Mogyoró
Mogyorót héjastul, tisztítottan, pörkölve is vásárolhatsz.
Különleges nugátos ízével számos süteményt tehetsz zamatosabbá, de a csokoládékat is gyakran gazdagítják vele.
Aki nem édesszájú, sózott változatban is fogyaszthatja a kalóriákban igencsak bővelkedő csemegét: 100 grammonként 610 kcal-t tartalmaz, ezért jobb, ha nem marékszámra fogyasztod tévénézés közben…
Földimogyoró
Amerikai mogyoróként is ismert, eredeti hazájában, Dél-Amerikában és Európában egyaránt előszeretettel fogyasztják.
Pörkölt változatban a leggyakoribb, sózva vagy ízesítetlenül, de csokoládékban is felbukkanhat.
Bővelkedik E-vitaminban, cinkben, jótékonyan befolyásolja a szív- és érrendszer működését és erősíti az immunrendszert. 100 grammonként 610 kcal-t tartalmaz.
Mogyoró
A nyírfafélék családjába tartozó cserje. Vadon is megterem, de kertekben és nagyban is termelik. Nemcsak élelmiszerként, hanem gyógyhatása miatt termését és leveleit is felhasználják. Termése az egyik legértékesebb magas proteintartalmú élelem.
Tartalmaz: A mogyoró nemcsak magas és jó minőségű fehérjéket tartalmaz, de minőségét az határozza meg, hogy szinte kétszer annyi tápanyag van benne, mint más diófélékben. Van benne kálium, mangán, cink, réz és magnézium.
Gyógyhatása: Fehérjetartalma sűrített állapotban fordul elő, mint általában a gyümölcsök magvaiban. Fogyasztáskor ezért ajánlatos alaposan megrágni, és sok vizet fogyasztani, különösen a betegeknek.
Cukorbetegeknek: A szokottnál több ásványi anyagot tartalmaz, valamint káliumot, ezért nagyon jó vértisztítóként tartják számon a mogyorót. Ugyanennek a tulajdonságának köszönhető, hogy hatékonyan alkalmazhatják a cukorbetegek is.
Kitűnő soványító szer: Ismét a jó minőségű és nagymennyiségű proteinnek köszönhető, hogy a mogyoró nagyon jótékonyan szolgálja azokat, akik fogyni szeretnének. A fehérjék fogyasztásával nem következik be a soványító kúrával járó sejtkárosodás, mert a sejtek kitűnő utánpótlásban részesülnek. A mogyoró laktató, azonban -- mint fentebb említettük -- jól meg kell rágni, valamint sok vízzel, vagy gyümölccsel kell fogyasztani.
Székrekedés ellen: A mogyoró elegendő rostot, valamint olajat tartalmaz, így elfogyasztása biztosítja a napi bélmozgást.
Magas vérnyomásra: A kálium- és a magas ásványi só tartalma következtében a mogyoró rendkívül jó vértisztító. Hatással van továbbá a vérnyomásra is, valamint a koleszterinszint-csökkenést segíti elő azzal, hogy esszenciális zsírokkal látja el a szervezetet.
A mogyoró leveleinek gyógyhatása: A mogyoró leveleit, és a vesszőinek kérgét gyógynövényként tartják számon. Teáját izzasztónak, vizelethajtónak használják, valamint összehúzó hatásának köszönve megszünteti a bélhurutot. Külsőleg bőrkiütésre alkalmazzák, de ülőfürdőt is készíthetünk belőle aranyeres bántalmakra.
|