Csőben sült gomba burgonyakoszorúban Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg burgonya, 1 kg csiperkegomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 1-2 ek. citromlé, 2,5 dl tejföl, szárított oregánó vagy szurokfű, 1/4 l tej, reszelt szerecsendió, 10 dkg sajt, 1 dl tejszín, só, őrölt, bors; a díszítéshez: petrezselyemzöld, majoránna; a forma kikenéséhez: margarin
Elkészítése:
A meghámozott, feldarabolt burgonyát forrásban lévő, sós vízben megfőzzük.
A gombákat nagyságtól függően félbevágjuk. A felkockázott vöröshagymát 2 deka felhevített vajon megpároljuk. Beleszórjuk a gombát, majd közepes hőfokon, időnként megkeverve 6-8 percig pirítjuk. A citromlével felöntjük, és 2 deci tejföllel behabarjuk. Oregánóval, sóval, borssal fűszerezzük.
A burgonyát leszűrjük, ráforgácsoljuk a maradék vajat, és pürésítjük. Közben apránként hozzáadjuk a tejet, sóval és szerecsendióval ízesítjük.
A burgonyapürét csillagcsöves nyomózsákba töltjük, majd margarinnal kikent 30 cm átmérőjű (kb. 2 l-es), hőálló formába koszorút nyomunk belőle. A gombát a burgonyakoszorú közepébe halmozzuk.
A sajtot lereszeljük. Kb. a fele mennyiséget a tejszínnel és a maradék tejföllel összekeverjük, majd oregánóval, sóval és borssal ízesítjük. A mártást a gombára merjük, illetve a burgonyakoszorúra kenjük. A maradék reszelt sajttal meghintjük, és előmelegített sütőben, 200 fokon 20-25 percig sütjük.
Petrezselyemzölddel, oregánóval díszítjük.
Mézes-epres tejbedara Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg búzadara, 2 tojás, néhány szem eper a díszítéshez (más gyümölccsel is készülhet), 1 citrom reszelt héja, 1/2 liter tej, 3 evőkanál méz, pici vanília
Elkészítése:
A tejet felforraljuk és belekeverjük a darát. Folytonos kevergetés mellett felfőzzük, ha besűrűsödött, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vaníliát és a citromhéjat.
A tojásfehérjét habbá verjük és hozzáadjuk a mézet. A habot óvatosan összeforgatjuk a darával, majd kelyhekbe szedjük.
Az eperszemeket (gyümölcsöt) megmossuk, félbevágjuk és a dara tetejére tesszük. (A kehely aljába is csempészhetünk néhány szem gyümölcsöt.)
Hűtőben néhány órát állni hagyjuk, ezután fogyasztjuk.
Meggygaluska tejmártásban Hozzávalók: 50 dkg meggy, 7 dl tej, 6 tojás, 6 dkg piskótamorzsa, 5 dkg méz, 1 tasak vaníliás cukor
Elkészítése:
A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk és megdaráljuk, vagy robotgéppel péppé zúzzuk. Belekeverjük a piskótamorzsát, a mézet és az egész tojást. Addig pihentetjük, míg a morzsa a nedvességtől megdagad, és a pép besűrűsödik.
Közben a tejet felforraljuk a vaníliás cukorral, és takaréklángra állítva a gyümölcsgaluskákat beleszaggatjuk. Ha a galuskák megdagadtak, leszűrjük róla a tejet, és hűlni hagyjuk.
A tejet összekeverjük 2 tojássárgájával és kevergetve lassan felforraljuk. Hűlni hagyjuk. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a két tojás habbá vert fehérjét. A tálra szedett galuskákra öntjük, és behűtve tálaljuk
Halpogácsa Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg fehér húsú tengeri hal filézve, 1 tojás, 1 zöldpaprika, 2-3 szál újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál gyömbér, 1 evőkanál vágott zöldpetrezselyem, csipetnyi só és bors, olaj a sütéshez
Az újhagymán kívül az összes alapanyaggal együtt ledaráljuk a halat húsdarálón vagy konyhai turmixon.
Az újhagymát nagyon vékony karikákra vágjuk.
A masszához hozzákeverjük a hagymát, és annyi zsemlemorzsát, hogy kis lapos fasírtokká tudjuk összegyúrni.
Nagyon forró olajban kisütjük, majd lecsepegtetjük.
Zöldborsóleves szalonnás krumpligombóccal Hozzávalók 4 személyre: 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1-1 sárga- és fehérrépa, 1 tojás nagyságú zellergumó + a zöldje, 1 karalábé, 20 dkg fejtett zöldborsó, 5 dkg vaj, 1 ek. liszt, 2 tk. fűszerpaprika, 1 l csirkeleves 3 kockából, 1 csokor petrezselyem; a gombóchoz: 20 dkg krumpli, 5 dkg szalonna, 2 tojás, 10 dkg liszt, 2 dkg gríz, 2,5 dkg vaj, 1 csipet szerecsendió, 1 ek. finomra vágott petrezselyem
Elkészítése:
A megolvasztott vajhoz adjuk a felaprított hagymákat és a kockára vágott zöldségeket. Megpároljuk, megszórjuk a liszttel, a fűszerpaprikával, és felöntjük a húslevessel. Sóval, borssal ízesítjük.
