Ízletes és a nyári hőségben minden másnál jobban oltja a szomjúságot. Ha eddig ezért kedveltük a dinnyét, most még jobban szerethetjük, mert nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges táplálék is. A tűző napon beérett gyümölcsben olyan létfontosságú anyagok halmozódnak fel, amelyek tisztítják, védik és erősítik a szervezetünket. Erőre kaphatunk a dinnyétől anélkül, hogy híznánk tőle, mivel kalóriaszegény. A görögdinnye csak 37, a sárga 54 kalóriát tartalmaz tízdekánként.
A dinnye hatása egészen rendkívüli. Amióta ezt Amerikában felismerték, állandóan vezeti az egészséges élelmiszerek toplistáját. A baltimore-i egyetemen végzett kísérletek bebizonyították, hogy aki gyakran eszik dinnyét, ritkábban kap rákot és infarktust. A dinnyében ugyanis több olyan erősítő anyagot fedeztek fel, amely fokozza a szervezet ellenálló képességét.
Az egyik közömbösíti az ártalmas anyagokat, a másik megakadályozza a trombózist, tehát csökkenti az infarktus veszélyét. Még a görögdinnyék piros festékanyaga is védőhatású. Ezenkívül gazdag béta-karontinban, amely semlegesíti a rákkeltő anyagokat. A kálium pedig szabályozza a veseműködést, kilúgozza a salakot és a mérgező anyagokat. A rendszeres dinnyefogyasztás negyven százalékkal csökkenti az agyvérzés lehetőségét.
Mennyi dinnyét együnk, hogy az egészségünkre váljon? Se többet, se kevesebbet a szükségesnél. A javasolt mennyiség: egy szelet - mintegy húsz deka - naponta, bármilyen fajtából. A lényeg, hogy mindig nyersen fogyasszuk.
TIPPEK
Vásárlásnál hogyan győződjünk meg arról, hogy milyen belül a húsa? Szaglással. Az érett dinnye aromásan illatos. A görögdinnyét vágassuk félbe vagy lékeltessük meg. Az egész dinnyét szobahőmérsékleten tárolhatjuk, a félbevágott gyümölcsöt fóliával letakarva tegyük a hűtőbe. Érdekesség: a világ eddigi legnagyobb dinnyéjét Peking közelében őrzik, a Dinnyemúzeumban. Az egyedülálló tárlat díszpéldánya 41 kilót nyom.
A LEGJOBB FAJTÁK
Ananászdinnye: nevével ellentétben az íze nem annyira ananászos, inkább a görögdinnyére emlékeztet. Fogyasztás előtt tanácsos jól lehűteni.
Cukordinnye: gallia- vagy gubacsdinnyének is nevezik. Bőlevű, édes és fűszeres ízű. Nyers sonkával kitűnő előétel.
Charentais-dinnye: az íze hasonlít az ananászra és a papayára, az aromája nagyon erős. Azonnal fogyasszuk, mert nem tartható el sokáig.
Mézdinnye: fényes, citromsárga a héja, halványzöld a húsa. Csak egészen érettet vegyünk, ami valóban mézédes. Salátának kitűnő. Héjastól is kínálhatjuk: kettévágjuk, a magokat kanállal kiszedjük, és apró kockákra vágott friss gyümölcsöt halmozunk bele.
Kantalup-, más névem szemölcsösdinnye: nagyon finom, íze a mangóra emlékeztet. Lehűtve fogyasszuk. Jól kihozza az aromáját, ha egy kicsit megborsozzuk.
Görögdinnye: A húsa édes, leves, de nem túlzottan aromás. Célszerű kisebb példányokat vásárolni, két-két és fél kilósat. Jól lehűtve ízletes.
|