Káposztás lepénykék Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 1 tojás, 50 dkg fejes káposzta, 2 dl tejföl vagy joghurt, só, bors, kevés cukor; a sütéshez: olaj
Elkészítése:
A héjában főtt burgonyát megtisztítjuk, melegen áttörjük, gyengén megsózzuk, hozzákeverjük a tojást és annyi lisztet és tejfölt, hogy ne túl kemény tésztát kapjunk.
A káposztát lereszeljük, besózzuk, rövid állás után kicsvarjuk.
Kevés olajon cukrot pirítunk, hozzáadjuk a káposztát, borssal ízesítjük.
A burgonyás tésztából tojásnyi darabokat lisztezett deszkán, féltenyérnyire nyújtunk, és két-két lapocska közé egy evőkanálnyi pirított káposztát teszünk. A széleket jól összenyomkodjuk, olajjal megkent palacsintasütőben mindkét oldalát pirosra sütjük.
Diós kuglóf Hozzávalók: 4 tojás, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 10 evőkanál darált dió, 4 evőkanál barna cukor, 4 evőkanál kakaó, 4 evőkanál tejszín, 1 evőkanál rum, 1 teáskanál sütőpor, kevés vaj, őrölt fahéj
Válaszd szét a tojásokat, majd a sárgáját keverd ki a cukorral. A fehérjét verd kemény habbá.
A diót keverd a tojássárgájába, add hozzá a barna cukrot, a kakaót, a tejszínt és a rumot. Végül keverd bele a zsemlemorzsát, a sütőport és a fahéjat, majd forgasd bele a kemény habbá vert tojásfehérjét.
Vajazd ki a sütőformát, öntsd bele a tésztát, és süsd meg közepesen forró sütőben.
A szeleteléssel várj, amíg kihűl!
Kapros túrógombóc Hozzávalók 4 személyre: 1 csokor friss kapor, 50 dkg túró, 2 tojás, 7 dkg gríz, só, cukor, 12 dkg prézli, 1 dl tej; a tálaláshoz: 2 dl tejföl
Elkészítése:
A megmosott kaprot felaprítjuk és a túróra szórjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a grízt, majd sóval, cukorral ízesítjük és jól összedolgozzuk. A kész masszát pár órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy a gríz jól megdagadjon benne.
Pihentetés után gombócokat formázunk belőle, amiket forrásban lévő enyhén sós vízben megfőzünk.
A prézlit az olajon aranysárgára pirítjuk, és a megfőtt gombócokat meghempergetjük benne.
Tejföl kíséretében tálaljuk.
Sajtos libamelltekercs Hozzávalók 4 személyre: 50-60 dkg kicsontozott libamell, 10 dkg reszelt sajt (minél többféle, annál jobb), 2 ek. tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek. olaj, 2 tojás, 1 mk. currypor, késhegynyi őrölt szerecsendió, só és fehér bors
Elkészítése:
A libamellet (bőrével együtt) és a tisztított vöröshagymát húsdarálón ledaráljuk, majd a felvert tojásokkal és fűszerekkel jól összegyúrjuk.
Nagy alufóliát az olajjal bekenünk és a húsmasszát szétterítjük rajta. Rákenjük a tejföllel elkevert reszelt sajtot, meghintjük tetszés szerint kevés curryvel, majd az alufólia segítségével szorosan felcsavarjuk, a két végét kicsit benyomkodjuk. Előmelegített, forró sütőben megsütjük. A sütés végén kibontjuk a csomagot, és a hús mindkét oldalát megpirítjuk.
Melegen, hidegen egyaránt finom. Bármilyen köret és saláta illik hozzá.
Wellington bélszín (Horváth Éva - Vacsoracsata)
Hozzávalók: 1,5 kg bélszín, 500 g gomba, 20 dkg libamáj, 1 csomag leveles tészta, 10 db burgonya, 1 fej brokkoli, 2 db tojás sárgája, 1 pohár tejföl, 20 dkg bacon, 10 dkg trappista sajt (reszelve)
Elkészítési mód:
A bélszín mindkét oldalát hintsük meg sóval, majd daráljunk rá borsot. Csorgassuk meg olívaolajjal, majd pár órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a húst. A bepácolt húst forró serpenyőben mindkét oldalán elősütjük.
A gombából pépet készítünk, beletesszük egy serpenyőbe, majd sóval és őrölt borssal fűszerezzük. Amikor már elfőtt a saját párolóleve, meghintjük pár evőkanál liszttel, majd összekeverjük és levesszük a tűzről. Ha kissé kihűlt, belekeverünk 1 db tojás sárgáját.
Tegyük az elősütött bélszíneket egy tepsire, majd fedjük be a tetejét a gombapéppel, helyezzünk rá libamájszeleteket, majd csomagoljuk be a leveles tésztával. Tegyük forró sütőbe és 180 fokon süssük körülbelül 35-40 percen keresztül.
Ha elkészült, szeleteljük egy centi vastagságúra, majd párolt brokkolival és sült héjas burgonyával körítsük.
Káposztás béles Hozzávalók: 1 + 2 dl tej, 1 kk. + 1 ek. cukor, 2 dkg élesztő, 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 kg káposzta, 3 ek. olaj
Elkészítése:
Meglangyosítunk 1 deci tejet, simára keverjük 1 kávéskanál cukorral, az élesztővel, és meleg helyen felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és beleöntjük az élesztős tejet.
