Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Július
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
 

 

Új receptek

Mogyorós padlizsán (Csepregi Éva - Vacsoracsata)

Hozzávalók: 3 db padlizsán, 5 nagy paradicsom, 1 fej fokhagyma, 5 dkg sós földimogyoró, 2 csokor petrezselyem, kb. 1 dl olívaolaj, 1 csomag morzsolt oregano

A padlizsánokat megmossuk, majd karikára vágjuk. Nem kell meghámozni. Egy tálba tesszük a szeleteket, megsózzuk, és állni hagyjuk, hogy a keserű ízétől megszabaduljunk. Néhány perc múlva leönthetjük a keserű levét, és letörölgetjük papírtörölközővel a szeleteket.

Megpucoljuk a fokhagymát, apróra daráljuk, megdaráljuk a mogyorót is, a petrezselymet apróra vágjuk.

Elővesszük a mikró tálját és lerakjuk a hozzávalókat. Kezdjük a padlizsánnal, rátesszük a szeletekre vágott paradicsomot, megszórjuk a fokhagymával, mogyoróval, oregánóval, petrezselyemmel, és meglocsoljuk egy kis olívaolajjal. Addig ismételjük ezt, amíg elfogynak a hozzávalók. Ha a mikrónak van Crisps funkciója, akkor betesszük a mikróba, és 10 percet adunk neki Crisps fokozaton.

Kemencében sült oldalas, csirkecomb, vele sült krumplival, sütőtökkel és körtével (Csepregi Éva - Va

Hozzávalók: 1 kg oldalas, 4 darab csirkecomb, 4 db körte, 1 db sütőtök, 1 kg krumpli, oldalashoz való pác fűszer, csirkéhez való pác fűszer, só, bors, olívaolaj, fokhagyma

Miután megmostuk a húsokat, befűszerezzük és állni hagyjuk. A fűszerek mellett meglocsoljuk egy kis olívaolajjal.

Megpucoljuk a hozzávalókat. A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, kb. akkorára, amekkorák a félbe vágott körték. A körte és a sütőtök héját rajta hagyjuk. A fokhagymát sem pucoljuk meg teljesen, csak megmossuk, és rajta hagyjuk a héját.

A kemencét természetesen jó előre fel kell fűteni.

Három tepsire van szükségünk. Az egyikbe beletesszük az oldalasokat, amiket már bepácoltunk, mellé tesszük a félbevágott krumplikat, meglocsoljuk olivával, és egy kis vizet is öntünk alá. Ugyanígy bánunk a csirkecombokkal is. A fokhagymákat héjastól mellé tesszük, mert amikor ez megsül, nagyon könnyen le tudjuk húzni a héját, és finom, ehető gerezdeket kapunk.

A körtéket és a feldarabolt sütőtököt a tepsibe tesszük, természetesen megmosva, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, megsózzuk és durvára őrölt borssal megfűszerezzük.
Kb. 1, vagy 1 1/2 óra alatt készre sütjük.

Sült banán vanília fagyival és citrus szósszal (Csepregi Éva - Vacsoracsata)

Hozzávalók: 4 db banán félbe vágva, 1 db lime, 1 db citrom, 1 db narancs, 1 db főzés nélkül elkészíthető pudingpor, 2 dl tejszín, vanília rúd, szegfűszeg, kb. 1/2 liter narancslé , 100%-os körtepálinka, porcukor

A félbevágott banánokat egy tepsire tesszük, mindegyik tetejére egy pici vajat teszünk, megcukrozzuk, és betesszük a sütőbe. Kb. 10 perc alatt megsütjük. Akkor van kész, ha egy kicsit már elszíneződött a banán.

A citrus szósz: A lime-ot, a citromot és a narancsot krumplihámozóval meghámozzuk. A héjdarabokat vékony szeletekre vágjuk, mintha metélt lenne. A narancsot szeleteire szedjük. A lime-ot és a citromot félbevágjuk.

Feltesszük a narancslevet főni. Belerakjuk a fahéjat, a vanília rudat, a szeletekre vágott héjakat és a narancs darabokat. 10 percig főzzük. Levesszük a tűzről, majd ha kihűlt, belekeverünk 1/2 zacskó főzés nélküli vanília pudingot. Egy kicsit megvastagszik, besűrűsödik, belekeverjük a tejszínt, ízlés szerint, kb. 1-2 dl-t.