A gombóchoz való krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen összetörjük.
A felkockázott szalonnát megpirítjuk. (Zsírját a leveshez önthetjük.)
A krumplit összedolgozzuk a tojással, a liszttel, a grízzel és a vajjal. Sóval, borssal, a szerecsendióval ízesítjük. Belekeverjük a pirított szalonnát és a petrezselymet. Ne keverjük sokáig, hogy a tészta ne nyúlósodjon meg. A masszából nedves kézzel 1-2 cm átmérőjű, kis gombócokat formázunk és a levesben kb. 6-8 perc alatt kifőzzük.
A gombócokat kifőzhetjük sós lobogó vízben is, és tökmagos zsírban megforgatva, tejföllel, sajttal önálló ételként is kiváló.
Hagymás sült gesztenye mazsolával
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg vörös- vagy sonkahagyma, 20 dkg hámozott gesztenye,3 dkg mazsola, 3 ág kakukkfű, 6 dkg vaj, 1 liter zöldségleves, só, bors, babérlevél
A gesztenyét 10 percig főzöm a zöldséglevesben, a mazsolát pedig hideg vízbe áztatom.
Forró vajon megpirítom a megtisztított, egész hagymákat, a lecsöpögtetett gesztenyét és a babérlevelet. Aztán felöntöm a zöldséglevessel, és 20-25 percig főzöm az ételt.
Csak ezután adom hozzá a mazsolát, és erősebb lángon addig főzöm tovább a szószt, amíg a leve szinte teljesen el nem tűnik. A hagymák és a gesztenyék akkor a legfinomabbak, ha kicsit megbarnulnak.
A végén kidobom a babérlevelet, sózom, borsozom a finomságot, megszórom friss kakukkfűvel, és már tálalhatom is.
Málna sajtkrémmel pohárban tálalva Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg cremor krémsajt (vagy mascarpone), 1 db citrom, 50 dkg málna, 10 dkg porcukor, 5 dkg mogyoró krokant, borsmenta
Elkészítése:
A málna felét pürésítjük a krémsajttal, a citrom levével, valamint porcukorral. Pohárba töltjük, tetejét bőven meghintjük a málna másik felével, porcukrozzuk, és mogyoró krokanttal tálaljuk.
Igazán gyors desszert, ami mellé még elkészíthetünk egy másikat is!
Mákos tejbegríz
Hozzávalók: 5 dl tej, 5 csapott ek. gríz, 3-4 ek. darált mák, cukor ízlés szerint, 1 tasak vaníliás cukor, kevés fahéj és/vagy reszelt citromhéj
Elkészítése:
A tejet felforraljuk, és állandó keverés mellett beleöntjük a grízt, hogy ne legyen csomós. Míg egyik kezünkkel keverünk, a másikkal beleügyeskedjük a cukros-vaníliás-fahéjas darált mákot, és addig kevergetjük, amíg tejbegrízszerű állaga lesz.
Ha szeretjük, ízesíthetjük reszelt citromhéjjal is.
Tálkákba öntve kínáljuk.
Hallal rakott krumpli
Hozzávalók 4 személyre: 12 közepes héjában főtt krumpli, 80 dkg halfilé, 2 fej vöröshagyma, 4 tojás, 2 dl tej (vagy főzőtejszín), 10 dkg reszelt sajt, 3 dkg vaj; a tálaláshoz: tejföl, lilahagyma, metélőhagyma, kapor
Elkészítése:
A főtt krumplit meghámozzuk, majd kb. 3 milliméter vastagságú karikákra vágjuk.
Fölverjük a tojásokat a tejjel, majd a sajtot is beleszórjuk, megsózzuk, megborsozzuk.
Egy tűzálló tálat vagy tepsit kivajazunk, és a krumpli felét egyenletesen belerakjuk. Erre fektetjük a halfiléket, amit a finomra vágott vöröshagymával megszórunk. A maradék krumplival egyenletesen beborítjuk. Ráöntjük a tojásos masszát, és 200 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük. Fölszeletelve tálaljuk.
Tejfölt és ízlés szerint finomra vágott lilahagymát, kaprot, metélőhagymát kínálunk hozzá.
Tejszínes sárgarépa-főzelék Hozzávalók 4 személyre: 1 kg sárgarépa, 10 dkg vaj, só, őrölt bors, reszelt szerecsendió, 1,5 dl tejszín/tejföl, 2 dl tej, 2 ek. étkezési keményítő
Elkészítése:
A megtisztított sárgarépát félcenti vékony karikákra vágjuk, majd gőzön megpároljuk.
Kézi habverővel összekeverjük a tejszínt/tejfölt, a tejet és az étkezési keményítőt.
Megolvasztjuk a vajat, beleforgatjuk a puha répakarikákat, megsózzuk, megborsozzuk, belereszelünk kevés szerecsendiót, besűrítjük a tejszín és az étkezési keményítős keverékkel, majd mérsékelt tűzön kevergetve összerotyogtatjuk.
|