Hozzáadjuk a margarint, a tojást, a maradék tejet, egy csipet sót, és alaposan összedolgozzuk.
Annyi tejfölt (2-3 evőkanál) adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
A káposztát megtisztítjuk, lereszeljük, kissé besózzuk, és állni hagyjuk.
Felforrósítjuk az olajat, kinyomkodjuk a káposztát, és az olajra dobjuk. Belekeverjük a cukrot, jól megborsozzuk, és mintha káposztás tésztát készítenénk, megpirítjuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A tésztát lisztezett deszkán nem túl vékonyra nyújtjuk, elosztjuk rajta a káposztát, a maradék tejfölt. A széleit felhajtjuk, és feltekerjük.
Kikenünk egy tepsit, rátesszük a tésztát, tetejét megkenjük a tojássárgájával, és kb. 35 perc alatt megsütjük.
Chilis csokoládé 10 dkg jó minőségű csokoládét felolvasztunk 3 dkg vajon (gőz felett kevergetve).
Hozzáadunk egy csipetnyi sót és egy kevés apróra vágott chilit.
Egy egész tojást kikeverünk 3 dkg cukorral és összekeverjük az olvasztott csokoládéval, majd hozzáadunk 3 dkg lisztet.
Kivajazott sütőformákba öntjük, és 200 fokos sütőben 8-12 percig sütjük.
Fagylalttal tálaljuk.
Csőben sült gombás gombóc Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg csiperkegomba, 1 csokor petrezselyemzöld, 4 közepes burgonya, 20 dkg trappista sajt, 30 dkg finomliszt, 1 tojássárgája, 1 ek. vaj + a kenéshez, 2 dl tejföl, só, bors, 1 kk. ételízesítő
Elkészítése:
A megtisztított gombát szeletekre vágjuk, a felaprított petrezselyemzölddel kevés olajon megdinszteljük. Közben - ízlés szerint - sóval, borssal, ételízesítővel fűszerezzük. Ha kész, félrehúzzuk a tűzről.
A burgonyát sós vízben héjastól puhára főzzük, majd lehúzzuk a héját, és krumplinyomón még forrón átnyomjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a tojássárgáját, a vajat és kevés sót. Sima tésztává gyúrjuk. A tésztából közepes gombócokat formázunk két tenyerünk között, majd lobogó, sós vízben kifőzzük.
A kész gombócokat félbevágjuk. Egy tepsit kikenünk vajjal, belefektetjük a (fél) gombócok felét, majd egyenletesen elosztjuk rajta a gombát, a tetejére kerülnek a maradék (fél) gombócok. Bőven meglocsoljuk a tejföllel, majd meghintjük a reszelt sajttal. Sütőbe tesszük, 200 fokon pirulásig sütjük.
Pogácsában sült libamell Hozzávalók 4 személyre: 1 libamell, 2 tk. szárított rozmaring, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 tv-paprika, 10 dkg tepertő, 1 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 30 dkg liszt, 8 dkg (liba)zsír, 2 tojássárgája
Előkészítés:
A húst megmossuk, bedörzsöljük a rozmaringgal és borssal. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk. A paprikát megmossuk, felkarikázzuk. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük.
Elkészítés:
A tepertőt ledaráljuk. Az élesztőt feloldjuk 2 kanál tejfölben. A lisztet elmorzsoljuk a tepertővel, a zsírral, sózzuk, borsozzuk, összegyúrjuk az élesztővel és egy tojássárgájával. Hozzáadjuk a tejfölt, jól kidolgozzuk a tésztát. Kinyújtjuk, harmadolva középre hajtjuk a 2 szélső tésztarészt, 20 percig hideg helyen pihentetjük, és még háromszor nyújtjuk-hajtogatjuk.
Sütőedénybe fektetjük a húst, mellé tesszük a hagymát, a fokhagymát, a zöldpaprikát, kevés vizet öntünk alá és lefóliázzuk. A sütőben puhára pároljuk, végén levesszük a fóliát, és a húst pirosra sütjük.
A sütőt 200 C-fokra állítjuk. A tésztát másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk. Belecsomagoljuk a libamellet, tetejét késsel bevagdaljuk, a maradék tojássárgájával megkenjük. A sütőben
ropogósra sütjük.
Erdélyi lucskos oldalas Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg füstölt oldalas, 1,5 kg fejes káposzta, 2 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg füstölt szalonna, 1 ek. olaj, 4 dl tejföl, só, törött bors, 2 babérlevél, csombor
Elkészítése:
Az oldalast kétujjnyi darabokra vágjuk, és bő vízben megfőzzük.
Az olajon üvegesre sütjük a kis kockákra vágott füstölt szalonnát, megpirítjuk rajta a vékonyra szeletelt vöröshagymát, és apróra vágott csomborral, a babérlevéllel, borssal fűszerezzük. Beletesszük a felszeletelt, besózott, levétől kinyomkodott káposztát.
Amikor a párolás során zsírjára sült, felöntjük kevés oldalas főzőlével.
Végül beletesszük az oldalast, megtejfölözzük, és pár percig együtt forraljuk.
|