Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Július
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
 

 

Új receptek

Konyakos meggyes kókuszos kúp

Konyakos meggyes kókuszos kúp (Kiskegyed konyhája)Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 60 szem magozott meggybefőtt, 1/2 dl konyak, 20 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 10 dkg kakaópor, 20 dkg darált dióbél, 50 dkg darált keksz, 2 dl meggylé, 4-5 ek. meggylekvár, 10 dkg kókuszreszelék, 30 kerek háztartási keksz

Előkészítés:

A meggyet lecsepegtetjük, éjszakára beáztatjuk a konyakba, másnap lecsepegtetjük, összevágjuk.

Elkészítés:

A porcukrot habosra keverjük a vajjal, majd belekeverjük a kakaóport, a darált diót, a darált kekszet, a meggylevet, és a konyakos levet. Összegyúrjuk tésztának, és a lekvárból annyit teszünk hozzá, hogy jól formázható legyen.

A masszából 30 kúpot formázunk, fakanállal mély lyukat fúrunk bele, abba töltjük az összevágott meggyet. Megforgatjuk a kókuszreszelékben, és egy-egy kekszre állítva tálaljuk.

1 darab: 280 kcal


SÜTÉS NÉLKÜL

Karamelles-csokis töltött ostya

Karamelles-csokis töltött ostya (Kiskegyed konyhája)Hozzávalók kb. 18 szelethez: 1 csomag (6 lapos) ostya. A csokoládékrémhez: 10 dkg étcsokoládé, 3 dl tej, 1 csomag csokoládés pudingpor, 1/2 dl rum, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor. A karamellkrémhez: 30 dkg cukor, 5 dkg vaj, 4 dl tejszín. A díszítéshez: tetszés szerinti gyümölcsök

Előkészítés:

A csokoládét apróra tör jük.

Elkészítés:

A csokoládékrémhez felforraljuk a tejet. A pudingport pár kanál hideg vízzel simára keverjük. Amikor forr a tej, beleöntjük a kikevert port, és összefőzzük. A tűzről levéve belekeverjük az összetört csokoládét és a rumot. Gyakran kevergetve kihűtjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd összekeverjük a krémmel, és félretesszük.

A karamellkrémhez a cukrot karamellizáljuk, azaz zsiradék nélkül világosbarnára pirítjuk.  Ekkor levesszük, beletesszük a vajat és hozzáadjuk a tejszínt. (A kezünkre nagyon kell vigyázni, mert kicsaphat.) Elkeverjük, és kis lángon összefőzzük, hogy homogén krém legyen. Levesszük és gyakran kevergetve kihűtjük.

Amikor mindkét krém kihűlt, és már nagyon sűrűre dermedt, megtöltjük a lapokat. Tálcára fektetünk egy ostyalapot, és megkenjük a csokikrém harmadával. Erre egy másik ostyalapot teszünk, és arra karamellt kenünk. Ezt ismételgetjük, amíg elfogynak a lapok. A kész süteményt a hűtőbe tesszük egy éjszakára, és csak másnap szeleteljük, gyümölcsszeletekkel díszítve tálaljuk.

1 szelet: 386 kcal


SÜTÉS NÉLKÜL

Gesztenyés tejbegríz

Gesztenyés tejbegríz (Kiskegyed konyhája)Hozzávalók kb. 15 szelethez: 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza, cukrozott, 1 rúd vanília, 5 dl tej, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj + a tálcához, 15 dkg búzadara, 20 dkg aszalt sárgabarack, 2 ek. baracklekvár, 1/2 dl rum, 3 dl tejszín

Előkészítés:

A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni. A vaníliarudat kettéhasítjuk, pépjét kikaparjuk. Vajjal kikenünk egy közepes tálcát.

Elkészítés:

A tejet feltesszük forrni a vaníliapéppel, a cukorral, és a vajjal. Amikor forr, beleszórjuk a  darát, és kíméletesen, 5-8 perc alatt összefőzzük. A tűzről levéve a tálcára simítjuk, és 15×25 cm-es lapnak elkenjük. Pihentetjük, hogy teljesen kihűljön.

