Aszalt szilvával töltött kacsa Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes méretű kacsa, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 25 dkg aszalt szilva, 1 evőkanál mustár, 1 kiskanál bors, 1 kiskanál egész köménymag, só
A kacsát alaposan megtisztítjuk és megszárítjuk, hogy ne legyen vizes.
Külön edényben, 2-3 dl langyos vízbe áztatjuk az aszalt szilvát.
Közben az olajat, a mustárt, a zúzott fokhagymát, a borsot ízlés szerinti mennyiségű sóval összekeverjük. A kacsát kívül-belül, a bőre alatt is alaposan bekenjük a fűszeres olajjal.
A hasüregét megtöltjük a kissé felpuhult szilvával, tepsibe tesszük, aláöntjük a szilva áztató vizének maradékát, és megszórjuk köménymaggal. Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.
Le is takarhatjuk, akkor gyorsabban párolódik. Mérettől függően körülbelül másfél óra a sütési idő.
Legjobb körete a kacsa mellett, a tepsiben vele együtt sütött, apró szemű burgonya.
Készíthető csirkéből, libából, fácánból vagy pulykából is.
Sajtos töltött gomba burgonyaágyon Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg sovány sonka, 24 db nagy gomba, 15 dkg vaj, 5 dkg prézli, 15 dkg reszelt sajt, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. apróra vágott petrezselyem, ételízesítő, 1 kg burgonya, 5 dl tejföl
Elkészítése:
A vörös- és a fokhagymát apróra vágjuk, a sonkát felkockázzuk.
A gombák szárait kitörjük, apróra vágjuk, majd a hagymával és a sonkával a vaj felében 5 percig pároljuk. Belekeverjük a prézlit, 5 deka sajtot és a petrezselymet, majd ételízesítővel ízesítjük, és levesszük a tűzről.
A többi vajat is megolvasztjuk, a felét tepsibe öntjük.
A burgonyát megtisztítjuk, megfőzzük, kicsit összenyomkodjuk, tejföllel meglocsoljuk. Ez lesz a gomba ágya.
Ráhelyezzük a töltött gombákat, és rásimítjuk a maradék tejfölben elkevert 10 deka sajtot, kevés vajat ráforgácsolunk, majd előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Spanyol narancskrém Hozzávalók: 6 dkg kristálycukor, 2,5 dkg zselatinpor, 4 tojás, 0,5 l tej, 1 dl tejszín, 3 narancs, 1 evőkanál citromlé, 0,5 dl sherry, csipetnyi só és őrölt fahéj, 10 dkg apróra vágott dió vagy mandula
Keverd össze a zselatinport, a cukrot, a sót és a fahéjat, add hozzá a tojások sárgáját meg a tejet, és vízgőz fölött kevergetve főzd sűrűre. Ha kihűlt, tedd hűtőszekrénybe, amíg meg nem szilárdul.
2 narancsot hámozz meg, a gerezdeket vágd félbe, és áztasd a sherryben.
A tojásfehérjékből verj kemény habot, és verd föl a tejszínt is.
A kihűlt krémet keverd össze a sherrys naranccsal, ízesítsd a citromlével, lazán forgasd bele a tojás- majd a tejszínhabot.
Poharakba töltve tedd hűtőszekrénybe, tálaláskor díszítsd narancsszeletekkel, és szórd meg dióval.
Paradicsomos-bazsalikomos tollhegy kagylóhússal Hozzávalók 4 személyre: 1 kg Gyermelyi tollhegy tészta, 200 g póréhagyma, 800 g kagylóhús, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl olívaolaj, 10 db szép húsos paradicsom, 2 cs. bazsalikom, 2 dl paradicsomlé, 2 dl fehérbor, 40 szem olívabogyó, só, friss darált bors
Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk.
A paradicsomokat lobogó forró vízbe tesszük 8-10 másodpercre, majd kivesszük, és egyből hideg vízben lehűtjük. Így a bőre könnyen eltávolítható. Ha megtisztítottuk, kettévágjuk, és a magjait kikaparjuk, majd kis kockára összevágjuk.
Az olajon megfuttatjuk a gorombára összevágott pórét, majd rátesszük a zúzott fokhagymát, jól elkeverjük, és ráöntjük a bort. Forraljuk a felére.
Hozzáadjuk a paradicsom kockát, kagylóhúst, sót, borsot, bazsalikomot és 1-2 percet összeforgatjuk.
Ráöntjük a paradicsomlevet, rátesszük az olajbogyókat, és összeforraljuk.
A tésztát leszűrjük, öblítés nélkül összekeverjük a paradicsomos raguval és tálaljuk.
Káposztás gombócok kacsaaprólékkal Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg kacsaszárny, szárnytő, hát vegyesen, 50 dkg szálas savanyú káposzta, 10 dkg húsos szalonna, 1 fej hagyma, 2 szem alma, 1 tk. majoránna, só; a gombóchoz: 25 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 1 kk. cukor, 0,5 dl tej, 1-1,5 dl víz, só
Elkészítése:
A felkockázott szalonnát zsírjára sütjük, rátesszük a finomra vágott hagymát, megpirítjuk. Hozzáadjuk a kimosott káposztát, 1-2 deci vizet, és letakarva 20 percig pároljuk.
A kacsahúst megsózzuk, majoránnázzuk, tepsibe tesszük, felöntjük 1 deci vízzel, és 180 fokos sütőben 20 percig sütjük.
Az élesztőt 1 kanál cukorral, fél deci langyos tejjel és kevés liszttel elkeverjük, felfuttatjuk. A maradék lisztet tálba szitáljuk, 3 csipet sóval összekeverjük, és hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. Langyos vízzel tésztát készítünk és letakarva langyos helyen megkelesztjük. Ha megkelt, átdolgozzuk.
