Sonkás hús Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet borjúhús, 4 szelet ementáli sajt, 4 szelet sonka, só, bors, 2 tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj, citrom
Elkészítése:
Éles késsel zsebet vágunk a borjúszeletben.
Sózzuk, borsozzuk a belsejét, majd belehelyezzük a sonkát és a sajtot.
Jól összenyomkodjuk, lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban mindkét felét aranyszínűre sütjük. Melegen tartjuk, majd citromlével meglocsolva tálaljuk.
 Ha bő olajban sütjük a töltött húst, először fedő alatt, majd fedő nélkül, ropogós lesz a bundája.
Marcipános-mascarponés krémmel töltött barack gyümölcsmártással (Bárdosi Sándor - Vacsoracsata)
Hozzávalók: felezett barack befőtt, marcipán rúd, mascarpone, gyümölcsjoghurt, menta
A mascarponét és a marcipánt összedolgozzuk.
A felezett barackbefőtteket megtöltjük a krémmel. Sütőbe tesszük annyi időre, hogy a töltelék rápiruljon.
A tányérokra gyümölcsjoghurtot rakunk, erre helyezzük rá a barackot. A tetejét mentával díszítjük.
Baconbe tekert füstölt fürjtojással töltött fürjpecsenye vadrizzsel (Bárdosi Sándor - Vacsoracsata)
Hozzávalók: bacon, füstölt fürjtojás, konyhakész fürj, gomba, kakukkfű, tárkony, vadrizs
A megtisztított fürjeket kívül-belül alaposan megmossuk, kakukkfűvel és tárkonnyal megszórjuk.
Belsejüket füstölt fürjtojással megtöltjük, majd a fürjeket baconba tekerjük.
A gombát alaposan megmossuk, felszeleteljük.
A fürjeket tepsibe rakjuk, a gombaszeleteket mellé szórjuk és készre sütjük.
Vadrizzsel tálaljuk.
Fürj esszencia leves (Bárdosi Sándor - Vacsoracsata)
Hozzávalók: konyhakész fürj, sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, petrezselyem, fokhagyma, egész bors, só, víz
A megtisztított és megmosott fürjeket hideg vízben feltesszük a tűzhelyre főni. Ha felforrt, a tetejéről szedjük le a habot.
Amikor a húsok félig megpuhultak, beletesszük a zöldséget a levesbe és sóval, borssal ízesítjük. Lassú tűzön tovább főzzük.
Óvatosan kiemeljük a fürjeket, majd a levest átszűrjük.
A zöldség- és húsbetéttel együtt csészében, forrón tálaljuk.
Nyári kelkáposzta Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kelkáposzta, só, szódabikarbóna, 10 dkg prézli, 3 ek. olaj, 50 dkg paradicsom, 30 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl
Elkészítése:
A leveleire bontott kelkáposztát forró sós vízben, amibe csipetnyi szódabikarbónát is szórtunk, 2-3 percig előfőzzük, majd leszűrjük.
Egy tepsit kikenünk vajjal, és kelkáposztalevelekkel kibéleljük.
Az olajon megpirított morzsával meghintjük, majd paradicsomkarikákkal kirakjuk és sajttal megszórjuk.
Ezután újra káposzta, morzsa, paradicsom és sajt következik, egészen addig, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére sajt és a simára kevert tejföl kerül.
200 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük.
Görög húsvéti kalács Hozzávalók: 1 koszorúformához 1 élesztőkocka, 1 teáskanál + 3 evőkanál cukor, 2,5 dl langyos tej, 3 tojás, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1 teáskanál ánizsmag, 2 evőkanál ánizspálinka, 75 dkg finom búzaliszt, 10 dkg vaj, 1 evőkanál mandulaforgács, 1 tojássárgája, 2 evőkanál cukor, 5 kemény piros tojás, liszt, vaj
Az élesztőt szétmorzsoljuk, és 1 teáskanál cukorral a fele tejben elkeverjük. Letakarva 15 percig pihentetjük.
A maradék tejet a tojásokkal, a citromhéjjal, az ánizzsal, a 3 evőkanál cukorral és ánizspálinkával elkeverjük.
A lisztet tálba szitáljuk, és beleöntjük az élesztős, tojásos tejet. A vajat hozzáadjuk, az egészet 10 percig dagasztjuk. Szükség esetén adunk hozzá még egy kis lisztet. A tésztát kerekre formáljuk, és letakarva 2 órát kelesztjük.
A formát kivajazzuk, a tésztát átgyúrjuk, és a formába nyomkodjuk. Meleg helyen letakarva 45 percig kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük, közben a mandulát serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk.