Közben apróra vágjuk az aszalt barackokat és elkeverjük a lekvárral meg a rummal. A gesztenyemasszát villával fellazítjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a gesztenyével.

A kihűlt lapon elsimítjuk a lekváros-rumos barackot, majd rákenjük a gesztenyés habot. A tetejére tetszőlegesen nyomhatunk még tejszínhabot, majd felszeleteljük és tálaljuk.

1 szelet: 218 kcal


SÜTÉS NÉLKÜL

Fehér csokoládés színes rizsgolyók

Fehér csokoládés színes rizsgolyókHozzávalók kb. 30 darabhoz: 1 rúd vanília, 7 dl tej, 10 dkg cukor, 30 dkg rizs, 10 dkg fehér csokoládé. A díszítéshez: 5 dkg reszelt csokoládé, 5 dkg darált dióbél, 5 dkg színes cukor 

Előkészítés:

A vaníliarudat kettéhasítjuk, pépjét kikaparjuk. A tejet felforraljuk a cukorral, a kikapart vaníliapéppel és a visszamaradt rúddal. Félrehúzzuk.

Elkészítés:

A rizst feltesszük főni 5 dl vízben. Amikor beitta, nagyon kis lángon tovább főzzük, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a tejet és folyamatosan kevergetjük, hogy ne kapjon oda.

Amikor az összes tejet beitta, és szép krémes, levesszük a tűzről, és beletördeljük a csokit.

A rizsmasszát tálcára kiterítjük, hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, 30 darab golyót formázunk belőle, és tetszőlegesen dióba, reszelt csokiba vagy színes cukorba forgatjuk, majd tálaljuk.

(1 darab: 100 kcal)


SÜTÉS NÉLKÜL

Lencsefasírt

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg lencse, 10 dkg baconszalonna, 2 tojás, 20 dkg hagyma, 10 dkg búzadara, 2 ek. apróra vágott petrezselyem, só, bors, ecet, kakukkfű, olaj

Elkészítése:

A lencsét 1 órára beáztatjuk hideg vízbe.

Közben a felkockázott hagymát és a szeletekre vágott szalonnát egy evőkanál olajon megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, majd hozzákeverjük a petrezselymet.

A lencsét puhára főzzük, háromnegyed részét turmixoljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a maradék lencsét, a búzadarát, és a pirított hagymát. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük kakukkfűvel, és pár csepp ecettel.

A masszából 8 pogácsát formálunk és forró olajban mindkét oldalát megsütjük.

Sült burgonyával és tükörtojással, vagy almával és hagymaszósszal tálaljuk.


LENCSE

Mákos kuglóf

Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 25 dkg rétesliszt, 4 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 1 ek. cukor, 10 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 12 dkg margarin, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom, csipetnyi só; a töltelékhez: 15 dkg darált mák, 2 dl tej, 2 ek. cukor, 5 dkg mazsola, 3 cl rum, késhegynyi őrölt fahéj, 1/2 citrom reszelt héja; a tetejére: baracklekvár, citrommáz
 
Elkészítése:
 
Az édes, 1/2 deci tejben megfuttatjuk az élesztőt.
 
A tojássárgákat a vajjal, a porcukorral alaposan kikeverjük és apránként beleöntjük a langyos tejet.
 
A megkelesztett élesztővel a kétféle liszttel, a citrom reszelt héjával és levével, csipetnyi sóval bedagasztjuk a tésztát. Duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk.
 
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A cukorral felforralt tejbe belekeverjük a darált mákot, mazsolát, rumot, reszelt citromhéjat, végül a fahéjat. Az így elkészített masszát a tésztára kenjük. Összegöngyöljük, zsírozott kuglóf- vagy gyűrű formába fektetjük úgy, hogy a tészta két vége összeérjen. Még 15 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőbe tolva először erős, majd mérsékelt lángon megsütjük.
 
Miután megsült, deszkára borítjuk és melegen baracklekvárral megkenjük. Ha kihűlt, citrommázzal bevonjuk.

