacikkekre. Tetejére hints egy kis pirospaprikát!
Sajtos omlettfelfújt Hozzávalók: 5 tojás, 2 teáskanál víz, 2 teáskanál citromlé, só, bors, 2 dkg vaj, 8 dkg durvára reszelt cheddar sajt
Szétválasztjuk a tojások fehérjét és sárgáját, előmelegítjük a grillt.
A tojássárgáját, vizet, citromlevet, sót, borsot egy tálban elektromos habverővel fehér krémmé keverjük, a tojásfehérjéket egy másik tálban kemény habbá verjük, majd egy kanállal óvatosan beledolgozzuk a krémbe.
A vajat egy edényben felhevítjük, amikor felhabzik, beleöntjük a tojásos keveréket, és szétterítjük benne. Nagy lángon, kevergetés nélkül 1 percig sütjük.
Levesszük a tűzről, és megszórjuk sajttal, 2-3 percre forró grillsütőbe tesszük, amíg az omlett fel nem puffad és aranysárga színű lesz.
Gyorsan tálaljuk, mert hamar összeesik.
|