A kalácsot 200 fokos sütőben 40 percig sütjük, majd kivéve a tepsire borítjuk, megkenjük a tojássárgájával, megszórjuk mandulával és cukorral.
A keményre főtt tojásokat belenyomkodjuk a koszorúba, majd még 10 percig sütjük.
Szilvás-diós túrógombóc Hozzávalók 4 személyre: 1 citrom, 5 dkg dióbél, 5 dkg darált dió, 4 dkg vaj, 1/2 kg félzsíros tehéntúró, 3 tojás, 2+2 evőkanál kristálycukor, só, 10 dkg búzadara, 1/2 kg szilva, 2-3 evőkanál liszt a formázáshoz
Az áttört túróhoz add a tojásokat, 2 evőkanál kristálycukrot, 1 csipet sót, a darált diót, a búzadarát, az olvasztott vaj felét, végül reszeld bele a citrom héját, és jól dolgozd össze. Ezután pihentesd 1 órát a hűtőszekrényben.
Közben a szilvát törölgesd szárazra.
A serpenyőben lévő maradék vajat forrósítsd fel, pirítsd aranybarnára benne a maradék 2 evőkanál kristálycukrot és a durvára vágott diót.
A diós túrómasszából vizes kézzel formázz gombócokat, mindegyik gombóc közepébe nyomj 1-2 szem szilvát, és az éppen csak forrásban lévő vízben 12-15 percig főzd.
Rakott borjúcomb Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet (egyenként 12 dkg-os) borjúcomb, 2 ek. olaj, só, ételízesítőpor, 25 dkg gomba, 8 főtt krumpli, 15 dkg edámi/trappista sajt, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítése:
A húst kiklopfoljuk, bedörzsöljük az ételízesítővel és a felforrósított olajon hirtelen pirosra sütjük mindkét oldalát.
A gombát felszeleteljük és leforrázzuk.
Egy jókora kivajazott tűzálló tálat kibélelünk a karikákra vágott krumpli felével. Erre tesszük a gombaszeletek felét, meghintjük a reszelt sajt felével és ráfektetjük a borjúszeleteket. Erre következik a maradék gomba, krumpli és sajt. Közepes meleg sütőben 15 percig sütjük.
Meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk a vágott petrezselyemmel és a maradék reszelt sajttal.
A sütőbe visszatéve további 15 percig sütjük.
Sós kekszbe forgatott csirke (Majka - Hal a tortán) 2-3 csirkemellet csíkokra vágunk, majd bepácoljuk.
A pác hozzávalói: 4 dl joghurt, 4 gerezd fokhagyma, só, szerecsendió, bors. 1 napig vagy néhány óráig ebben pácoljuk. Majd ha kivesszük, belemártjuk őket 1 csomag durvára tört sós kekszbe és bő olajban kisütjük.
A megmaradt joghurtot mustárral, esetleg még egy kicsi fokhagymával tovább ízesítve finom mártást készítünk és rizzsel vagy sült krumplival tálaljuk.
Káposztatekercs Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg káposzta, húsleveskocka, 1 ek. liszt, 1 ek. zsír, 4 dl tejföl, 1 kk. pirospaprika; a töltelékhez: 10 dkg füstölt szalonna, 50 dkg sertéshús, 3 zsemle, 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 15 dkg gomba, 2 tojás, 1 kk. pirospaprika, 1 kk. majoránna, ételízesítő, bors, só
Elkészítése:
A káposztát sós vízben 20 percig főzzük, de ne teljesen puhára. Hideg vízzel leöblítjük, leveleire szedjük, a vastagabb ereket kissé elvékonyítjuk-kivágjuk.
A töltelékhez ledaráljuk a szalonnát, a húst és a vízbe áztatott zsemlét. A masszát összedolgozzuk a tojásokkal, az apróra vágott vöröshagymával, az áttört fokhagymával és a fűszerekkel.
A káposztalevelekbe töltjük a tölteléket, és egy tepsibe egymás mellé lerakjuk. 2-3 deci leveskockából készült húslevessel meglocsoljuk, lefedjük és előmelegített, forró sütőben kb. 1 órán át sütjük. Időnként megnézzük, nehogy megégjen. Ha kész, a sütőből kivéve 15 percig pihentetjük.
A lisztből, a zsírból és a pirospaprikából rántást készítünk, kevés vízzel és a tejföllel felöntve összeforraljuk, s ráöntjük a káposztatekercsekre. Visszatesszük a sütőbe, és néhány perc alatt átforrósítjuk.
|