Krémes cukkínis lasagne

Hozzávalók 4 személyre: 9 db szárított lasagnelap, 2 evõkanál olívaolaj, 1 db vöröshagyma, apróra vágva, 700 g cukkini (kb. 6 db), vastagra reszelve 2 gerezd fokhagyma, összetörve, 250 g dobozos ricotta sajt, 50 g cheddar sajt, 350 g paradicsompüré


Melegítsd elő a sütőt 220 fokra (a légkeveréses sütőt 200 fokra, vagy a gázsütőt 7-es fokozatra).

Tegyél fel forrni egy fazék vizet, és a lasagnelapokat kb. 5 percig főzd, de ne teljesen puhára. Öblítsd le hideg vízzel, és tegyél rá egy kis olajat, hogy a lapok ne ragadjanak össze.

Egy nagyméretű nyeles serpenyőben 1 evőkanál olajon futtasd meg az apróra vágott hagymát. 3 perc után tedd hozzá a cukkínit és a fokhagymát, pirítsd, amíg a cukkíni meg nem puhul. Keverd hozzá a ricotta és a cheddar sajt 2/3-át, majd ízlés szerint fűszerezd.

Mikróban magas hőfokon 2 perc alatt forrósítsd fel a paradicsomszószt.

Alakítsd ki egy nagyméretű sütőtálban a lasagne rétegeit: kezdd a cukkínis keverék felével, ezután következzen a tészta, majd a paradicsomszósz. Ezt ismételd, majd a tetején foltokban rendezd el a maradék ricottát, végül szórd rá a maradék cheddar sajtot.

Süsd 10 percig 200 fokon, amíg a tészta puhává, a sajt aranyló színűvé válik.

A ricotta helyett használhatsz túrót, vagy feta sajtot is!


Mexikói pecsenye

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet marhafelsál vagy rostélyos, 3 ek. olaj, 9 paradicsom, 3 szál újhagyma, liszt, só, bors, késhegynyi chilipor
 
Elkészítése:
 
A hússzeleteket vékonyra kiverjük és lisztben megmártjuk.
 
Az olajat megforrósítjuk és megsütjük benne a hússzletekete, majd hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, a felkarikázott újhagymát, és sóval, csipet borssal, késhegynyi chiliporral ízesítjük.
 
Kevés vízzel puhára pároljuk, időnként megkeverve, nehogy a hús odakapjon.
 
Ha megpuhult, rövid lével, krumplipürével és tavaszi salátával kínáljuk.

Töltött kellevél

Hozzávalók 4 személyre: 8 db kellevél, 25 dkg barna rizs, piros húsú paprika, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg gomba, só

A kelleveleket forrásban lévő vízben főzd két percig, majd vedd ki.

A hagymát kevés vízben párold meg, add hozzá a főtt rizst, az apró kockákra vágott paprikát és gombát, és párold tovább.

Sóval ízesítsd, majd a kelleveleket külön-külön töltsd meg ezzel a töltelékkel, és cérnával kösd össze.

Rakd kikent tűzálló tálba, és forró sütőben süsd át. Tejföllel tálald.

Kürtőskalács - másképp

Hozzávalók: 2 dkg élesztő, tej, 60 dkg liszt, 15 dkg vaj, csipetnyi só, 8 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, rum; a tetejére: kristálycukor, darált dió, vaj
 
Elkészítése:
 
Az élesztőt egy kevés cukrozott langyos tejben felfuttatjuk.
 
A sóval elkevert lisztben elmorzsoljuk a vajat, és a felfuttatott élesztővel, a cukorral, a citromhéjjal és egy kevés rummal hólyagos tésztát dagasztunk, közben langyos tejjel „szabályozzuk” a tészta állagát: se túl lágy, se túl kemény ne legyen.
 
Letakarva kelni hagyjuk, majd kinyújtva, két centiméteres szalagokra vágjuk. Két kívülről megvajazott őzgerincformát nyílásukkal lefele egy kivajazott tepsire borítunk. A tésztacsíkokkal beborítjuk az őzgerincformák hátát. A kalács tetejét kenőtollal megvajazzuk, és durvára vágott, cukorral összekevert dióval bőségesen megszórjuk.
 
Sütés közben néha kihúzzuk a sütőből, és vajjal kenegetjük. Mielőtt teljesen elkészül, egy kevés cukorsziruppal meglocsoljuk, és addig sütjük, amíg rá nem keményedik.
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!    *****    Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!