A spárga ideális karcsúsító. Fél kilogramm mindössze 80 kalória értékű, ezenkívül sok létfontosságú vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz.
Reggeli
Reggelire két menüsor között válogathatunk:
1. egy teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle 3 dkg túróval és 2 kávéskanál ribizlidzsemmel megkenve.
2. egy szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér vékonyan megvajazva, egy paradicsommal, sóval, metélőhagymával. Hozzá egy lágytojás.
Napközben
Napközben elfogyaszthatunk:
1. 1,5 dl joghurtot 1 kávéskanál ribizlilekvárral, vagy
2. egy szelet zabőrleményből készült szárított kenyeret, vékonyan megvajazva, 1,5 kávéskanál kaviárral, vagy
3. 30 dkg epret fél kávéskanál mézzel édesítve.
Fontos, hogy sok folyadékot igyunk – lehetőleg csak ásványvizet –, de ihatunk cukor és tej nélküli gabonakávét és teát is!
1. nap
Ebéd: Lotaringiai spárgatorta
50 g kelt tésztát nyújtsunk ki, és tegyük egy kisebb sütőformába, majd 50 fokon süssük félkészre. Közben főzzünk meg 10–10 dkg feldarabolt fehér és zöld spárgát. Keverjünk össze 15 dkg sovány túrót, 1 tojást, 1 evőkanál natúr krémsajtot és 5 dkg apróra vágott póréhagymát, majd fűszerezzük ízlés szerint. Adjuk hozzá a spárgát és rakjuk a tésztára. 220 fokon süssük 25 percig. Készítsünk hozzá salátát 2 paradicsomból, 1–1 kávéskanál bor vagy almaecettel, kapribogyóval, bazsalikommal és fél kávéskanál olívaolajjal ízesítve.
Vacsora: Sajtos zsemle
Egy zsemlét vékonyan vajazzunk meg, tegyünk rá egy salátalevelet és egy vékony szelet sajtot.
2. nap
Ebéd: Hal zöld spárgával
A halszeleteket süssük meg másfél evőkanál zúzott fokhagymával ízesített olívaolajban. Adjunk hozzá 10 dkg karikára vágott pórét és egy hámozott, kockákra vágott paradicsomot. Rövid ideig pirítsuk, majd fűszerezzük. Tegyünk hozzá 20 dkg főtt, feldarabolt spárgát. Köretnek 4 dkg főtt rizst fogyasszunk hozzá.
Vacsora: Túrós kenyér
40 g túrót keverjünk el egy evőkanál metélőhagymával, sóval, borssal, és kenjük egy szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérre. Igyunk hozzá fél pohár frissen préselt narancslevet.
3. nap
Ebéd: Spárga zöld szószban
Főzzünk meg 40 dkg fehér spárgát egy csipet cukorral ízesített sós vízben. Pároljunk meg egy apróra vágott mogyoróhagymát 1 kávéskanál vajon. Adjunk hozzá felaprított spenótot és másfél evőkanál natúr krémsajtot. Főzzük 10 percig, majd fűszerezzük. A szószt öntsük a megfőtt spárgára. Köretként 15 dkg főtt, 1 kávéskanál vajjal ízesített burgonya illik hozzá.
Vacsora: Sajtos kenyér
Egy szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret vékonyan vajazzunk meg. Tegyünk rá egy salátalevelet, egy szelet sajtot és egy szeletelt paradicsomot. Szórjuk meg a szendvicset sóval és felaprított metélőhagymával.
4. nap
Ebéd: Spárgával töltött omlett
Főzzünk meg 30 dkg fehér spárgát egy csipet cukorral ízesített sós vízben, majd csepegtessük le. A tojás sárgáját keverjük simára 3 dkg liszttel, egy csésze tejjel és egy csipet sóval, és óvatosan adjuk hozzá a habbá vert tojásfehérjét. Egy kávéskanál forró olajban süssük ki az omlettet. Tegyük rá a spárgát és 1 evőkanál natúr krémsajtot, és tekerjük össze.
Vacsora: Zsemle mozzarella sajttal
Vékonyan vajazzunk meg egy teljes kiőrlésű lisztből készült zsemlét. Tegyünk rá egy salátalevelet, mozzarella sajtot, és együnk hozzá paradicsomot vagy uborkát.
5. nap
Ebéd: Zöld spárga királyrákkal
Főzzünk meg 20 dkg zöld spárgát egy csipet cukorral ízesített sós vízben, majd csepegtessük le. Forgassuk meg egy evőkanál natúr krémsajtban, és adjunk hozzá egy kávéskanál kaviárt. Pároljunk üvegesre egy kávéskanál olívaolajban egy apróra vágott mogyoróhagymát és fél fokhagymát. Ebben süssük meg a rákokat. Adjunk hozzá 2 hámozott, kockákra vágott paradicsomot. Ízesítsük sóval és fűszerezzük. Együnk meg hozzá egy magos zsemlét.
Vacsora: Lazacos zsemle
Vékonyan vajazzunk meg egy teljes kiőrlésű lisztből készült zsemlét. Tegyünk rá egy salátalevelet és egy lazacszeletet, majd szórjuk meg kaporral, és ízesítsük kapribogyóval!
(Ideál – Reforméletmód magazin)
|