A kacsadarabokat kivesszük a tepsiből, helyére tesszük a káposzta háromnegyedét, a felszeletelt almát, majd a kacsadarabokat.
A tésztából tojásnyi gombócokat formálunk, és a káposztába vájt kis mélyedésekbe tesszük. Betakargatjuk a maradék káposztával, ráöntjük a levet, majd visszatesszük a sütőbe, és 160 fokon 1 órán át sütjük. A sütőből kivéve azonnal tálaljuk.
Sajtos töltött gomba Hozzávalók 1 személyre: 12 dkg csiperke, 1 tk. olívaolaj, 1 dkg margarin, 1 kis gerezd fokhagyma péppé zúzva, 1 mk. finomra vágott petrezselyem zöldje, 3 dkg reszelt sajt, só, bors
Elkészítése:
Személyenként két kisebb vagy egy nagyobb, megsózott gombafejet olajon megpirítunk, két percig pároljuk.
A margarint, a fokhagymát, a petrezselymet, egy kevés őrölt fekete borsot, csipet sót összedolgozzuk, és a gombafejbe töltjük. Felfelé fordítva tűzálló tálba tesszük, meghintjük a sajttal, majd közepesen meleg sütőben addig sütjük, míg a sajt ráolvad.
Sárgabarackos rizskehely Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb citrom, 1 csomag vaníliás cukor, 40 + 80 g kristálycukor, só, 4 dl tej, 120 g kerek szemű rizs, 500 g sárgabarack, 1 dl fehérbor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 evőkanál étkezési keményítő, 2 + 1 dl tejszín
Elkészítése:
A citrom levét kinyomkodjuk, héját felcsíkozzuk.
A vaníliás cukrot a 40 g kristálycukorral, a citromhéjjal és 1 csipet sóval együtt a tejhez adjuk, felforraljuk. Beleszórjuk a rizst, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve puhára-ragacsosra főzzük. Hideg vízfürdőben kihűtjük, végül kiemeljük belőle a citromhéj darabokat.
80 g kristálycukrot aranybarnára pirítunk, felöntjük a borral és 2 evőkanál citromlével.
Beletesszük a megtisztított, kimagozott sárgabarack szeleteket (8-10 szép barackot félreteszünk a díszítéshez), megszórjuk a fűszerekkel, élénk tűzön 2-3 percig főzzük.
Hozzáadjuk a 2 evőkanál hideg vízben elkevert étkezési keményítőt, éppen csak összeforraljuk (1 perc), majd hideg vízbe állítva kihűtjük.
2 dl tejszínt kemény habbá verünk. A rizshez keverjük előbb a maradék 1 dl felveretlen, majd a habbá vert tejszínt.
A barackmártással felváltva rétegesen kelyhekbe simítjuk, és legalább 2 órára behűtjük.
Tálalás előtt a félretett sárgabarackkal díszítjük.
Krumplis-sajtos tészta Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg krumpli, 25 dkg szarvacskatészta, 20 dkg reszelt sajt, 1 dl tejszín, 1,5 dl tej, 2 fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, só, bors
Elkészítése:
A meghámozott krumplit apróra daraboljuk, majd bő, forrásban lévő, enyhén sós vízben 5 percig főzzük. Beleszórjuk a tésztát, és megfőzzük.
A tejszínt felforraljuk a tejjel, kevergetve megolvasztjuk benne a sajt 2/3-ad részét, és sóval, borssal ízesítjük.
A leszűrt krumplit és tésztát egy margarinnal kikent tűzálló tálba halmozzuk és meglocsoljuk a mártással. Megszórjuk a maradék sajttal, és 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tetején a sajt megolvad.
A hagymát vékonyan felkarikázzuk, a felhevített olajon ropogósra sütjük, és elosztjuk a tésztán.
Serpenyős hal Hozzávalók 4 személyre: 60 kg tőkehalfilé, 2 evőkanál citromlé, só, bors, 80 dkg héjában főtt krumpli, 3 vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 csokor petrezselyemzöld, 4 tojás, 1,5 dl tejszín, 2 teáskanál mustár, 1 evőkanál olaj
A halfilét feldaraboljuk, a citromlével, sóval, borssal ízesítjük.
A krumplit meghámozzuk, majd felkockázzuk, a szalonnát feldaraboljuk, a petrezselymet pedig összeaprítjuk.
A tojást, tejszínt, és a mustárt elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a petrezselyem felét.
A halat egy serpenyőben olajban kisütjük.
A szalonnát ropogósra pirítjuk, majd a hagymát üvegesre pároljuk, beletesszük a krumplit, és együtt sütjük. Hozzákeverjük a halat, sózzuk, borsozzuk.
A tojásos masszát a krumplira öntjük, lefedjük és készre sütjük, tálalás előtt megszórjuk a petrezselyemmel.
Sajtos gombafej Hozzávalók 1 személyre: 1 nagy fej csiperkegomba, 5 dkg tejszínes krémsajt, 2 dkg vaj vagy margarin, 2 gerezd fokhagyma péppé zúzva, 1 mk. finomra vágott erős paprika, 1 tk. finomra vágott petrezselyem zöldje, só és kevés bors, néhány csepp olaj
Elkészítése:
A krémsajtba belekeverjük a fűszereket és a sót.
Az olajjal megkenjük a gomba külsejét, a lemezekkel fölfelé fordítva tepsibe tesszük és megtöltjük a sajtkrémmel.
Középmeleg sütőben a sajt megpirulásáig sütjük.
|