Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Július
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
 

 

Új receptek

Gesztenyével töltött liba

Hozzávalók 8 személyre: 1 konyhakész liba (4 kg), 60 dkg alma, 60 dkg gesztenye (tisztított súly), 2 fej vöröshagyma, 1 ek. libazsír, 1,5 kg burgonya

Előkészítés:

A libát kívül-belül megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk. Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, kimagozzuk. A gesztenyét kettévágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk.

Elkészítés:

A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. A libazsírt összekeverjük a hagymával, az almacikkekkel, a
gesztenyével, és kissé sózzuk, borsozzuk. A libába töltjük, a nyílást fogvájóval összetűzzük.

Mellével lefelé tepsibe fektetjük a libát, ráöntünk 1 liter forró vizet, és a sütőben 3-3,5 órát sütjük. Félóránként megfordítjuk, leszedjük a zsírját.

A burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. Leszűrjük, meghámozzuk és 2 evőkanál pecsenyezsíron átforgatjuk. A libához tálaljuk.

Párolt édes káposztával is kínálhatjuk.

Karfiolpaprikás

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg karfiol, 1 nagy fej vöröshagyma, fél dl olívaolaj, 2 csapott evőkanál pirospaprika, 1-1 db zöldpaprika, paradicsom, 2 evőkanál liszt, 1,5 dl tejföl, őrölt bors, só

  
Az apróra vágott hagymát pároljuk üvegesre a forró olajban, majd húzzuk félre a tűzről, és szórjuk rá a pirospaprikát. Keverjük össze, és öntsünk rá egy deci vizet. Sózzuk, borsozzuk meg, majd amikor felforrt, tegyük bele az apró kockákra vágott paprikát és paradicsomot. Lassú tűzön főzzük 10 percig, majd szórjuk bele a nagyobb rózsákra szedett karfiolt. Annyi vizet öntsünk rá, hogy a karfiolt háromnegyedig ellepje, majd fedő alatt, közepes tűzön pároljuk kissé roppanósra.
 
A lisztből és a tejfölből kevés hideg vízzel készítsünk sima habarást, és sűrítsük be vele a karfiolpaprikást. Ügyeljünk arra, hogy a karfiolrózsákat ne törjük szét. Amikor felforrt, húzzuk le a tűzről, és forrón tálaljuk.
 
Tejföllel meglocsolhatjuk, de külön edényben is kínálhatjuk hozzá.

Vaníliás madártej

madártejHozzávalók 4 személyre: 5 tojás, 15 dkg cukor, 1,2 l tej, 2 tasak vaníliás cukor, 1 púpozott ek. finomliszt
 
Elkészítése:
 
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjékből kemény habot verünk, majd apránként beledolgozunk 5 deka cukrot.
 
Felforralunk 7 deci tejet, és az édes habot evőkanállal beleszaggatjuk. Egyszerre csak keveset (4-5 kanállal), mert jócskán megnőnek. Ha jól felemelkedett a hab, megfordítjuk. A galuskák mindkét oldalát 1-1 percig főzzük (egyet próbaképpen félbevágunk, hogy meggyőződjünk róla, megfőtt-e), majd szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük és tálba tesszük.
 
A tojások sárgáját a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel habosra keverjük. Felengedjük a maradék 5 deci tejjel, hozzászűrjük azt a tejet is, amelyben főttek a habgaluskák, majd habverővel kevergetve gőz fölött vagy mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve krémmé főzzük. (Ha a kevergetés ellenére a tojás összeugrana a tejben, merülő mixerrel simára dolgozható.)
 
A vaníliamártást egy mély tálba öntjük és hűlni hagyjuk. A habgaluskákat a tetejére csúsztatjuk, majd jól behűtve, üvegtálakban kínáljuk.
 
Megszórhatjuk rumba áztatott mazsolával, apróra vágott befőttel, szeletelt mandulával. Karamellmártással (6 deka cukrot aranysárgára pirítunk, kevés vízzel sziruppá főzzük és 5 deci tejhez adjuk, a továbbiakban ugyanúgy készül, mint a vaníliamártás) és csokoládémártással (a vaníliamártást 2 deka kakaóval vagy 2 szelet csokoládéval főzzük fel) is szokták készíteni.

Túrós derelye

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg liszt, 25 dkg krumpli, 10 dkg túró, 15 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 5 dkg vaj, 2 ek. olaj, só, bors
 
Elkészítése:
 
A lisztet összegyúrjuk az egyik tojással és a másik tojásfehérjével, egy kevés sóval, és annyi vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk, majd fél órán át állni hagyjuk.
 
A főtt krumplit még melegen áttörjük, hozzáadjuk a túrót, a vajat, egy csipet sót, borsot, majd jól összedolgozzuk.
 
A tésztát vékonyra nyújtjuk, egyik felére egyenlő közökben halmokat rakunk a túrótöltelékből, a másik felét ráhatjuk, a tészta üresen maradt részét ujjunkkal lenyomkodjuk, és derelyemetszővel kockákra vagdaljuk.
 
Forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és egy olajjal kikent tűzálló tálra rétegesen, mindig egy kevés reszelt sajttal megszórva lerakjuk.
 
Forró sütőben a sajt megolvadásáig sütjük.

Savanyúkáposztás liba

Hozzávalók 4 személyre:  4 libacomb (1 kg), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg húsos szalonna, 2 babérlevél, 40 dkg szálas savanyú káposzta, 10 dkg gersli, 1 csipet majoránna, 2 ek. olaj, 25 dkg paradicsom


Előkészítés:

A combokat megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk, kettévágjuk. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A szalonnát kis kockákra daraboljuk.