Tálalásnál tányérra tesszük a banánt, mellé, vagy ráöntjük a szószt, és mellé teszünk egy gombóc vanília fagyit.

Töltött körte pisztáciával

Hozzávalók 4 személyre: 4 körte, 2 evőkanál citromlé, 10 dkg cukor, 10 dkg sózatlan pisztáciabél, 4 dl cukormentes almalé, csipetnyi sáfrány, néhány darabka fahéj, 4 gombóc málnafagylalt

A körtéket hámozd meg, de a szárukat hagyd rajtuk!

Serpenyőben pirítsd meg, majd őröld durvára a pisztáciát.

Keverd össze az almalevet, a citromlevet és a cukrot, ízesítsd fahéjjal, forrald fel, majd főzd sűrűre.

Tedd bele a körtéket, és kis lángon főzd még 10 percig, amíg a lé fele mennyiségűre sűrűsödik. Vedd ki a körtéket, a felső harmadukat vágd le, az alsó részükből pedig kapard ki a magházat. Közben a szirupot főzd még 5 percig.

A körtéket egészben állítsd tálkákba, locsold meg a sziruppal, és körös-körül szórd meg a pisztáciaőrleménnyel.

A gyümölcsöket tálalásig tedd hűtőszekrénybe, akkor a száruknál fogva vedd le a tetejüket, tegyél egy-egy gombóc málnafagylaltot a „hasukra”, és visszahelyezett kalappal együtt kínáld!

Sajtos csirkemell őzgerincben sütve

Hozzávalók 4 személyre: bacon szalonnaszeletek, 1 közepes csirkemell, 20 dkg reszelt trappista sajt, 3 tojás, 3 ek. liszt, 3 ek. tejföl, só, bors, ételízesítő, petrezselyemzöldje

Elkészítése:

Egy őzgerincformát a vékony szalonnaszeletekkel kibélelünk úgy, hogy a végük a forma peremén túl kilógjon.

A tojást, a lisztet, a tejfölt és a reszelt sajt felét összekeverjük.

A csirkemellet kis kockákra vágjuk. Sóval, borssal, ételízesítővel fűszerezzük, és hozzátesszük az apróra vágott petrezselyemzöldjét.

Összekeverjük a sajtos masszával, és beleöntjük a formába. A tetejét meghintjük a maradék reszelt sajttal, majd a kilógó szalonnavégeket ráhajtjuk.

Alufóliával lefedjük, előmelegített sütőben 45 percig sütjük, de fél óra után a fóliát eltávolítjuk, hogy a teteje megpiruljon.

A formát lapos tálra borítjuk, néhány perc pihentetés után szeleteljük.

Burgonyapürével és salátával kínáljuk.

Narancsos sütőtökleves

Hozzávalók 4 személyre: 2 darab narancs leve, 40 dkg sütőtök, 1 fej vöröshagyma, 1 diónyi friss gyömbér, 2 evőkanál olívaolaj, 1 darab zöldségleveskocka, só, 5 dkg mandula, 5 dkg héj nélküli tökmag.
 
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy fazékban, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát, majd pároljuk pár percig. Tegyük hozzá a kis darabokra összevágott sütőtököt és a lereszelt gyömbért. Öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd ízesítsük zöldségleveskockával, sóval és kevéske darált borssal. Főzzük körülbelül 15 percig, majd kézi mixerrel pürésítsük. Tegyük vissza újra a tűzre, keverjük hozzá a narancsok kifacsart levét, és forraljuk össze.

Öntsük a szeletelt mandulát és a tökmagot egy száraz serpenyőbe, és kis lángon, állandóan kevergetve pirítsuk aranysárgára. Merjük a levest levesescsészékbe, és szórjunk a tetejére pirított mandulát és tökmagot.

Pikánsabbá tehetjük az ételt, ha kevés curry fűszerkeverékkel és darált római köménnyel fűszerezzük.

Joghurtos málnatorta (Udvaros Dorottya - Hal a tortán)

Hozzávalók: 1 csomag háztartási keksz, 1 liter natúr joghurt, 9 evőkanál cukor, 1 dl tej, 4 kávéskanál zselatin,1 vaníliás cukor, 4 dl tejszín, amit habbá verünk, 1 zacskó fagyasztott  málna (évszaknak megfelelően lehet friss is), tortaforma

A kekszet apró darabokra törjük. Nem sokat, mert kétujjnyi vastagon kell a tortaforma aljára tenni. A kekszet meglocsoljuk pici tejjel, majd a tortaforma alját kibéleljük vele, és jól lelapogatjuk.

Egy edénybe beletesszük a joghurtot, és megmelegítjük. Nem szabad forrnia. Mikor langyos, beletesszük a cukrot és a zselatint, és csomómentesre keverjük.  Beletesszük a vaníliás cukrot. Hagyjuk kihűlni.

Mikor jól lehűlt, felverjük a tejszínt, majd összekeverjük a joghurtot, a tejszínt, és a málnát.

A krémet a keksz tetejére öntjük és 2-3 órára hűtőszekrénybe rakjuk.

Gyümölcsköret töltött libanyakhoz (Udvaros Dorottya - Hal a tortán)

Hozzávalók: 5-6 szem szilva, 4 szem alma, 4 szem körte, cukor, 2-3 evőkanál vaj

A gyümölcsöket megmossuk és felvágjuk, de nem túl kicsire.

A vajat megolvasztjuk, majd rászórjuk a gyümölcsöket. Ízlés szerint megcukrozzuk, és hagyjuk párolódni.

Mikor megpuhultak, levesszük a tűzről.

A libanyak mellé kínáljuk, tálaláskor a gyümölcsöket borsozhatjuk.

Töltött libanyak (Udvaros Dorottya - Hal a tortán)

Hozzávalók: 40 dkg darált borjúhús, liba erőlevesből főzött, csontozott comb és ízlés szerint aprólék, 4-5 szem apró kockára vágott gomba, 1 fej reszelt vöröshagyma, só, citromlé, bors, 2 libanyakról lehúzott bőr, 2 tojás, bors, kevés vaj, és libazsír

Vajas rántást készítünk, majd kevés leves lével felöntjük azt. Belekeverjük a darált marhahúst, és a csontozott libahúst. Átforgatjuk közepes lángon, majd belerakjuk a felkockázott gombát, a reszelt vöröshagymát, csipet sót, egy pár csepp citromlevet, ízlés szerint borsot. Kavargassuk addig, amíg jól ki nem szárad. Mikor kész a töltelék pár percre félrerakjuk kihűlni.

Megmossuk a libanyak bőröket.

Mikor a töltelék már szobahőmérsékletű, belekeverünk két tojást. A libanyakat az egyik felén összetűzzük, majd beletöltjük a tölteléket. Amikor tele van a nyak, összetűzzük a másik oldalát is, hogy ne folyjék ki a töltelék.

Tepsibe fektetjük, és megtöltjük a másik nyakat is. A nyakakra 2-3 evőkanál libazsírt teszünk, és 180 C-on szép pirosra sütjük.

Gyümölcskörettel tálaljuk.

Ludaskása (Udvaros Dorottya - Hal a tortán)

Hozzávalók: 60 dkg libaaprólék és ízlés szerint a liba bármely része, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 2 kis fej vöröshagyma, 1 csomag petrezselyem, bors, só, 50 dkg rizs

A hideg vízben leöblített (szüksége esetén tisztított) aprólékot öntsük fel kb. másfél liter hideg vízzel, adjuk hozzá a megtisztított sárga- és fehérrépát, tegyük bele egészben a meghámozott vöröshagymákat, adjunk hozzá egy-egy csokor petrezselymet, feketeborsot, sót, s lassú tűzön főzzük. Amikor ez a húsleves már kész (minden puha benne) tegyük félre, szedjük le a zsírját, és szedjük ki belőle a zöldséget, a húsféléket. A levet szűrjük át.

A húst csontozzuk ki, s a belsőségekkel együtt vágjuk kis kockákra a sárga- és a fehérrépát.

A rizst folyó vízben, szűrőben mossuk meg, s jól csurgassuk le.

A levesről leszedett zsír egy részét hevítsük fel, forgassuk bele a rizst, s addig kevergessük, amíg az nem válik üvegessé (opálossá). Ekkor öntsük fel a forró húslevessel (legfeljebb kétszer annyi leves kell, mint amennyi a rizs térfogata volt). Ha a lé felforrt, vegyük egészen kicsire a tüzet, s fedő alatt pároljuk a rizst készre.

Óvatosan keverjük hozzá a zöldséget és a húsfélét, vigyázva nehogy összetörjük a répákat.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!    *****    Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!