Elkészítés:

A szalonnát megpirítjuk, majd rátesszük a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Beletesszük a combokat, 3-4 perc alatt összepirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát. Felöntjük 2 dl vízzel, sózzuk, beletesszük a babérlevelet, és letakarva kíméletesen pároljuk. Ha szükséges,
pótoljuk a vizet.

Amikor a comb félig puha, rátesszük az ízlés szerint kimosott káposztát és annyi vizet, hogy
ellepje, majd tovább pároljuk. Amikor a hús már egészen puha, kivesszük és tepsire tesszük.

A káposztához adjuk a gerslit, öntünk rá 1 dl vizet, és letakarva 20-25 percen át pároljuk, amíg a gersli roppanósan puha lesz.

A sütőt 200 C-fokra előmelegítjük. A libacombokat megsózzuk, megszórjuk majoránnával és meglocsoljuk pici olajjal. A sütőben megpirítjuk.

Közben a paradicsomot meghámozzuk, húsát apró kockákra vágjuk. Tálaláskor tányérra
tesszük a káposztát, rá a libacombot, és megszórjuk paradicsomkockákkal.

Tejföllel is nagyon finom.

Töltött laskagomba

Hozzávalók 4 személyre: 8 egyforma 6-8 cm átmérőjű laskagombakalap, 2 ek. ecet, diónyi zsír, 1 dl tejföl, 20 dkg reszelt sajt, 2 zsemle, 2 tojás, 1 doboz májpástétom, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem
 
Elkészítése:
 
A gombafejeket ecetes, lobogó, forró vízzel leforrázzuk, lecsepegtetjük és üregükkel felfelé kizsírozott tepsibe egymás mellé ültetjük.
 
A vízben megáztatott zsemléket kinyomkodjuk, összemorzsoljuk és a tojásokkal, a májpástétommal valamint az apróra vágott petrezselyemmel összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és a gombakalapokba halmozzuk.
 
Tejföllel meglocsoljuk, reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.
 
Krumplipürével tálaljuk.

Toblerone-krém

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg Toblerone csokoládé, 5 dl tejszín, porcukor, 1 csomag babapiskóta, tej
 
Elkészítése:
 
Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét.
 
A tejszínt felverjük ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, majd a kihűlt csokoládéhoz keverjük.
 
Egy tálba teszünk egy réteg tejbe (vagy kávéba) áztatott babapiskótát, majd krémet kenünk rá, és ezt addig folytatjuk, míg van hozzávalónk.
 
Hűtőszekrénybe tesszük, majd kis tálkákba szedve kínáljuk.

Sajtos derelye

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 20-20 dkg liszt és reszelt sajt, 1 tojás, 8 dkg vaj, só

Elkészítése:

A héjában, sós vízben megfőzött burgonyát meghámozzuk és áttörjük.

Gyúródeszkán szétterítjük és hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, a tojást, 3 deka vajat, sót, és tésztát gyúrunk belőle.

Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kb. 5x5 cm-es kockákra vágjuk.

Mindegyik közepébe reszelt sajtot teszünk, majd táskaszerűen összehajtjuk, és a széleit jól összenyomkodjuk. Sós vízben kifőzzük.

A maradék vajat felolvasztjuk, a derelyét tepsibe tesszük, meglocsoljuk a vajjal, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben ráolvasztjuk.

Narancsos libacomb céklakörítéssel

Hozzávalók 4 személyre: 4-6 db libacomb, 2 db narancs, 1 ág zsálya, 2 ág kakukkfű, darált bors, 2 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, só, darált bors.
 
Tegyük a libacombokat egymás mellé egy nagy tepsibe, majd csorgassuk meg olívaolajjal. Sózzuk meg mindkét felét, utána daráljunk rá borsot, majd tegyünk rá kakukkfű és zsályaleveleket is. Igazítsuk el a tepsiben úgy, hogy a bőrős fele legyen felfelé. Reszeljük rá az egyik narancs héját, majd nyomjuk ki a levét, és csorgassuk meg vele a combokat. A másik narancsot szeleteljük fel, és borítsuk be vele a húst. Öntsünk alá két deci vizet, majd az egész tepsit fedjük be alufóliával. Tegyük előmelegített sütőbe, és egy órán keresztül süssük 160-170 °C fokon.
 
Mielőtt kivennénk a sütőből, vegyük le róla a fóliát, nézzük meg késsel, hogy puha-e a hús. Ha még kemény, fedjük vissza az alufóliával, és pároljuk további 30-40 percig. Befejezés előtt süssük fólia nélkül pár percig, hogy ropogós piros legyen.

Köretnek készítsünk hozzá fokhagymás céklát. A megfőzött céklákat vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, majd tegyük olívaolajjal kikent tepsibe. Reszeljünk le két-három gerezd fokhagymát egy kis tálba, csorgassunk rá pár evőkanál olívaolajat, keverjük jól össze, majd csorgassuk meg vele a céklát. Daráljunk rá borsot, és szórjuk meg sóval. Óvatosan keverjük meg, vigyázva, nehogy összetörjenek a szeletek. Fedjük be alufóliával, és fél órán keresztül - akár a libával együtt - süssük készre.

Székelygomba

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg gomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 1--1 nagyobb szál sárga- és fehérrépa, 1/2 dl tejföl, só, pirospaprika, bors, 1/2 ek. olaj

Elkészítése:

Az olajban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a megtisztított vékony karikákra vágott répákat, majd kevés vizet aláöntve fedő alatt puhára pároljuk.

Hozzáadjuk a megtisztított és vékony szeletekre vágott gombát, pirospaprikával, borssal, sóval ízesítjük, majd puhára pároljuk.

Ha zsírjára sült, meglocsoljuk tejföllel.

Párolt rizzsel tálaljuk.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!    *****    Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal